«Παγώνει» η ΝΔ την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - Αύριο ο Σαμαράς στον Παυλόπουλο

Η ΝΔ φέρεται να «παγώνει» την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που εξεταζόταν προκειμένου να μπλοκάρει η ψηφοφορία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προσανατολίζεται μάλλον στο να μην κατατεθεί η πρόταση μομφής, αν και έδωσε «πράσινο φως» για συλλογή υπογραφών ώστε να είναι όλα έτοιμα.

Η κίνηση κρίθηκε αρχικά επιβεβλημένη λόγω της κρισιμότητας των στιγμών και οι σχετικές συζητήσεις φέρονται να είχαν ξεκινήσει από χθες τα ξημερώματα. Την πρόταση αναμεμενόταν να ανακοινώσει το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληφορίες.

Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών αλλά υπήρχε προβληματισμός σχετικά με το πόσο αυτό θα ενίσχυε την συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, οι εργασίες της Βουλής θα έπρεπε να διακοπούν ώστε να ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου με το ΠΑΣΟΚ δεν κατέστη εφικτή, ενώ το Ποτάμι γνωστοποίησε ότι δεν εμπλέκεται σε τέτοια σενάρια.

Οπως γίνεται αντιληπτό, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης, θα είναι αδύνατο να υπάρξει δημοψήφισμα την Κυριακή και πλέον θα πρέπει να συζητηθούν άλλα σενάρια.

Τι προβλέπει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας:

1. H Boυλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τουλάχιστον των βoυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό Βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας που παρέχει η προηγούμενη παράγραφος στην Κυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων ομιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίου. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα