«Ώρα να αντισταθούν οι Γάλλοι στη Μαρίν Λεπέν»

Το Εθνικό Μέτωπο είναι ένα σύμπτωμα της γαλλικής πολιτικής αδυναμίας, γράφει το χθεσινό editorial των Financial Times.

Η άνετη νίκη του Εθνικού Μετώπου στις γαλλικές τοπικές εκλογές το Σαββατοκύριακο (στο καντόνι Μπρινιόλ) είναι μια δυσοίωνη ώθηση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν. Αν και η ψηφοφορία ήταν

στο νότιο προπύργιο του FN στην Προβηγκία, όπου το κόμμα ήταν ανταγωνιστικό εδώ και αρκετό καιρό, πρόκειται για μια εντυπωσιακή επιτυχία. Τα αντίπαλα κόμματα καντόνι συνδύασαν τις δυνάμεις τους για να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον υποψήφιο του FN έξω από τον τελικό γύρο. Παρόλα αυτά κέρδισε με σαφή πλειοψηφία, λαμβάνοντας το 54 τοις εκατό των ψήφων.
Η Μπρινιόλ δεν είναι το μόνο μέρος όπου η Λεπέν έχει το προβάδισμα. Μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το FN θα κερδίσει το 24 τοις εκατό των ψήφων στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους – περισσότερο απ’ ότι τα δύο κεντρώα κόμματα της Γαλλίας , οι σοσιαλιστές και το UMP. Αυτή είναι η πρώτη φορά που είναι μπροστά σε εθνική δημοσκόπηση. Η επιτυχία του κόμματος αντικατοπτρίζει την άνοδο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα αντικαθεστωτικά κινήματα βρίσκονται σε άνοδο, σε μια εποχή οικονομικής δυσκολίας σε όλη την ευρωζώνη.

Η Λεπέν έχει εξυγιάνει την εικόνα του κόμματός της κάπως, αποβάλλοντας το αντισημιτικό, θυμωμένο ύφος που καλλιεργήθηκε υπό την ηγεσία του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν. Αλλά στην ουσία είναι το ίδιο κόμμα – μη ανεκτικό, ανεύθυνο και με επικίνδυνο προστατευτισμό. Πολλή υποστήριξη προέρχεται από ανθρώπους της εργατικής τάξης που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τα κόμματα που ασχολούνται με εσωτερικές διαμάχες, ενώ η κρίση καταβροχθίζει τις θέσεις εργασίας και την ελπίδα. Η Λεπέν αποτελεί πρόκληση για τα κύρια κόμματα – τα οποία δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Στον απόηχο των προεδρικών εκλογών του περασμένου έτους, βοηθήθηκε από την διάσπαση της δεξιάς. Αυτό το σχίσμα όχι μόνο κατέστησε το UMP μια αδύναμη αντιπολίτευση, αλλά ενθάρρυνε και ορισμένα μέλη να παίζουν με την ιδέα επίτευξης συμφωνιών με το FN. Αυτό – σε συνδυασμό με τη στρατηγική της Λεπέν που επιδίωξε μεγαλύτερη τοπική εκπροσώπηση για το κόμμα – απειλεί να νομιμοποιήσει το κόμμα. Η αριστερά από την πλευρά της έχει την τάση να θεωρεί το FN ως απλώς ένα πρόβλημα της δεξιάς. Αυτό είναι λάθος.

Η πλειοψηφία των Γάλλων δεν έχει σχέση με το παράφορο μήνυμα της Λεπέν. Ωστόσο, τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά στην έμφυτη μετριοπάθεια. Πρέπει να αποκηρύξουν τις συμφωνίες με το FN, ή να προσπαθούν να το συναγωνιστούν με λαϊκιστικές χειρονομίες. Αυτό απλά θα νομιμοποιήσει τη Λεπέν.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία και την ανάγκη να αποδεχτεί την παγκοσμιοποίηση. Η αποτυχία τους να το πράξουν είναι ένας από τους λόγους που υπάρχει τόσο λίγη πίστη στην ηγεσία τους. Η Λεπέν δεν είναι ασταμάτητη. Αλλά για να την σταματήσουν τα κυρίαρχα κόμματα πρέπει να σταματήσουν να τσακώνονται και να αρθρώσουν ένα κοινό όραμα για τη Γαλλία .

ft.com

Keywords
Τυχαία Θέματα