Ώρα να κάνουν πίσω οι λεβέντες της δραχμής

(Ανανεωμένο) Έφτασε η ώρα της κρίσης για όλους. Για την κυβέρνηση, για την αντιπολίτευση, για το πολιτικό σύστημα, για την ελληνική κοινωνία και φυσικά για την οικονομία. Τις επόμενες ώρες, άντε και μέρες κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Κι επειδή οι κατεργαραίοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλοί να δείτε που θα γεμίσει ο πάγκος. Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε αν θα πάμε σε μια συμφωνία με σκληρά μέτρα, που έγιναν ακόμη πιο σκληρά εξαιτίας της πεντάμηνης θολοβλακείας της κυβέρνησης και των Μπαρουφάκηδων ή αν

θα πάμε σε ρήξη η οποία θα έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα. Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι δε θέλουν να μας «τελειώσουν» η ρήξη θα σημαίνει κλειστές τράπεζες από την Τρίτη, ενδεχόμενος περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, αναταραχή άνευ προηγουμένου στις αγορές, πιθανή αδυναμία αποπληρωμής μισθών και συντάξεων ή των δόσεων στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

Θα πρόκειται για τον πρώτο γύρο του εφιάλτη ο οποίος μπορεί να έχει συνέχεια όλο το καλοκαίρι, μια περίοδο που περιμέναμε ρεκόρ στον τουρισμό αλλά τώρα αναθεωρούμε. Η κυβέρνηση μη μπορώντας να αντέξει το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης θα έρθει από τις Βρυξέλλες και θα ζητήσει τη… γνώμη του ελληνικού λαού. Ομοίως μπορεί να κάνει το ίδιο και με την πιθανότητα να αποδεχθεί μια σκληρή συμφωνία. Μπορεί να τη θέσει στην κρίση του κόσμου.

Υπάρχει τέλος και το σενάριο της συμφωνίας η οποία θα περάσει από τη Βουλή αλλά με βαρύ τίμημα για την κυβέρνηση. Θα έχει τη δεδηλωμένη ή απλά θα ψηφιστεί από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν συμφωνία με κάθε μέσο προκειμένου να μείνει η χώρα στο ευρώ;

Ας πάρουμε τα δεδομένα ένα – ένα.

Η υπογραφή Τσίπρα σε ένα έγγραφο που θα περιέχει σκληρά μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα και θα έχει και μια απλή δέσμευση για το χρέος θα σημάνει ακριβώς ότι κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Κατ’ αρχάς ο Τσίπρας και η κυβέρνηση θα γίνουν και οι ίδιοι… μνημονιακοί. Τελειώνει το παραμύθι των καλών και κακών Ελλήνων, των προσκυνημένων και των πατριωτών. Ακόμη κι αν ονομαστεί η νέα συμφωνία… Σύμφωνο για την Ανάπτυξη ή αλλιώς ΣΑΝΟ δε σημαίνει αυτό ότι οι Έλληνες τρώνε κουτόχορτο. Όποια ονομασία κι αν έχει αυτός που θα την υπογράψει γίνεται πλέον μνημονιακός. Τελεία και παύλα. Και στον πάγκο τους θα πάνε όλοι όσοι είναι αντιευρωπαϊστές, οι «δραχμικοί», τα κολλημένα μυαλά και οι απανταχού παλαβοί εντός και εκτός Βουλής. Πλέον θα είναι… απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.

Υπάρχει και το σενάριο της ρήξης, μιας ολιγοήμερης παράτασης της αγωνίας μέχρι να λήξει το πρόγραμμα στις 30 Ιουνίου, μέχρις ότου δηλαδή επιχειρηθεί μια τελική προσπάθεια. Αυτό όμως είναι δύσκολο να το αντέξει η οικονομία και ειδικά οι τράπεζες.

Το τρίτο σενάριο είναι του αδιεξόδου μεν αλλά της συμφωνίας για ολιγόμηνη παράταση με χορήγηση ρευστού μέχρι να μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετεί το χρέος της. Άλλωστε, πρέπει να βρει πάνω από 11 δις για λήξεις δόσεων και άλλα τόσα για «γύρισμα» ομολόγων, επομένως η χώρα θα ζει με σωληνάκια μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η εκκρεμότητα θα παραταθεί, η οικονομία θα βουλιάζει, το τραπεζικό σύστημα θα καταρρέει, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα χαθεί αφού κανείς δεν θα μπορεί να την χρηματοδοτήσει. Ανεργία, αύξηση λουκέτων, απολύσεις, φυγή εταιρειών στο εξωτερικό θα είναι η εικόνα που θα βλέπουμε. Όχι ότι δεν θα την δούμε και σε άλλες καταστάσεις, αλλά σίγουρα η παράταση της αβεβαιότητας είναι από τα χειρότερα σενάρια.

Όποιο σενάριο και να αναλύσει κανείς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες, αρκεί να μην είναι οι χειρότερες. Διότι άλλο να πρέπει να σφίξεις κι άλλο το ζωνάρι κι άλλο να χρεοκοπήσεις εντός ευρώ και μετά να παρακαλάς εσύ να σε πετάξουν έξω.

Όσο για την υπόλοιπη Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα; Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επέλθει βίαιη ωρίμανση στην πραγματικότητα. Το τέλος του λαϊκισμού απ’ όλα τα κόμματα, η εποχή της αλήθειας που πρέπει να ειπωθεί στο λαό. Είναι η ώρα που πρέπει να αναλάβουν δράση όσοι αγαπούν πραγματικά την Ελλάδα και μπορούν να διαχειριστούν μια κατεστραμμένη χώρα.

Είναι ώρα να κάνουν πίσω οι λεβέντες της δραχμής ή τα ψευτοπαλίκαρα που αγοράζουν ψήφους με τις μπαρούφες που λένε. Σε λίγο καιρό θα πρέπει να μιλήσουν εκείνοι που μπορούν πράγματι να βάλουν σε μια τάξη τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα