Οι «Τραγάκηδες» και το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ

H Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο δρόμο προς την εξουσία αλλά πάσχει από οξεία έλλειψη στελεχών που θα αναλάβουν κυβερνητικές κι όχι μόνο θέσεις. Κάτι γηραλέοι βουλευτές που έχει βαρεθεί να τους βλέπει ο κόσμος και κάτι μειράκια της πολιτικής που δεν ξέρουν ακόμη που πατάνε και που βρίσκονται.

Μ' αυτούς θα αλλάξει τη χώρα ο Μητσοτάκης; Βλέπαμε τις προάλλες τον... αιώνιο βουλευτή Γιάννη Τραγάκη που παραμένει «αναλλοίωτος» στο χρόνο. Με τα ίδια ρούχα, τα ίδια μουστάκια και τις ίδιες

ιδέες. Έγινε μέχρι και σόου στους Ράδιο Αρβύλα όταν μπήκε στη συνεδρίαση μιας επιτροπής της Βουλής, έκανε τη βόλτα του, χαιρέτισε και στη συνέχεια έφυγε... επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν.

Και αναρωτιέται κανείς. Ο Τραγάκης είναι η ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας; Τι θα τον κάνει τον βουλευτή του Πειραιά μόλις πάρει την κυβέρνηση; Θα τον κάνει υπουργό ή μήπως πιο θεσμικό δίνοντάς του τη θέση του προέδρου της Βουλής, μιας κι έχει και θητεία αντιπροέδρου;

Ο Τραγάκης είναι ένα σύμπτωμα του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτής 74 ετών που έχει εκλεγεί αρκετές φορές, με την ψήφο του ελληνικού λαού είναι η αλήθεια, τι μπορεί να προσφέρει; Μέχρι πότε δηλαδή θα πρέπει οι βουλευτές να βρίσκονται στη Βουλή; Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχουν όρια στις θητείες και ηλικιακά;

Ο κόσμος όταν βλέπει τους «Τραγάκηδες» της Βουλής σκέφτεται το παλιό, σάπιο μεταπολιτευτικό σύστημα. Ρεμούλα, αναξιοκρατία, ρουσφέτι, κολλητοί επιχειρηματίες, συμφέροντα που κρύβονται πίσω από συγκεκριμένες κινήσεις, ερωτήσεις στη Βουλή, νομοθετήματα και περίεργες τροπολογίες.

Άλλωστε, μόλις πριν από μερικούς μήνες ο Τραγάκης δεν ήταν αυτός που κατηγορήθηκε για διορισμό όλης της οικογένειάς του; Στη Βουλή κυκλοφορεί το ανέκδοτο πως όταν φωνάξεις «Τραγάκης» θα εμφανιστούν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις.

Ο κόσμος βλέπει κάποιον να εκλέγεται π.χ. στον Πειραιά όπως ο Τραγάκης και αναρωτιέται; Πώς είναι δυνατόν με μηδενικό έργο, με καμιά κυβερνητική θητεία, χωρίς να έχει κάτι το ιδιαίτερο ως πολιτικός, να μην είναι ηγέτης, να μην είναι λαμπερός, να εκλέγεται τόσες πολλές κοινοβουλευτικές θητείες; Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν ή μάλλον τρία: Το πρώτο είναι να έχει πέσει το ρουσφέτι σύννεφο στην τοπική κοινωνία και να έχει δημιουργηθεί ένας μικρό στρατός «Τραγάκηδων» που δεν αφήνουν τον γίγαντα της πολιτικής να φύγει από το πολιτικό σκηνικό. Το δεύτερο είναι να πέφτει πολύ... λιμανίσιο χρήμα που ποντάρει στην εκλογή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Και το τρίτο είναι να... τρελάθηκαν οι Πειραιώτες και να βλέπουν τον Τραγάκη ως τον νέο... Βενιζέλο. Μπορεί να συμβαίνουν και τα τρία βεβαίως, αλλά αυτό δείχνει την κατάντια του πολιτικού συστήματος γενικότερα και το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ ειδικότερα που αναγκάζεται να στηριχθεί στα ίδια φθαρμένα πρόσωπα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα