Οι Νεάντερταλ ζούσαν μαζί με τους σύγχρονους ανθρώπους για αιώνες

Στο Βέλγιο μπορεί να κρύβεται η απάντηση για το πού εξαφανίστηκαν οι τελευταίοι Νεάντερταλ. Η τελευταία και πιο ακριβής ημερομηνία για το πότε εξαφανίστηκαν τελικά δείχνει ότι η τελευταία φορά που περπάτησαν στη γη ήταν πριν από 40.000 χρόνια και πιθανότατα εξαφανίστηκαν στη Δυτική Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ζήσει παράλληλα με τους ανατομικά σύγχρονους ανθρώπους, τους Homo sapiens, για διάστημα 20.000 χρόνων, παρέχοντας επαρκή χρόνο για ανταλλαγή του πολιτισμού και των γονιδίων, λένε οι επιστήμονες.

Πώς και πότε εξαφανίστηκαν οι Νεάντερταλ - κοντινά ξαδέλφια του Homo sapiens- ήταν δύο από τα μεγάλα μυστήρια της εξέλιξης, αλλά μια νέα σειρά χρονολόγησης οστών και αντικειμένων με άνθρακα έλυσε το θέμα του πότε. Οι επιστήμονες ανέλυσαν 196 δείγματα οστών, κάρβουνο και κελύφη από 40 βασικές περιοχές του Νεάντερταλ, από την Ισπανία ως τη Ρωσία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το είδος ανθρώπου που προσαρμόστηκε σε ψυχρά κλίματα, εξαφανίστηκε απ' όλη αυτή την περιοχή πριν από 39.000 χρόνια.Αυτό σημαίνει ότι η συνύπαρξη στην Ευρώπη με τους νεοαφιχθέντες Homo sapiens, με την πιο κομψή ανατομία τους και πιο πολύπλοκα λίθινα και οστέινα εργαλεία, πρέπει να διήρκεσε τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Θα μπορούσε να είναι και 20.000 χρόνια στην Ασία, όπου οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι είχαν αποικίσει πολύ πριν φτάσουν στην Ευρώπη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι Νεάντερταλ, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρασία περίπου 250.000 χρόνια πριν, γρήγορα εξαφανίστηκαν όταν εμφανίστηκαν οι H. sapiens, γεγονός που υποδηλώνει τον έντονο ανταγωνισμό για πόρους και ακόμη και βίαιες συγκρούσεις, με αποκορύφωμα την «τελευταία στάση» στη νότια Ισπανία.

Ωστόσο, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υπήρξε ένας βαθμός γενετικής ανάμιξης και διασταύρωσης μεταξύ των δύο ειδών της ανθρωπότητας, ιδίως στην Ασία, αν και αυτό δεν επεκτάθηκε σε μια ανταγωνιστική αφομοίωση των δύο.

Η τελευταία μελέτη παρουσίασε τις πρώτες ακριβείς ημερομηνίες για την οριστική παρακμή των Νεάντερταλ με τη βοήθεια των εξελίξεων στην ραδιοχρονολόγηση. Βρήκε μια σαφή επικάλυψη στο εσωτερικό της Ευρώπης που διήρκεσε περίπου 25 έως 250 γενιές – από 470 έως και 4.900 χρόνια, ανάλογα με την περιοχή. Η συνύπαρξη ταιριάζει επίσης με τα αρχαιολογικά δεδομένα σχετικά με το είδος των εργαλείων που χρησιμοποιούσε ο καθένας, γεγονός που υποδηλώνει μια περίοδο κατά την οποία οι Νεάντερταλ άρχισαν να αντιγράφουν τα πιο εξελιγμένα εργαλεία των νέων μεταναστών.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πλέον το πρώτο ισχυρό χρονοδιάγραμμα που ρίχνει νέο φως σε μερικά από τα βασικά ερωτήματα γύρω από τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ Νεάντερταλ και σύγχρονων ανθρώπων» είπε ο καθηγητής Tom Higham του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. «Η χρονολογία επισημαίνει επίσης τη χρονική στιγμή της εξαφάνισης των Νεάντερταλ και δείχνει ότι μπορεί να έχουν επιβιώσει στη συρρίκνωση των πληθυσμών στους κόλπους της Ευρώπης προτού εξαφανιστούν» δήλωσε ο καθηγητής Higham.

Ένα σύμπλεγμα σπηλαίων κοντά στο Σπάι του Βελγίου, και όχι σπήλαια στην Ισπανία, μπορεί να είναι μία από τις τελευταίες περιοχές στην Ευρώπη που έζησαν οι Νεάντερταλ, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο με βεβαιότητα, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ωστόσο, ο καθηγητής Chris Stringer, επικεφαλής της ανθρώπινης προέλευσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η νέα ανάλυση δεν εκτείνεται στις ανατολικές τοποθεσίες του Νεάντερταλ στο Ουζμπεκιστάν και τη Σιβηρία - που σημαίνει ότι είναι πιθανό ότι τα είδη επιβίωσαν σε αυτούς τους θύλακες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι στην Ευρώπη. «Αλλά το συνολικό μοτίβο είναι σαφές. Οι Νεάντερταλ είχαν σε μεγάλο βαθμό, και ίσως εξ ολοκλήρου, εξαφανιστεί από την γνωστή έκτασή τους πριν από 39.000 χρόνια» είπε ο καθηγητής Stringer.Η διάλυση συνέπεσε με την αλλαγή του κλίματος σε ψυχρότερες, ξηρότερες συνθήκες, πρόσθεσε. «Μένει να δούμε αν αυτό το γεγονός έδωσε τη χαριστική βολή στον πληθυσμό των Νεάντερταλ που ήταν ήδη χαμηλός σε αριθμούς και γενετική ποικιλομορφία και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τον οικονομικό ανταγωνισμό από τις εισερχόμενες ομάδες του H. sapiens», είπε.

Η χρονολόγηση άνθρακα

Η νέα τεχνική χρονολόγησης εξαλείφει το πρόβλημα του μολυσματικού άνθρακα σε αρχαιολογικά ευρήματα. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα φιλτραρίσματος που εξουδετερώνει σωματίδια από τις προηγούμενες περιόδους στην ιστορία που μπορεί να έχουν εγκατασταθεί εντός των δειγμάτων που αναλύθηκαν. Αυτό έχει δείξει ότι κάποιες προηγούμενες ραδιοχρονολογήσεις υπήρξαν ανακριβείς, γεγονός που υποδηλώνει μια μεγάλη συνύπαρξη μεταξύ Νεάντερταλ και Homo sapiens, που στην πραγματικότητα δεν συνέβη, είπε ο καθηγητής Tom Higham.

Για παράδειγμα, προηγούμενες ημερομηνίες των απολιθωμάτων του Νεάντερταλ που βρέθηκαν στη Zafarraya στη νότια Ισπανία δείχνουν ότι ήταν 33 χιλ. χρόνων, πράγμα που θα σήμαινε αρκετές χιλιάδες χρόνια συνύπαρξης με τους σύγχρονους ανθρώπους - που είναι γνωστό ότι έχουν εμφανιστεί περίπου 40.000 χρόνια πριν. Ωστόσο, οι πραγματικές ημερομηνίες των απολιθωμάτων των Νεάντερταλ στη Zafarraya είναι πάνω από 47.000 ετών, κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση το αν υπήρξε κάποια συνύπαρξη με τον σύγχρονο άνθρωπο σε αυτή την περιοχή. «Προηγούμενες ραδιοχρονολογήσεις έχουν συχνά υποτιμήσει την ηλικία των δειγμάτων, διότι η οργανική ύλη ήταν μολυσμένη με σύγχρονα σωματίδια», δήλωσε ο καθηγητής Higham. «Χρησιμοποιήσαμε μεθόδους υπερδιήθησης που καθαρίζουν το κολλαγόνο το οποίο εξάγεται από το οστό, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της σύγχρονης μόλυνσης».

http://www.independent.co.uk/news/science/neanderthals-lived-alongside-humans-for-centuries-latest-study-shows-9681740.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα