Οι συνομιλίες για την ΤΤΙΡ "πιθανόν να σταματήσουν" λένε αξιωματούχοι

22:32 4/5/2016 - Πηγή: Antinews

Οι συνομιλίες για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συμφωνία Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης, η ΤΤΙΡ, πιθανόν να αποτύχει μετά την απειλή της Γαλλίας να μπλοκάρει τη συμφωνία. Αξιωματούχοι του Παρισιού δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι "πιθανό να σταματήσουν" εν μέσω σημαντικών διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι "ποτέ

δεν θα αποδεχθούμε" τη συμφωνία στη σημερινή της μορφή, λόγω των κανόνων που επιβάλλει στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη - ιδιαίτερα σε σχέση με τη γεωργία και τον πολιτισμό - υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ φιλική προς τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ. "Εμείς ποτέ δεν θα δεχτούμε την αμφισβήτηση στις βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας και για την αμοιβαία πρόσβαση στις δημόσιες αγορές" ανέφερε ο Ολάντ σε μια συνεδρίαση των πολιτικών της αριστεράς στο Παρίσι. "Σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών, η Γαλλία λέει 'όχι'".

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Ματιάς Φεκλ, είπε ότι είναι πιθανό ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει και οι συνομιλίες θα ανασταλούν. Ο Φεκλ είχε ήδη πει ότι η Γαλλία θα διακόψει τις συνομιλίες εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος πριν από τον Σεπτέμβριο - αλλά πλέον λέει ότι είναι η πιο πιθανή επιλογή. Η αντίθεση του Ολάντ έρχεται εν μέσω της πολύ αδύναμης θέσης του στις δημοσκοπήσεις και εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Η δημόσια υποστήριξη για τη συμφωνία της ΤΤΙΡ έχει βυθιστεί κατά τους τελευταίους μήνες και έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμεύσει ως ένας τρόπος για να κερδίσει ψηφοφόρους οι οποίοι παραμένουν καχύποπτοι με τη συμφωνία.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις, με την εναρμόνιση των κανονισμών που διέπουν τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αλλά όσοι είναι εναντίον ισχυρίζονται ότι η εταιρική σχέση δίνει πολύ μεγάλη δύναμη σε επιχειρήσεις και ότι θα μπορούσε να επηρεάσει καταστροφικά τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Τα σχόλια ήρθαν λίγες μόλις μέρες αφού η Greenpeace διέρρευσε εκατοντάδες σελίδες με έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες, που δείχνουν "ασυμβίβαστες" διαφορές στις συζητήσεις. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαφωνούν σχετικά με τις ευρείες εξουσίες που θα δώσει η συμφωνία σε εταιρείες των ΗΠΑ, έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου. Ο Φεκλ είπε ότι αυτά τα προβλήματα ήταν πιθανό "να οδηγήσουν στην κατάρρευση της διαπραγμάτευσης", "έτσι όπως την έχουν στο μυαλό τους οι ΗΠΑ". Είπε ότι η συμφωνία, όπως είναι σήμερα "θα ήταν μια κακή συμφωνία" και ότι θα μπορούσε να "ανατρέψει" την συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος, που συμφωνήθηκε στο Παρίσι και υπεγράφη τον περασμένο μήνα.

Αν η Γαλλία αποχωρήσει από τη συμφωνία, οι συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σταματήσουν, δεδομένου ότι πρέπει να εγκριθεί και από τις 28 χώρες της ΕΕ. "Δεν μπορεί να συμφωνηθεί χωρίς τη Γαλλία και ακόμα λιγότερο κατά της Γαλλίας" σχολίασε ο Φεκλ.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα