Ως κράτος-συμμορία…

Ο Τούρκος Ογιούν Σαμάστ, ο δολοφόνος του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντικ, αφέθηκε ελεύθερος λόγω «καλής διαγωγής» – Το τουρκικό κράτους, έναν αιώνα μετά τις γενοκτονίες, δεν κάνει καμία προσπάθεια όχι να αλλάξει, ούτε καν να κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο Χραντ Ντινκ ήταν ένας από τους απογόνους των Αρμενίων που επέζησαν της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε από τον Αμπντούλ Χαμίτ τον Β΄, τους Νεότουρκους και τον Μουσταφά Κεμάλ. Γεννήθηκε το 1954 στη Μαλάτεια και εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ίδρυσε την εφημερίδα «Agos», της οποίας υπήρξε εκδότης

και διευθυντής μέχρι τη δολοφονία του.

Η έκδοση μιας αρμενικής εφημερίδας ήταν ήδη ένα «αμάρτημα» για το τουρκικό κράτος. Όταν όμως αποκάλυψε με ντοκουμέντα από τις σελίδες της «Agos» ότι η κόρη του Μουσταφά Κεμάλ, Σαμπιχά Γκιοκτσέν, ήταν ορφανή Αρμενοπούλα, της οποίας τους γονείς είχαν δολοφονήσει οι Τούρκοι κατά τη Γενοκτονία και την οποία υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας, ο Χραντ Ντινκ διέπραξε το δεύτερο και καθοριστικό λάθος…

Γύρω από το πρόσωπο της Σαμπιχά Γκιοκτσέν είχε στηθεί ολόκληρος εθνικός μύθος, αφού ήταν η πρώτη «Τουρκάλα» χειριστής πολεμικού αεροπλάνου, που συμμετείχε σε 32 αεροπορικές επιχειρήσεις, μια από τις οποίες ήταν η Επιχείρηση «Tunceli» (Μπρούντζινη Γροθιά), κατά την οποία δολοφονήθηκαν 13.000 Κούρδοι αλεβίτες και άλλοι τόσοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους. Μάλιστα, έκτοτε ο νομός τους, από Ντερσίμ, ονομάστηκε Τούντζελι, για να νιώθει ο κόσμος την μπρούντζινη γροθιά του τουρκικού κράτους στο κεφάλι του μέρα νύχτα.

Προς τιμήν αυτής της «Τουρκάλας» ηρωίδας, το δεύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στην ασιατική πλευρά, πήρε το όνομά της: «Σαμπιχά Γκιοκτσέν».

Όταν λοιπόν ο Χραντ Ντινκ αποκάλυψε ότι η «Τουρκάλα ηρωίδα» δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα από τα δεκάδες χιλιάδες ορφανά Αρμενόπουλα, των οποίων τους γονείς κατέσφαξαν οι Τούρκοι και στη συνέχεια τα εκτούρκισαν μέσω υιοθεσιών οι ίδιοι οι δολοφόνοι των γονιών τους, τότε ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή» για το τουρκικό κράτος.

Ύστερα από αυτή την αποκάλυψη, το τουρκικό βαθύ κράτος οργάνωσε τη δολοφονία του. Ο Ερχάν Τουντζέλ, «βοηθητική πηγή πληροφοριών» του Τμήματος Πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Τραπεζούντας, κατόπιν εντολών των χειριστών του, ανέλαβε την αποστολή να στρατολογήσει τον δεκαεπτάχρονο τότε Ογιούν Σαμάστ, ένα παιδί παραστρατημένο, από διαλυμένη οικογένεια, για να εκτελέσει τον Αρμένιο δημοσιογράφο.

Του έδωσαν τα απαραίτητα λεφτά από τα μυστικά κονδύλια, το όπλο του εγκλήματος, ένα πιστόλι, και τις απαραίτητες πληροφορίες για τις κινήσεις του Χραντ Ντινκ, ταξίδεψε από την Τραπεζούντα στην Κωνσταντινούπολη και τον δολοφόνησε εν ψυχρώ.

Φυσικά, σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του ήταν υπό διακριτική παρακολούθηση, ενώ υπό παρακολούθηση ήταν και όλες οι κινήσεις του στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τη δολοφονία, αλλά και μετά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του στην Τραπεζούντα.

Στη Σαμψούντα, στον σταθμό των λεωφορείων, τον συνέλαβε η στρατοχωροφυλακή και τον έβαλαν να φωτογραφηθεί μεταξύ δύο υπαξιωματικών, κρατώντας «υπερήφανα» την τουρκική σημαία. Έτσι, τον ηρωοποίησαν στα μάτια της τουρκικής κοινωνίας, μεγάλο μέρος της οποίας δεν «χόρτασε» αίμα από τη δολοφονία εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Ο Ογιούν Σαμάστ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 ετών και 10 μηνών, ενώ όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες που εμπλέκονταν στην υπόθεση δολοφονίας του Χραντ Ντινκ αποδείχτηκαν… λευκές περιστερές.

Ο δολοφόνος του Αρμένιου δημοσιογράφου προχθές αποφυλακίστηκε λόγω «καλής διαγωγής», για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ως ένας «εθνικός ήρωας», επικεφαλής κάποιας συμμορίας στην Τραπεζούντα.

Το τουρκικό κράτος, έναν αιώνα μετά τις γενοκτονίες, δεν κάνει καμία προσπάθεια όχι να αλλάξει, ούτε καν να κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο. Δίνει εντολή να δολοφονηθεί ένας Αρμένιος δημοσιογράφος επειδή αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο, αποφυλακίζει και ηρωοποιεί τον δολοφόνο του, όχι μόνο αρνείται να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που διέπραξε, αλλά κατηγορεί τους γενοκτονημένους ότι διέπραξαν γενοκτονία εις βάρος των Τούρκων, συμμετέχει ενεργά στην εθνοκάθαρση του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), συνεχίζει την εθνοκάθαρση στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό Αφρίν, στη ΒΔ Συρία, και φυσικά συνεχίζει την κατοχή του 37% της Κύπρου, έχοντας στόχο το σύνολο του νησιού.

Με το καλό να υποδεχτείτε, κύριε Μητσοτάκη, και να εναγκαλιστείτε τον κ. Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα…

The post Ως κράτος-συμμορία… appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα