Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν σε "σκληρό" Brexit

Η Γερμανία προειδοποίησε ότι η πραγματικότητα του Brexit δεν είχε ακόμη "σημειώσει σημαντικό πρόοδο" στο Λονδίνο, καθώς η ΕΕ συμφώνησε ομόφωνα με μια αδιάλλακτη διαπραγματευτική εντολή στις συνομιλίες εξόδου. Οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν 18 σελίδες νομικά δεσμευτικών οδηγιών για τον επικεφαλής διαπραγματευτή του μπλοκ Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος σκοπεύει να ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες την εβδομάδα που αρχίζει στις 19 Ιουνίου,

σχεδόν ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ένωση.

Η στάση της ΕΕ απαιτεί το μέγιστο δυνατόν από το Λονδίνο για τη λεγόμενη φάση "διαζυγίου" των διαπραγματεύσεων, επιδεικνύοντας ελάχιστη συγκράτηση των απαιτήσεων για τις χρηματοοικονομικές ή άλλες υποχρεώσεις. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των υπουργών, ο Μίκαελ Ροθ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, δήλωσε ότι η πραγματικότητα του κόστους του Brexit δεν είχε ακόμη σημειώσει σημαντική πρόοδο στο Λονδίνο και ότι η ΕΕ των 27 θα πρέπει να στηρίξει εκείνη την στιγμή τις επόμενες εβδομάδες. "Έχουμε δύο χρόνια. Ο χρόνος περνά. Πρέπει να δουλέψουμε", δήλωσε ο Ροθ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα κράτη-μέλη έχουν σκληρύνει τη στάση της ΕΕ, θέτοντας όλο και πιο μεγάλες απαιτήσεις στη Βρετανία για το στάδιο των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου, πριν αρχίσουν οι εμπορικές συνομιλίες. Παρότι μια προεκλογική εκστρατεία είναι σε εξέλιξη στη Βρετανία, υπήρξαν ελάχιστα σημάδια επιφυλάξεων ή διαφωνίας μεταξύ των 27 υπουργών σχετικά με την προσέγγιση των υψηλών στόχων στις συνομιλίες. Αυτό περιλαμβάνει μια μεγιστοποιημένη θεώρηση των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας, που ενισχύει τον εκτιμώμενο λογαριασμό εξόδου ύψους 55-75 δις ευρώ σε καθαρούς όρους, που καλύπτει τα πάντα, από το κόστος μεταφοράς των οργανισμών της ΕΕ με έδρα το Λονδίνο ως τις γεωργικές πληρωμές της ΕΕ το 2019 και το 2020.

Σε συνολικούς όρους, η ΕΕ αύξησε την αρχική της απαίτηση για τον λογαριασμό του Brexit για τη Βρετανία, φτάνοντας τα 100 δισ. ευρώ. Ο Μπαρνιέ δεν επιδιώκει την εκ των προτέρων συμφωνία για ένα τελικό νομοσχέδιο, αλλά θα επιδιώξει να συμφωνηθούν λεπτομερείς αρχές για τα δικαιώματα και τα χρήματα, που δεν θα μπορούσαν να ξανασυζητηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο των συνομιλιών. Η ΕΕ υιοθέτησε επίσης την ευρύτερη δυνατή αντίληψη για τα αποκτηθέντα δικαιώματα των πολιτών, επιτρέποντας σε 3 εκατομμύρια εργαζομένους να ζήσουν υπό την προστασία του κοινοτικού δικαίου και των δικαστηρίων της ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και όταν ζουν και εργάζονται στην εκτός ΕΕ Βρετανία.

"Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια κατάσταση στην οποία θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι δικές μας με το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Μπαρνιέ. "Πρέπει να διευθετήσουμε τους λογαριασμούς και αυτό είναι ένα ζήτημα εμπιστοσύνης μεταξύ μας για να οικοδομήσουμε τη μελλοντική μας σχέση". Μια τέτοια θέση έρχεται σε άμεση αντίθεση με την άποψη των διαπραγματεύσεων του Λονδίνου. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός της Βρετανίας για το Brexit, δήλωσε ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει μόνο στους όρους των δικαιωμάτων των πολιτών στην πρώτη φάση των συνομιλιών. Δήλωσε στους Sunday Times ότι η Βρετανία μπορεί να διακόψει τις συνομιλίες εάν η ΕΕ ζητήσει 100 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι θεωρεί ακόμη και το 1 δισ. λίρες ως "πολλά χρήματα".

Τόσο οι καθαροί συνεισφέροντες όσο και οι καθαροί παραλήπτες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ συμφωνούν στο να πιέσουν τη Βρετανία όσο το δυνατόν σκληρότερα για τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις. "Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν είσαι μέλος μιας ομάδας και θέλεις να φύγεις - και αυτό είναι πολύ Βρετανικό- θα πρέπει να πληρώσεις τη συνεισφορά σου", δήλωσε ο Μπερτ Μέντερς, ολλανδός υπουργός Εξωτερικών. Στην ίδια γραμμή ήταν και οι δηλώσεις του Γιαν Ασελμπορν, υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο οποίος είπε ότι οι εμπορικές συνομιλίες δεν θα ξεκινήσουν αν η Βρετανία επιμείνει και εμείς "κολλήσουμε" στο θέμα της οικονομικής διευθέτησης.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα