ΟΗΕ: Ψήφισε τον τερματισμό του εποικισμού παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ

Αψηφώντας την εξαιρετική πίεση από τον εκλεγέντα Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη μανιώδη άσκηση πίεσης από το Ισραήλ, η κυβέρνηση Ομπάμα την Παρασκευή επέτρεψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα. Η απόφαση της κυβέρνησης να μην ασκήσει βέτο στο μέτρο αντανακλά την συσσωρευμένη απογοήτευση για τους ισραηλινούς οικισμούς. Η αμερικανική αποχή από την ψηφοφορία "έσπασε" επίσης μια μακροχρόνια πολιτική θωράκισης

του Ισραήλ από τη δράση στα Ηνωμένα Έθνη που χαρακτήριζα του οικισμούς παράνομους.

Ενώ το ψήφισμα δεν αναμένεται να έχει καμία πρακτική επίπτωση επί του εδάφους, θεωρείται ως μία σημαντική απάντηση στο Ισραήλ, που θα μπορούσε να αυξήσει την απομόνωση του όσον αφορά την παράλυτη ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους γείτονές του, οι οποίοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν το δική τους κράτος σε εδάφη που κατέχει το Ισραήλ.

Στην αίθουσα με τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ξέσπασαν χειροκροτήματα μετά την ψηφοφορία, η οποία πέρασε με ψήφους 14-0, με την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Σαμάνθα Πάουερ να σηκώνει το χέρι της ως η μοναδική αποχή. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ Ντάνι Ντάνον κατήγγειλε το μέτρο και στηλίτευσε τα μέλη του Συμβουλίου που τον είχαν εγκρίνει. "Θα απαγορεύσετε στους Γάλλους να χτίζουν στο Παρίσι;" είπε.

Το ψήφισμα περιγράφει την ανέγερση οικισμών ως "σημαντικό εμπόδιο" στην ειρήνη και απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή, η οποία πλέον θεωρείται παράνομη από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είχε πιέσει τις τελευταίες ημέρες για να μην ψηφιστεί το μέτρο, εξέδωσε μια έντονη καταγγελία. "Το Ισραήλ απορρίπτει αυτό το επαίσχυντο αντι-Ισραηλινό ψήφισμα στο ΟΗΕ και δεν θα συμμορφωθεί με τους όρους του", δήλωσε ο Νετανιάχου. "Σε μια εποχή που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τη σφαγή μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στη Συρία, τιμωρεί επαίσχυντα μία αληθινή δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, και αποκαλεί το Δυτικό Τείχος 'κατεχόμενα εδάφη'".

Ο Νετανιάχου αμέσως ανακοίνωσε αντίποινα σε δύο από τις χώρες που υποστήριξαν το ψήφισμα. Διέταξε τους πρεσβευτές στο Ισραήλ της Νέας Ζηλανδίας και της Σενεγάλης να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για διαβουλεύσεις, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη τον επόμενο μήνα του υπουργού Εξωτερικών της Σενεγάλης και να διέκοψε όλα τα προγράμματα βοήθειας προς τη Σενεγάλη.

Η ψηφοφορία ήρθε μια ημέρα μετά την προσωπική παρέμβαση Τραμπ να μην ψηφιστεί το μέτρο, το οποίο είχε αρχικά προταθεί από την Αίγυπτο.Οι βοηθοί του Τραμπ είπαν ότι είχε μιλήσει με τον Νετανιάχου. Και οι δύο άνδρες μίλησαν επίσης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Η Αίγυπτος ανέβαλε την ψηφοφορία υπό τις έντονες πιέσεις, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρα στα Ηνωμένα Έθνη. Αλλά σε μια επίδειξη αγανάκτησης, τέσσερις άλλες χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Σενεγάλη και Βενεζουέλα- όλε εκ των οποίων είναι σχετικά ανίσχυρα προσωρινά μέλη με θητεία δύο ετών, άρπαξαν την ευκαιρία και έθεσαν το μέτρο προς ψήφιση την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είναι ιδιαίτερα επικριτική με τον εποικισμό του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα εμπόδιο σε μια λύση δύο κρατών στην ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση, κάτι που είναι εδώ και καιρό η επίσημη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Ο Τραμπ, ο οποίος είχε προτρέψει την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα, έχει καταστήσει σαφές ότι θα λάβει μια πολύ πιο συμπαθητική προσέγγιση στο Ισραήλ, όταν η κυβέρνησή του αναλάβει τα καθήκοντά της στις 20 Ιανουαρίου.

Τα σχόλια του Τραμπ για το ψήφισμα ήταν η πιο άμεση παρέμβασή του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της μετάβασης του στην εξουσία. Λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Τραμπ εξέφρασε τον θυμό του στο Twitter, λέγοντας: "Ως προς τον ΟΗΕ, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά μετά την 20η Ιανουαρίου".

Πολλοί γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα κατήγγειλαν επίσης το ψήφισμα, μια αντανάκλαση της βαθιάς πίστης στο Ισραήλ που συμμερίζονται Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι. Άλλες ομάδες που είναι ιδιαίτερα επικριτικές με την πολιτική του Ισραήλ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα.

Το ψήφισμα καταδικάζει την κατασκευή ισραηλινών οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου" που "υπονομεύει επικίνδυνα τη βιωσιμότητα" μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. Το ψήφισμα περιλαμβάνει επίσης μία επίπληξη για το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του, καταδικάζοντας "όλες τις πράξεις βίας εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων τρομοκρατίας, καθώς και όλες τις πράξεις πρόκλησης, υποκίνησης και καταστροφής". Αυτή η διπλωματική κατσάδα αποσκοπεί στους Παλαιστίνιους ηγέτες, τους οποίους το Ισραήλ κατηγορεί για την ενθάρρυνση επιθέσεων εναντίον ισραηλινών αμάχων.

Η Χαμάς, η Παλαιστινιακή ομάδα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, εξέφρασε την εκτίμησή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. "Δοξάζουμε τις χώρες που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος" δήλωσε ο Χαζέμ Κασέμ, εκπρόσωπος της ομάδας. "Τονίζουμε την ανάγκη να μετατρέψουν ένα τέτοιο ψήφισμα σε δράση, όχι μόνο για να σταματήσουν οι οικισμοί, αλλά και για την εξάλειψη της κατοχής του Ισραήλ σε όλες τις μορφές".

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα