Όμηρος της Goldman Sachs η Ευρώπη

Το πραξικόπημα που επιχείρησε στην Αμερική η Goldman Sachs, αλλά δεν πέτυχε, επαναλήφθηκε στην Ευρώπη. Μια μόνιμη, μη αναστρέψιμη, αδιαμφισβήτητη διάσωση των τραπεζών, με τον λογαριασμό να πηγαίνει στους φορολογούμενους.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο τότε δ/νων σύμβουλος της Goldman Sachs, Henry

Paulson, κατάφερε να εκβιάσει ένα πακέτο διάσωσης των τραπεζών από το αμερικανικό κογκρέσο, ύψους $700 δισ.

Για να το πετύχει, έπεσε στα γόνατά του εκλιπαρώντας και απειλώντας με την κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, ακόμη και με την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Η διάσωση που κατάφερε να εξασφαλίσει ήταν εφ άπαξ. Οι εκκλήσεις του για ένα πιο μόνιμο ταμείο διάσωσης (TARP) βρήκαν σθεναρή αντίσταση από πλευράς του κογκρέσου και έτσι η ιδέα απορρίφθηκε.

Τον Δεκέμβριο του 2011, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs στην Ευρώπη, ενέκρινε, χωρίς να ζητήσει την άδεια κανενός, ένα πακέτο διάσωσης ύψους €500 δισ για τις τράπεζες.

Τον Ιανουάριο του 2012, συστάθηκε  ένας πιο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM), χωρίς καν να αναφερθεί από τα ΜΜΕ. Αυτός ο μηχανισμός επιβάλλει ένα ανοιχτό χρέος στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ, αναγκάζοντας τους φορολογούμενους να αποπληρώσουν ότι απαιτήσουν οι τεχνοκράτες  υπεύθυνοι του ESM.

Πρόκειται για ένα αναίμακτο επιτυχημένο πραξικόπημα. Ο μηχανισμός αυτός χαιρετήθηκε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, από τους πιστωτές και από τις αγορές, κυρίως επειδή εξασφαλίζει το ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και χρέος. Όλες οι επιθυμίες των πιστωτών έγιναν πραγματικότητα, επειδή που αλλού θα βρίσκονταν τα χρήματα για να εξυπηρετηθούν τα κρατικά χρέη;

Ο μηχανισμός ESM είναι μια νέα και πιο μόνιμη εκδοχή του προσωρινού EFSM, τον οποίο θα αντικαταστήσει, ευθύς μόλις τα κράτη μέλη τον επικυρώσουν, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο του 2012.

Μεταξύ πολλών άρθρων του, ο ESM περιέχει και άρθρα όπως το Νο27, που αναφέρει σαφώς ότι,  ούτε λίγο ούτε πολύ, ο μηχανισμός θα  έχει πλήρη και απόλυτη ασυλία από οποιαδήποτε απόπειρα εκτελεστικής, δικαστικής, νομοθετικής, ή διοικητικής δράσης εναντίον του!

Με βάση το άρθρο Νο30, το ίδιο θα ισχύει και για τους Διοικητές, Διευθυντές, αλλά και τους αναπληρωτές αυτών, καθώς και για όλα τα επίσημα έγγραφα του μηχανισμού!

Το συμπέρασμα των παραπάνω είναι ότι ΔΕΝ θα υπάρχει καμία λογοδοσία από πλευράς του μηχανισμού και των υπευθύνων του. Δεν θα μπορούν να διωχθούν για κανέναν λόγο.

Επιπλέον, ο νέος αυτός οργανισμός, στον οποίο τα κράτη θα πρέπει μέσα σε επτά ημέρες να μεταφέρουν κεφάλαια, αν έτσι επιθυμεί, θα μπορεί να διώκει τον οποιονδήποτε, ενώ ο ίδιος θα απολαμβάνει πλήρους ασυλίας.

Δεν θα υπάρχει κανένας ανεξάρτητος έλεγχος τρίτων και δεν θα ισχύει κανένας νόμος. Οι δε κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να πάρουν κάποιο μέτρο εναντίον του. Έτσι, οι εθνικοί προϋπολογισμοί των χωρών της ΕΕ θα βρίσκονται στη διάθεση ενός νέου διακρατικού και μη εκλεγμένου οργανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα