ΟΗΕ: Ψηφίζει για την Ιερουσαλήμ εν μέσω απειλών από τον Τραμπ

Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για μείωση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ σε χώρες που αντιτίθενται στην απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ σε σημερινή ψηφοφορία του ΟΗΕ έθεσε το σκηνικό για αντιπαράθεση με χώρες που έχουν ήδη χαλιναγωγήσει την προσέγγιση του προέδρου. Εν μέσω καταγγελιών για εκφοβισμό και εκβιασμό, οι ΗΠΑ

και το Ισραήλ συνέχισαν τις έντονες προσπάθειές τους να πείσουν τις χώρες να στηρίξουν τη θέση του Τραμπ, καθώς οι προβλέψεις θέλουν περισσότερες από 150 από τις 193 χώρες της γενικής συνέλευσης να ψηφίζουν εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ απείλησε να μειώσει την αμερικανική χρηματοδότηση την Τετάρτη, καθώς έδωσε την ολόψυχη στήριξή του στην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η οποία είχε στείλει στα μέλη μια επιστολή προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα "κρατήσουν τα ονόματα" εκείνων που τους αντιτάχθηκαν. Το σχέδιο ψηφίσματος επαναβεβαιώνει 10 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ιερουσαλήμ, που χρονολογούνται από το 1967, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων ότι το τελικό καθεστώς της πόλης πρέπει να αποφασιστεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Απαιτεί επίσης από "όλα τα κράτη να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ και να μην αναγνωρίσουν τις ενέργειες ή τα μέτρα που αντιβαίνουν στα ψηφίσματα αυτά".

Σε μια ένδειξη της αναμενόμενης κλίμακας της ήττας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκίνησε μια προληπτική επίθεση καταγγέλλοντας τον ΟΗΕ ως "οίκο των ψεμάτων". "Το κράτος του Ισραήλ απορρίπτει την ψηφοφορία αυτή καθαρά", δήλωσε ο Νετανιάχου."Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσά μας, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε εκεί και επιπλέον πρεσβείες θα μεταφερθούν στην Ιερουσαλήμ. "Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανεξάρτητα από το αν ο ΟΗΕ το αναγνωρίζει ή όχι.Χρειάστηκαν 70 χρόνια για να το αναγνωρίσουν επίσημα οι Ηνωμένες Πολιτείες, και θα χρειαστούν χρόνια για να κάνει το ίδιο ο ΟΗΕ".

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες της χώρας ως "πολύ αχανείς". Η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση είναι τόσο μία ψηφοφορία για το αίτημα των ΗΠΑ για διεθνή ηγεσία υπό τον Τραμπ, όσο και για το σημαντικό θέμα της Ιερουσαλήμ. Σε ένα σημάδι της ανησυχητικής μάχης που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, μια χώρα που συχνά θεωρήθηκε ως πρότυπο για την αναθέρμανση των σχέσεων στον αραβικό κόσμο με το Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι συνέχισε να στηρίζει την ιδέα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως μελλοντικήςπρωτεύουσας ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ενώ η απειλή του Τραμπ θεωρήθηκε στη Μέση Ανατολή -αλλά και στο Ισραήλ- ότι απευθύνεται σε συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, οι οποίες λαμβάνουν περισσότερους από 1 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας και αναμένεται να καταψηφίσουν τις ΗΠΑ, οι παρατηρητές είναι σκεπτικοί για το εάνθα τηρήσει την απειλή του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κόσμος θα δώσει "ένα καλό μάθημα" στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να εξαγοράσει την ψήφο Τουρκίας "με τα δολάριά του". "Περιμένουμε πολλοί να στηρίξουν το ψήφισμα", δήλωσε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που παρακολουθεί τις ψηφοφορίες."Ίσως γύρω στις 160 υπέρ.Αυτό που ακούμε είναι ότι η επιστολή της Χέιλι είχε πολύ καλό αντίκτυπο για εμάς ".

Ο Τραμπ προχώρησε ακόμα περισσότερο από την Χέιλι την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί είχαν κουραστεί να τους εκμεταλλεύονται. "Όλα αυτά τα έθνη, παίρνουν τα χρήματά μας και στη συνέχεια ψηφίζουν εναντίον μας.Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια, και μετά ψηφίζουν εναντίον μας.Παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους.Ας ψηφίσουν εναντίον μας. "

Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος αναμένουν ο Καναδάς να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και υπήρξαν εικασίες ότι η Αυστραλία μπορεί να απέχει.Ένας διπλωμάτης του ΟΗΕ δήλωσε ότι η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία ενδέχεται επίσης να υποκύψουν στην πίεση των ΗΠΑ. Οι διπλωμάτες εξέφρασαν την οργή τους στις τακτικές της διοίκησης Τραμπ."Κανένα έντιμο κράτος δεν θα υποκύψει σε τέτοια πίεση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου."Ο κόσμος έχει αλλάξει.Η πεποίθηση ότι είμαι ισχυρός ως εκ τούτου είμαι σωστός έχει αλλάξει.Ο κόσμος σήμερα αντιτίθεται στις αδικίες".

Μεταξύ των άλλων χωρών που επέκριναν τα σχόλια του Τραμπ και της Χέιλι είναι και η Βολιβία, η οποία έχει μία έδρα στο συμβούλιο ασφαλείας."Το πρώτο όνομα που πρέπει να γράψει είναι η Βολιβία", δήλωσε ο Πρεσβευτής της στον ΟΗΕ, Σάσα Σέργιο Λορέντι Σολις, για το μήνυμα της Χέιλι."Λυπούμαστε για την αλαζονεία και την έλλειψη σεβασμού στην κυρίαρχη απόφαση των κρατών- μελών και στην πολυμέρεια".

Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν επίσης επικρίσεις στις ΗΠΑ.Ο Νιχάντ Αουάντ, ο εθνικός εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις, ανέφερε ότι "η κυβέρνησή μας δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ηγεσία της στο ΟΗΕ για να εκφοβίσει / εκβιάσει άλλα έθνη που υποστηρίζουν τη θρησκευτική ελευθερία και τη δικαιοσύνη στην Ιερουσαλήμ.Η δικαιοσύνη είναι μια βασική αξία του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ".

Το Ισραήλ προσπαθεί να συγκεντρώσει τη στήριξη της αμερικανικής στάσης, με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Χοτοβέλι να λέει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ καταβάλλουν "τεράστιες προσπάθειες" για να μπλοκάρουν το ψήφισμα της Πέμπτης.

Παρά τα δημόσια σχόλια της διοίκησης Τραμπ σχετικά με την αναγνώριση από την πλευρά του προέδρου της Ιερουσαλήμ, παρασκηνιακά έχει αναγνωριστεί ότι η αντιλαϊκή κίνηση - η οποία οδήγησε στην άρνηση των Παλαιστινίων να συναντήσουν Αμερικανούς μεσολαβητές ειρήνης - θα οδηγήσει σε μία περίοδο χάριτος, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα