Ουκρανία: Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της ΕΕ

Τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν χθες το Κίεβο, ζητώντας στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει μία εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Eνωση. Η διαδήλωση χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη στη χώρα από την Πορτοκαλί Επανάσταση, πριν από εννέα χρόνια.

Το πλήθος, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο

ότι η αστυνομία θα αντιδράσει αν σημειωθούν «μαζικές ταραχές», έσπευσε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ζητώντας την παραίτηση του Γιανούκοβιτς, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επανάληψη της διαδικασίας προσέγγισης με την ΕΕ που διεκόπη την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία και νυν αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση, απευθυνόμενος στο πλήθος κάλεσε τον πρόεδρο Γιανούκοβτς και την κυβέρνησή του να παραιτηθούν. Στο Κίεβιο σημειώθηκαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα στους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές και την αστυνομία. Η αντιπολίτευση προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο και γενική απεργία.

http://www.reuters.com/article/2013/12/01/us-ukraine-protest-idUSBRE9AT01Q20131201

Keywords
Τυχαία Θέματα