Ονειροφαντασιώσεις…

Του Γιώργου Χαρβαλιά*  

Σε μονοσήμαντο στοίχημα κυβερνητικής επιβίωσης τείνει να εξελιχθεί η άκριτη πρόσδεση στην σημερινή Γερμανίδα Καγκελάριο, με προσδοκίες μάλιστα, που δεν μοιάζουν να επαληθεύονται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  ο κυβερνητικός συνασπισμός, τραυματισμένος και διαρκώς  συρρικνούμενος,  χρειάζεται επειγόντως ένα success story που θα αντισταθμίσει το βαρύτατο πολιτικό κόστος από τον Αρμαγεδώνα των αντιλαϊκών και βάρβαρων μέτρων του νέου μνημονίου.

Δυστυχώς

οι δείκτες του ρολογιού έχουν αρχίσει να γυρνούν αντίστροφα και η συνεχής μετάθεση της κυβερνητικής «ανταμοιβής» για την εκπλήρωση των απαιτήσεων των δανειστών, δημιουργεί αυξανόμενη δυσφορία στην κοινωνία.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαρρέουν πλέον ότι ο Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει  την διαπραγμάτευση μόνος του και εκτιμά ότι ως το τέλος του μήνα θα έχει «καθαρίσει την παρτίδα», όχι μόνο για την εκταμίευση της περιβόητης δόσης των 31.5 δις, αλλά και για την εξασφάλιση έξτρα κονδυλίων, ως «μπόνους» για την ελληνική… ευπείθεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την προσπάθεια με έναν γύρο «επαφών κορυφής» που υπερβαίνουν τις όποιες δημόσιες ενστάσεις ή αντιρρήσεις του Γερμανού υπουργού εξωτερικών για την άμεση καταβολή της δόσης.

Δεν είμαι βέβαιος ποιες «επαφές κορυφής» θα μπορούσαν, στην σημερινή συγκυρία να ξεπεράσουν την βούληση του πανίσχυρου Βόλφαγκ Σόιμπλε, αλλά και να υπάρχουν τέτοιες, είναι επιεικώς ανεπίτρεπτο να κοινοποιούνται, και μάλιστα πριν την υποβολή των όποιων πρωθυπουργικών διαβημάτων.

Η επιχείρηση «διαίρει και βασίλευε» στις τάξεις της αρραγούς γερμανικής κυβέρνησης, δημοσιοποιούμενη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, προδίδει αβάσταχτη αφέλεια και στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας.

Αν δηλαδή κάποιος σύμβουλος του κυρίου Σαμαρά επί των οικονομικών ή και ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός έχουν δώσει την εντύπωση ότι η χώρα μας, στην ημιθανή κατάσταση που βρίσκεται, μπορεί να παρακάμψει τα «καπρίτσια» του Σόιμπλε και να απευθυνθεί στο…εφετείο της Μέρκελ, εκτός από γελασμένοι είναι και εξαιρετικά επικίνδυνοι.

Ένα τέτοιο πρώτο δείγμα γραφής έχει δυστυχώς δώσει ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που όταν ήρθε η ώρα να σχολιάσει την γερμανική ντιρεκτίβα για υπαγωγή των δανειακών δόσεων σε ασφυκτικά ελεγχόμενο «ειδικό λογαριασμό», απεφάνθη ότι αυτό είναι μία ιδέα του Σόιμπλε, «την οποία δεν αποδέχεται ούτε η κυρία Μέρκελ».

Δεν ξέρω από πού αντλεί αυτές τις ονειροφαντασιώσεις ο κ. Στουρνάρας, αλλά σε αντίθεση με ότι πιθανώς συμβαίνει στην Ελλάδα, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας δεν είναι καρπαζοεισπράχτορας του εκάστοτε Καγκελαρίου. Ο συγκεκριμένος μάλιστα υπουργός, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα θέματα αρμοδιότητας του και δεν υπάρχουν δείγματα γραφής συγκρούσεων ή διενέξεων με την κυρία Μέρκελ.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ήδη από αύριο, ο κ. Στουρνάρας θα φέρει στις βαλίτσες του κάποια «δωράκια» από την πλευρά των δανειστών που αφορούν την προγραμματιζ

Keywords
Τυχαία Θέματα