“Πάγος” Άσμουσεν στον Τσίπρα

Δεν ξέρουμε πόσο κρύο κάνει αυτή την εποχή στη Γερμανία, αλλά σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να «πάγωσε» απ’ όσα άκουσε από τον Γκ. Άσμουσεν, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά στην ουσία τον… αντ’ αυτού της Γερμανίδας καγκελαρίου. Αφού δεν μπορεί να δει την… μαντάμ Μέρκελ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

είδε τον κ. Άσμουσεν και του κατέθεσε τις απόψεις του για το χρέος.

Του είπε ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση όπως αυτή που έγινε στη Γερμανία τη δεκαετία του ’50, του είπε ότι η λιτότητα δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις στην Ελλάδα και φυσικά συζήτησαν με φόντο τη δολοφονία του Φύσσα από τους χρυσαυγίτες.

Τα αυτονόητα δηλαδή και πάγιες θέσεις του κ. Τσίπρα, μόνο που ο Άσμουσεν σχεδόν δεν τον άκουσε. Σαν να μην υπήρξε στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, του ζήτησε να… στηρίξει το πρόγραμμα που ισχύει τώρα για να βγει η χώρα από την κρίση.

Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, ο Άσμουσεν ζήτησε από τον Τσίπρα να γίνει… μνημονιακός.

«Δεν κλείνουμε τα μάτια στην κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα«, είπε επίσης ο κ. Άσμουσεν και χαρακτήρισε τη δολοφονία στο Κερατσίνι «φοβερό έγκλημα» ενώ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την αύξηση του ναζισμού.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, είπε στον κ. Τσίπρα: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τα γνωρίζουν όλα αυτά, γνωρίζουν τις κοινωνικές εντάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, γνωρίζουν πόσο υψηλή είναι η ανεργία και τι προβλήματα δημιουργεί».

Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Άσμουσεν, «πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά είναι πολύ καλές».

«Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ και δήλωσε ότι ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα «τη γενναιόδωρη υποστήριξή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να ανακάμψει, η οικονομία να ανακάμψει και να δημιουργηθούν και πάλι δουλειές».

Ο κ. Άσμουσεν είπε, τέλος, ότι θα έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πάλι πολύ αμφιβάλλουμε. Με τέτοια κρυάδα που έφαγε ο αρχηγός του κινήματος…μονομερούς διαγραφής του χρέους, μάλλον δε θα θέλει να ξαναμιλήσει στον Άσμουσεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα