Ολλανδία: Νέα τετρακομματική κυβέρνηση σχημάτισε ο Ρούτε

Τέσσερα ολλανδικά πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να σχηματίσουν στην Ολλανδία μια εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Μαρκ Ρούτε, περισσότερο από 208 μέρες μετά τις εκλογές που άφησαν ένα χωρίς προηγούμενο πολιτικό κατακερματισμό στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ο Ρούτε, επικεφαλής του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα, θα προεδρεύσει του τρίτου συνασπισμού του μέσα σε έξι χρόνια.

Η κυβέρνησή του είναι πιθανό να ταχθεί στο πλευρό της Γερμανίας σε πολλές πτυχές της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, πλήττοντας την ατζέντα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση.

Η νέα κυβέρνηση - η πρώτη τετρακομματική συμμαχία από τη δεκαετία του 1970 - θα κινηθεί προς τα Δεξιά, αφού το ολλανδικό Εργατικό Κόμμα, ένας προηγούμενος εταίρος του συνασπισμού, υπέστη ζημίες στις εκλογές πριν από επτά μήνες. Θα έχει μόνο μία έδρα πλειοψηφίας, κατέχοντας 76 έδρες στο κοινοβούλιο των 150 εδρών.

Ο Ρούτε δήλωσε: "Χρειάστηκε πολύς χρόνος, αλλά έχουμε ένα φιλόδοξο και ισορροπημένο σχέδιο." Σχετικά με τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ, η κυβέρνηση τόνισε ότι θα υποστηρίξει την ενότητα των υπολοίπων 27 κρατών-μελών, επιδιώκοντας να προστατεύσει τα συμφέροντα του ολλανδικού αλιευτικού τομέα σε οποιεσδήποτε εμπορικές συνομιλίες.

Οι εκλογές τον Μάρτιο έπληξαν σημαντικά τα συστημικά κόμματα της Ολλανδίας, έναντι του ευρωσκεπτικιστικού αντι-ισλαμικού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς. Το PVV του Βίλντερς, το οποίο προωθούσε τις προσπάθειες της Ολλανδίας να αποχωρήσει από το ευρώ, βγήκε δεύτερο στις εκλογές με 20 έδρες πίσω από τις 33 του VVD. Σε μια συμφωνία που χρειάστηκε 208 ημέρες για να καταλήξει σε νέα κυβέρνηση - η οποία περιλαμβάνει τους χριστιανοδημοκράτες και το D66- έχει αποκλείσει την υποστήριξη σε έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης, όπως υποστηρίζεται από το Παρίσι. Έχει πιέσει για μια σκληρή γραμμή σχετικά με την ανάγκη οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα να έχουν απώλειες εάν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης απαιτήσουν τη διασφάλιση των φορολογουμένων. Στη συμφωνία συνασπισμού, η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι τα κοινά ομόλογα της ευρωζώνης είναι "ανεπιθύμητα".

Σε στενή σύμπλευση με μια σκληρή γερμανική θέση που περιέχεται σε μια ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε: "Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους και δεν μπορούν να μεταφέρουν τις αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών τους σε άλλες χώρες". Οι διαφορές για την Ευρώπη είναι μόνο κάποια σημεία από τις διαφωνίες των κομμάτων, οι οποίες αφορούν τομείς όπως η φορολογική πολιτική, η μετανάστευση και η ευθανασία.

Από τους εταίρους του συνασπισμού, το D66 είναι το πιο φιλοευρωπαϊκό, ενώ το VVD του Ρούτε είναι εχθρικό προς τον βαθύτερο επιμερισμό των κινδύνων στην ευρωζώνη και η Χριστιανική Ένωση έχει προηγουμένως προσπαθήσει για τη διάσπαση της ευρωζώνης σε Βορά και Νότο. Η Ολλανδία αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σαφών κανόνων στην περιοχή του ενιαίου νομίσματος. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται επίσημα να αναλάβει την εξουσία μέχρι το τέλος του μήνα, αφού ολοκληρωθούν όλες οι θέσεις του υπουργικού συμβουλίου. Ο Βίλντερς χαρακτήρισε τη συμφωνία συνασπισμού "τερατώδη", που δεν μπόρεσε να αναφέρει την απειλή που θέτει το Ισλάμ στην ολλανδική κοινωνία. Παρά την απουσία μιας λειτουργικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο, η ολλανδική οικονομία αναπτύσσεται. Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε κατά 3,3% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, το υψηλότερο από την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 1999.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα