Οι Βορειοηπειρώτες «καίγονται» καταμόναχοι και η Ελλάδα απλά τους κοιτάζει...

Διαβάζω με πόνο ψυχής για τα χθεσινά... ''ανδραγαθήματα'' ληστρικών συμμοριών της Αλβανίας σε βάρος ακατοίκητων σπιτιών Βορειοηπειρωτών στα ομογενειακά χωριά τους και ανατρέχω, άθελά μου - με οδηγό την ιστορία της ελληνικής Μειονότητας - στον δραματικό περασμένο αιώνα των διωγμών της.

Αν και διανύουμε ήδη την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν άλλαξε ουσιαστικά το ανθελληνικό και απειλητικό για την χριστιανική πίστη πνεύμα που υπήρχε στο μακρινό παρελθόν στην γείτονα χώρα, όταν κυριαρχούσαν στην πολιτική της σκηνή ο Εμβέρ Χότζα και η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία του (που ιδρύθηκε απ'

την ΕΣΣΣΔ το 1945 και υποστήριξε τελικά την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας).

Μπορεί ο θάνατος του Χότζα (Πρώτου Γραμματέα του Αλβανικού Κόμματος Εργασίας και προέδρου του Δημοκρατικού Μετώπου της) το 1985 να έγινε αφορμή για την αντικατάσταση της Λαϊκής απ' την Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όμως αυτή ουδέποτε υποστήριξε τον τίτλο της, αφού παραβίαζε και παραβιάζει συστηματικά έναν βασικό πυλώνα της δημοκρατίας: την ισότητα που κατοχυρώνει την ισοπολιτεία, την ισονομία και την ισηγορία.

Συνακόλουθο της διαιωνιζόμενης ανισότητας στην Αλβανία, που έχει σαν κύριο θύμα της την ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, είναι η αναζωπύρωση του εθνικισμού, ο οποίος - πέραν του ότι θέτει ως στόχο του τον αφανισμό των Βορειοηπειρωτών και την κλοπή των περιουσιών τους - έχει επεκτατικές βλέψεις κατά της Ελλάδας.

Σημειωτέον ότι ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός (που κρατά ζεστό το θέμα των Τσάμηδων και διεκδικεί δικά μας εδάφη στην Ήπειρο και την Δ. Μακεδονία) ανατροφοδοτείται με κεφάλαια και... ιδέες από ''μεγάλους ευεργέτες της Αλβανίας'' τύπου Τζορτζ Σόρος, που επενδύουν ανελλιπώς σε αυτήν απ' την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας (1991).

Κεφάλαια, γεωπολιτικά παιχνίδια με κύριο πιάτο την διαπλοκή και μόνιμη χειραγώγηση από την Τουρκία αμαυρώνουν την αλβανική δημοκρατία την τελευταία εικοσαετία καθιστώντας τον βίο αβίωτο για τους Έλληνες μειονοτικούς της Βορείου Ηπείρου.

Πριν 22 χρόνια, το 1988, τα παιδιά ενός απ' αυτούς - του ιερέα Μιχάλη Μπάρκα, από το χωριό Δόβριστα του Αργυροκάστρου - είχαν παραδώσει το ''ημερολόγιο'' του πεθαμένου πατέρα τους στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο, όπου υπήρχαν καταγεγραμμένα απ' τον ιερέα (ο οποίος ιερουργούσε, εν ζωή, στην εκκλησία των Ταξιαρχών) όλα τα συνταρακτικά γεγονότα που έζησε και έζησαν μαζί του οι Βορειοηπειρώτες απ' την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής δικτατορίας και εντεύθεν.

Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν το μαύρο για τους χριστιανούς 1967, που σηματοδότησε την κορύφωση των διωγμών τους απ' το καθεστώτος Χότζα και είχε σαν αποτέλεσμα την κατεδάφιση ή λεηλάτηση εκκλησιών και μοναστηριών (ορθόδοξων και καθολικών) και την μετατροπή τους σε αποθήκες, στάβλους και... ''πολιτιστικά κέντρα''.

Κέντρα ανθελληνισμού και αθεΐας στην ουσία, που καλλιεργούσαν το μίσος κατά των Ελλήνων μειονοτικών τους οποίους καταδίωκαν επί 30 χρόνια, φυλάκιζαν, εξόριζαν, έκλεβαν, εξευτέλιζαν και δολοφονούσαν (δολοφονία Κατσίφα 2018 - μεταξύ άλλων - του οποίου την οικογένεια ''τρέχουν'' στα δικαστήρια τώρα).

Κέντρα που γύρευαν και γυρεύουν να αναβιώσουν τον απόλυτο διωγμό που είχαν κηρύξει από κοινού στο παρελθόν ο Χότζα και ο Στάλιν επιδιώκοντας το ξερίζωμα της θρησκείας (ντιρεκτίβες των δικτατόρων προς τις κομματικές οργανώσεις τους για το πώς θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν την εκμηδένιση της επιρροής της στον πληθυσμό).

Το δυστύχημα είναι για την Ελλάδα ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίσταται εξακολουθητικά η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας (''πλιάτσικο'' σε σπίτια ομογενών και καταπάτηση των περιουσιών τους απ' το επίσημο κράτος προς εκφοβισμό, για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους), αλλά και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας δια της Αλβανίας.

Πολιτική που έχει χαρακτηριστικά ασύμμετρης απειλής, όπως εκείνη που έλαβε χώρα πριν από τρεις μήνες στον Έβρο, αφού με πολιορκητικό κριό την Αλβανία απ' τα δυτικά ανοίγει ουσιαστικά ένα δεύτερο μέτωπο υβριδικού πολέμου εναντίον του Ελληνισμού γενικότερα...

Στο πλαίσιο αυτού άλλωστε η Αλβανία προ τριμήνου ετοιμαζόταν να υποδεχτεί 30.000 ''Σύρους'' πρόσφυγες (λαθρομετανάστες στην πραγματικότητα), για να τους εγκαταστήσει δολίως - σύμφωνα με το σχέδιο αφελληνισμού του Έντι Ράμα - σε έξι σημεία υποδοχής της νότιας χώρας, που... κατά τύχη βρίσκονται σε περιοχές της ελληνικής Μειονότητας.

Ο απηνής διωγμός των Ελλήνων χριστιανών επί Χότζα τώρα γίνεται - τεχνηέντως - δια της τεθλασμένης οδού, που οδηγεί ωστόσο στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα: την κατατρομοκράτηση των Βορειοηπειρωτών, με σκοπό την απομάκρυνσή τους απ' τις πατρογονικές τους εστίες.

''Πέραν της απομακρύνσεως όμως εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται'', για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση της καθαρεύουσας. Όπερ σημαίνει ότι μετά την οικειοθελή ή μη μετεγκατάσταση των Ελλήνων της Αλβανίας, ο Ράμα θα εγκαταστήσει στα σπίτια τους - αν δεν έγινε αυτό ήδη στο τρίμηνο που μας πέρασε - τους παράνομους μετανάστες απ' τα τουρκοσυριακά σύνορα και τους τζιχαντιστές διαφόρων εθνικοτήτων που πολέμησαν στο πλευρό των Τούρκων κατά του Άσαντ.

Ο νέος αυτός διωγμός, που έχει τη σφραγίδα του αλβανικού κράτους, στοχεύει ασφαλώς στην αντικατάσταση του Ελληνορθόδοξου πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, το οποίο υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 1914 και κατοχυρώνει διεθνώς την αυτονομία της.

Περιττό να πω ότι με την εγκατάσταση ισλαμικού πληθυσμού στα ομογενειακά χωριά και τις πόλεις της Νότιας Αλβανίας (Βόρειο Ήπειρο-ελληνοαλβανικά σύνορα) δημιουργούνται συνθήκες πολλαπλών προβλημάτων, όπως: καταπατήσεις ελληνικών περιουσιών, καταστροφές ελληνορθόδοξων εκκλησιών και μοναστηριών, πολιτιστικών μνημείων και ελληνικών νεκροταφείων.

Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, διευκολύνει τους διακινητές παράνομων μεταναστών στα δυτικά μας, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί για μας ο πονοκέφαλος που μας δημιούργησε το μεταναστευτικό σε Αιγαίο και Έβρο, αφού θα ανοιχθούν νέες Κερκόπορτες οι οποίες θα εξυπηρετούν τα υβριδικά σχέδια της Τουρκίας για την περικύκλωσή μας, με στόχο την διεκδίκηση εδαφών της ελληνικής Επικράτειας μέσω... Αλβανίας (όπου διαθέτει η Τουρκία ναυτικές βάσεις).

Τώρα θα με ρωτήσετε με το δίκιο σας:

- Τα άκρως ανησυχητικά αυτά δεδομένα εκδηλώνονται σε κλίμακα ανιούσα εδώ και χρόνια με επίταση τα ''μνημονιακά'' και εντεύθεν. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, πέρα από συστάσεις και προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση Ράμα;

- Το να επιτρέπουμε εμείς - ως Ελλάδα - την διαιώνιση των βιαιοπραγιών και την κλιμακούμενη κατατρομοκράτηση των Βορειοηπειρωτών είναι κάτι που δεν τιμά τις ελληνικές κυβερνήσεις, σε κάθε περίπτωση, θα σας έλεγα. Αφήστε που η παρελκυστική πολιτική τους στο θέμα αυτό έχει κουράσει τον κόσμο, έχει κουράσει τους Έλληνες.

Και τους έχει κουράσει, όντως, γιατί δε βλέπουν κυβερνήτες αποφασισμένους να υπερασπιστούν τα δίκαια της ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείπουν στη μοίρα της προειδοποιώντας περιοδικά τις αλβανικές κυβερνήσεις για μέτρα που ΘΑ πάρουν στο πλαίσιο της ΕΕ, χωρίς να τα εννοούν ουσιαστικά, αφού συνεχίζουν να συναινούν στην είσοδο της Αλβανίας στην Ενωμένη Ευρώπη, παρά τις ''τυπικές'' επιφυλάξεις που διατυπώνουν για ''υπό όρους'' συγκατάβαση της Ελλάδας στο θέμα αυτό.

Ας έρθουμε όμως στα σημερινά ελληνικά δεδομένα με αφορμή την εισβολή συμμοριών με αυτοκίνητα σε πέντε ελληνικά σπίτια των χωριών ''Κρανιά'' και ''Ηρακλής'' της Βορείου Ηπείρου ''απ' τα οποία αφαίρεσαν ό,τι βρήκαν και εξαφανίστηκαν''.

Ακούσατε, μήπως, κάποια αντίδραση της κυβέρνησης για τις επαναλαμβανόμενες βιαιοπραγίες - με την ανοχή του αλβανικού κράτους - κατά των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών; Ακούσατε μήπως για διαμαρτυρία του λαλίστατου κατά τα άλλα κυβερνητικού εκπροσώπου για την επίδειξη προκλητικής αδιαφορίας της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι σε όσα συμβαίνουν σε βάρος της ομογένειάς μας;

Απολύτως τίποτα!!!.. Και για να βάλω τα δάχτυλά μου επί των τύπων των ήλων. Φαντάζεστε πώς θα αντιδρούσαμε εμείς αν λάμβαναν χώρα αυτά σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης;

Ας μην φανταστώ τους μύδρους που θα εξαπέλυαν Τσαβούσογλου και Ερντογάν εξ Ανατολών μας αν κρατούσαμε την ίδια στάση σαν κράτος με τους Αλβανούς...

Και δε θα 'χαν και άδικο μεταξύ μας, γιατί η προστασία των δικαιωμάτων των Μειονοτήτων και των ελευθεριών τους έχει κατοχυρωθεί Παγκόσμια στον ΟΗΕ και προστατεύεται απ' την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ως εκ τούτου, κάθε χώρα που έχει και Μειονότητες στον πληθυσμό της είναι υποχρεωμένη να τα διασφαλίζει αυτά, γιατί - αν δεν τα διασφαλίζει - θα πρέπει να υποστεί τις προβλεπόμενες απ' τους διεθνείς κανόνες κυρώσεις.

Γι' αυτό απευθύνομαι ευθέως στην κυβέρνηση και τη ρωτώ στο πρόσωπο του κ. πρωθυπουργού, που είναι και ο επικεφαλής της:

- Γιατί κ. Μητσοτάκη κρατάτε στα ''ελληνοαλβανικά'' την ίδια ''άψογη στάση''(στάση Πόντιου Πιλάτου'') που κρατούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα, με πρώτο και κύριο αυτό της παραβίασης των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας;

- Έπειτα πώς ζητάτε να διασφαλιστεί η εθνική ομοψυχία και η συσπείρωση του Ελληνισμού ανά τον κόσμο, όταν η επίσημη κυβέρνηση του κράτους του σύρθηκε - χωρίς αντίσταση - πίσω απ' τη συριζαίικη ''συμφωνία των Πρεσπών'' (που την επικυρώσατε, αν και την κρίνατε απαράδεκτη και εθνικά ασύμφορη);

- Πώς ζητάτε να διασφαλιστεί η εθνική ομοψυχία και η συσπείρωση του Ελληνισμού, όταν συνεχίζετε να κάνετε λάθη στο μεταναστευτικό (που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ομοιογένειας του πληθυσμού μας) υιοθετώντας την αντίληψη του προκατόχου σας για διασπορά των λαθρομεταναστών ανά την Ελλάδα με στόχο να αντιμετωπιστεί η πληθυσμιακή της συρρίκνωση (υπογεννητικότητα);

- Πώς ζητάτε να διασφαλιστεί η εθνική ομοψυχία και η συσπείρωση του Ελληνισμού ανά τον κόσμο, όταν σας είδε να παίρνετε είδηση εκ των υστέρων για την τουρκολιβυκή συμφωνία και να μην αντιστέκεστε τόσο εσείς, όσο και ο ΥΠΕΞ σας στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι ή Τουρκία θα ανακηρύξει ΑΟΖ με την Λιβύη;

- Πώς ζητάτε να διασφαλιστεί η εθνική ομοψυχία και η συσπείρωση του Ελληνισμού, όταν σας βλέπει να λειτουργείτε παρορμητικά και ανιστόρητα στο θέμα επιλογής της Χάγης, με δεδομένο ότι κι αδελφή σας ακόμα (πρώην ΥΠΕΞ) παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να φύγουμε από εκεί ακρωτηριασμένοι έχοντας χάσει ίσως την ΑΟΖ του Καστελόριζου και κάποια άλλα μικρά νησιά, ''για να σώσουμε τα μεγάλα'';

- Ποιος σας εξουσιοδότησε, αγαπητέ Κυριάκο Μητσοτάκη, να ριψοκινδυνέψετε την εδαφική μας ακεραιότητα, την ακεραιότητα του Αιγαιακού Ελληνισμού στο όνομα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (που κάθε άλλο παρά αμερόληπτο ήταν για τα συμφέροντά μας στο παρελθόν), θέτοντας εν κινδύνω νησιά, βραχονησίδες και τον υποθαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου στην περίπτωση της ''συνεκμετάλλευσης'' με την Τουρκία;

Ο ελληνικός λαός πάντως δε σας εξουσιοδότησε για όλα αυτά και δε σας εξέλεξε για πρωθυπουργό για να κρατάτε ρόλο παρατηρητή βλέποντας τους Βορειοηπειρώτες να ''καίγονται'' καταμόναχοι περιμένοντας μάταια βοήθεια...

Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα