Ουάου!

18:21 5/7/2016 - Πηγή: Antinews

Τι συμβαίνει ακριβώς;

Μπερδευτήκανε; Ή πάνε να μας μπερδέψουνε;

Δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα (ο Νίκος Παπάς και ο Νίκος Κοτζιάς) καταγγέλλουν, ότι στις αρχές τις πρώτης διακυβέρνησής τους, ο Γιάνης (με ένα νι) Βαρουφάκης, ως υπουργός οικονομικών τότε, τους πρότεινε να προχωρούσε η νέα κυβέρνηση στη συμφωνία Σαμαρά!

Δηλαδή να υλοποιούσε

τη συμφωνία εξόδου από το Μνημόνιο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με την «πιστοληπτική γραμμή», το email Χαρδούβελη κλπ.!

Δεν τον άκουσαν, λέει, και… προκόψαμε!

Αντί να βγούμε από τα Μνημόνια, πήγαμε σε νέο Μνημόνιο!

Αντί να υπογράψουν νέα μέτρα 1,5 δισεκατομμυρίου, υπέγραψαν τελικά 9 δισεκατομμύρια «μέτρα λιτότητας», συν τον αυτόματο «κόφτη»…

Χάθηκαν τα 16 δισεκατομμύρια των τραπεζών από το δημόσιο χαρτοφυλάκιο και χρειάστηκε να τις ανακεφαλαιοποιήσουν με άλλα 5,5 δισεκατομμύρια (χαίρονται μάλιστα που δεν χρειάστηκαν παραπάνω πρόσθετα, για μια ανακεφαλαίωση που ΔΕΝ χρειαζόταν καθόλου ως τότε).

Έκλεισαν τις τράπεζες. Έσπρωξαν ξανά την οικονομία στην ύφεση. Και… πανηγυρίζουν! Αλλά αυτό είναι το λιγότερο πλέον…

Γιατί έρχεται ένας άλλος «φωστήρας» (ο Τζέημς Γκάλμπρεϊθ), «κολλητός» του Βαρουφάκη, και σε βιβλίο του αποκαλύπτει, πως το σχέδιο του Βαρουφάκη ήταν για έξοδο από το ευρώ και επαναφοράς στη δραχμή, με έκτακτες καταστάσεις (ουσιαστικά με επιβολή στρατιωτικού νόμου – αυτό σημαίνει ότι «υπεύθυνοι για όλα θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών»).

Με τις τράπεζες κλειστές για απροσδιόριστο χρόνο, μέχρι να μετατραπούν οι καταθέσεις από ευρώ σε δραχμές.

Και με τι δραχμή να χάνει πάνω από 50% σε λίγες μέρες…

Το χάος σε όλο το τραγικό του μεγαλείο…

Αυτό λέει ήταν το Σχέδιο Β (ή Plan X) του Βαρουφάκη, κατά Γκάλμπρεϊθ).

Και είχαν «παράπονα», λέει, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών και με τον αμερικανό Πρέσβη στην Αθηνά, γιατί βρίσκονταν κι οι δυο τους, λέει …«εκτός γραμμής Ομπάμα»!

Δηλαδή πίστευαν, οι δύσμοιροι, ότι ο Ομπάμα υποστήριζε το σχέδιό τους και ότι το ΔΝΤ ήταν, λέει, ο καλύτερος «σύμμαχός» τους!!!

Το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι μας εμφανίζουν τον Γιάνη (με ένα νι) Βαρουφάκη με «δύο πρόσωπα»:

- Από τη μία οι υπουργοί μας τον παρουσιάζουν ως ένα άνθρωπο που είχε καταλάβει ότι το καλύτερο που είχε να κάνει η κυβέρνησή τους ήταν να υλοποιήσει το προηγούμενο σχέδιο Σαμαρά!

- Ενώ από την άλλη μας τον παρουσιάζουν ως ένα «αποφασισμένο» (και παρανοϊκό) που ετοίμαζε πραξικόπημα για αλλαγή νομίσματος, έξοδο από το ευρώ, έξοδο από την Ευρώπη και αλλαγή καθεστώτος!

Το ίδιο πρόσωπο - ο μοιραίος Γιάνης με ένα νί – εμφανίζεται ως ο μόνος σώφρων «ρεαλιστής» μέσα στον εσμό των ηλιθίων…

Και ταυτόχρονα ο ίδιος μας παρουσιάζεται ως ο πιο επικίνδυνος και σαλεμένος «τυχοδιώκτης»!

Ενώ και ο Τσίπρας εμφανίζεται ως εκείνος που απέτρεψε το Βαρουφάκη να κάνει το σωστό στην αρχή, δηλαδή να συμφωνήσει με την πολιτική Σαμαρά - κατά την πρώτη εκδοχή…

Αλλά ταυτόχρονα, ο Τσίπρας μας παρουσιάζεται και ως εκείνος που «εμπόδισε» το Βαρουφάκη να κάνει, στο τέλος, το «μοιραίο» και… «απονενοημένο» - κατά τη δεύτερη εκδοχή.

Τι απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια;

Ποιος ξέρει; Κάτι απ’ όλα αυτά; Τίποτε απ’ όλα αυτά;

Το πιθανότερο: Όλα αυτά μαζί!

Αν διαβάσετε τα non papers που απέστειλε ο Βαρουφάκης (και έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα πριν το περιβόητο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ( όλα αυτά είναι open source, δηλαδή υπάρχουν στο διαδίκτυο), ο Γιάνης (με ένα νι) λέει τότε, ουσιαστικά, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο!

Κι ότι σε όρους «παρούσης αξίας» (Present Value) με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% το χρέος μας μπορεί κάλλιστα να μειωθεί τα επόμενα χρόνια!

Η «άσκηση» που έκανε τότε ήταν τυπικά σωστή – ως ακαδημαϊκή άσκηση stock-flow, για μεταπτυχιακούς φοιτητές – αλλά οι υπολογισμοί του είναι λάθος σε βάση cash flow (απαράδεκτο λάθος για επαγγελματία):

Δεν υπολόγιζε πως, αν δεν καλύπτονται και οι τόκοι στο μεταξύ, το χρέος θα αυξάνεται διαχρονικά!

Και με 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα κάθε χρονιά, δεν μπορούν να καλύπτονται οι τόκοι που σήμερα είναι 3,5%...

Αλλά αυτά όλα είναι λεπτομέρειες πια.

Το σημαντικό είναι πως εκείνο τον καιρό ο Γιάνης (με ένα νι), έλεγε πολύ διαφορετικά πράγματα προς την Τρόϊκα, από εκείνα που η κυβέρνησή του έλεγε μέσα στη χώρα και με τα οποία είχε κερδίσει τις πρόσφατες τότε εκλογές:

Τους έλεγε, ουσιαστικά, «ελάτε βρε παιδιά να τα βρούμε με μια συμφωνία κοντά σε εκείνη που θα κάνατε με το Σαμαρά, γιατί το χρέος μας είναι βιώσιμο…». Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων…

Ο Γιάνης με ένα νι, κάτι είχε αρχίσει να καταλαβαίνει τότε.

Οι υπόλοιποι στην κυβέρνηση δεν καταλάβαιναν τότε ούτε αυτά…

Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι στο τέλος, με το που πλησίαζε ο Ιούνιος (του 2015), ο Τσίπρας μάλλον είχε πάρει χαμπάρι πλέον, που οδηγούσε το Plan X του Γιάνη (με ένα νι)…

Και καταλάβαινε πως, αν δεν το έκοβε επιτόπου, θα παρέσυρε τη χώρα, την κυβέρνησή του, το κόμμα του και τον εαυτό του, στον όλεθρο!

Από τον οποίο δύο ήταν σίγουρα:

Αιματηρή κατάληξη για τη χώρα και Ειδικό Δικαστήριο για τον ίδιο!

Στην καλύτερη περίπτωση…

Άρα και τα δύο σενάρια έχουν στοιχεία αλήθειας.

Το μόνο βέβαιο όμως, που προκύπτει αβίαστα πλέον, είναι το πόσο άσχετοι και τυχοδιώκτες ήταν αυτοί που ανέλαβαν τότε να μας… «σώσουν».

Ο Βαρουφάκης ικανός να μεταπηδήσει από τη «ρεαλιστική προσέγγιση» στον Αρμαγεδδώνα, δεν μπορούσε να κάνει ένα υπολογισμό

για την μελλοντική εξέλιξη του χρέους, υπό ομαλές συνθήκες, αλλά ετοίμαζε να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να αιματοκυλήσει τη χώρα…

Και ο Τσίπρας - για να πάρουμε την καλύτερη για τον ίδιο εκδοχή – στην αρχή δεν καταλάβαινε που οδηγούσε η άρνηση της πολιτικής Σαμαρά κι όταν το κατάλαβε, τέσσερις μήνες αργότερα, πήγε για «σύγκρουση» με τους εταίρους (δημοψήφισμα), ώστε να…υποχωρήσει άτακτα αμέσως μετά (νέο επαχθέστερο μνημόνιο)!

Τι να σημαίνουν, άραγε, όλα αυτά, τα ελάχιστα κολακευτικά για την κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά», που τώρα βγαίνουν στη φόρα;

Ότι άρχισε ήδη η «απομάκρυνσή» τους!

Την αριστερή «παρθενιά» τους την έχασαν:

Έφεραν τα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα…

Την αντιμνημονιακή «παρθενιά» τους την έχασαν κι αυτήν:

Έφεραν το χειρότερο μνημόνιο, με μέτρα που δεν έχουν ξαναγίνει, με «αυτόματο κόφτη», που δεν υπήρχε στο παρελθόν, με ξένο έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού δημοσίου, για… 99 χρόνια, που επίσης δεν υπήρχε στο παρελθόν, και με όλα τα δάνεια των ιδιωτών, «κόκκινα», αλλά και εξυπηρετούμενα στο έλεος των ξένων funds.

Oυάου!

Στο μεταξύ, το κόλπο για την απλή αναλογική και την άμεση αλλαγή εκλογικού νόμου, δεν τους βγαίνει…

Το κόλπο για την «αλλαγή συντάγματος», επίσης δεν τους βγαίνει…

Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες ήδη προκαλεί αναταράξεις στις Βρυξέλλες...

Τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα που τους ζητάνε στα εργασιακά (και όχι μόνο), μάλλον έρχονται πολύ πιο κοντά...

Τα έσοδα πάνε κατά διαβόλου…

Ο «κόφτης» μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα…

Το παραμύθι της… «δίκαιης ανάπτυξης» ήδη κατέρρευσε κι αυτό, με τα αλλεπάλληλα λουκέτα μεγάλων επιχειρήσεων, που ήδη συμπαρασύρουν και πολύ περισσότερες μικρότερες...

Το μόνο βέβαιο είναι πως γύρω από την Ελλάδα αποσταθεροποιούνται τα πάντα, (Τουρκία, Ρωσία, Ισραήλ, ΗΠΑ, πλησιάζει ξανά και η νέα έκρηξη στη Λιβύη) στην Ευρώπη, η αβεβαιότητα χτυπάει «κόκκινο», ενώ μέσα στην Ελλάδα, όλα είναι «στον αέρα»…

Του Τσίπρα δεν του βγαίνει απολύτως ΤΙΠΟΤΕ!

Και τον περιμένουν τα χειρότερα…

Θα προλάβει «να την κάνει», πριν ξεσπάσουν όλες οι θύελλες που ως τώρα ο ίδιος έσπειρε;

Ή θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι του;

Μπορεί να αποδείχθηκε άσχετος και τυχοδιώκτης, αλλά πολιτικό ένστικτο διαθέτει…

Τώρα λοιπόν, που δεν του βγαίνει τίποτε, ας πάει μόνος του κατευθείαν, στο Plan Z (ή Σχέδιο Ωμέγα):

Ας διαλέξει την άμεση «συνθηκολόγηση» κι ας φύγει από την κυβέρνηση, βοηθώντας τη διάδοχη κατάσταση, μέχρι να γίνουν εκλογές,

ώστε να σώσει ό,τι μπορεί ακόμα να σωθεί.

Παρακαλείται ο Κυριάκος να βρίσκεται κοντά στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες και να έχει ανοικτό το κινητό του.

Μπορεί να έχουμε… τηλεφωνική παραίτηση!

Την ΑΡΙΣΤΕΡΗ παρένθεση την έκλεισε από μόνος του ο Τσίπρας, πέρσι τον Ιούλιο, όταν υπέγραφε το τρισχειρότερο Μνημόνιο.

Ας κλείσει τώρα, μόνος του, και τη θλιβερή παρένθεση της διακυβέρνησής του….

Θα είναι η μόνη υπηρεσία που θα έχει προσφέρει στον τόπο.

Και, όπως τα κατάφερε, θα είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί σήμερα να προσφέρει στον εαυτό του!

Όσο προλαβαίνει ακόμα…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews