Οι μεταρρυθμιστές σάρωσαν στις εκλογές του Ιράν

Τα τελικά αποτελέσματα για την εκλογική περιφέρεια της Τεχεράνης στις διπλές ιρανικές εκλογές της Παρασκευής δείχνουν μια σαρωτική νίκη για τους υποψηφίους των μεταρρυθμιστών, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην Συνέλευση των Ειδικών. Οι υποψήφιοι τους κέρδισαν όλες της έδρες -πλην μίας- στην συνέλευση, τον φορέα που είναι αρμόδιος για τον διορισμό του επόμενου ανώτατου ηγέτη, αλλά και τις 30 έδρες της Τεχεράνης στο ιρανικό κοινοβούλιο των 290 εδρών.

Στην περιφέρεια τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά

οι υποψήφιοι ρεφορμιστές και οι ανεξάρτητοι που συμμάχησαν με τον Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί αναμένεται να υπερτερούν αριθμητικά των συντηρητικών που είναι εναντίον της εντολής του. Τα αποτελέσματα από τις διπλές εκλογές αποτελούν ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τους σκληροπυρηνικούς στο Ιράν, ειδικά όσους ήταν αντίθετοι με την μετριοπαθή ατζέντα του Ρουχανί και δη την πυρηνική συμφωνία με τη Δύση.

Τα εκπληκτικά κέρδη των μετριοπαθών και των μεταρρυθμιστών και στις δύο εκλογές θεωρούνται μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης για τον Ρουχανί, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τις πιθανότητές του να επιδιώξει την επανεκλογή του το 2017. Πολλοί επιφανείς εκπρόσωποι των σκληροπυρηνικών, απορρίφθηκαν. Στην Τεχεράνη, δύο υπερ-συντηρητικοί αγιατολάχ, ο Μοχάμετ-Ταγκι Μεσμπάχ Γιαζντί και ο Μοχάμετ Γιαζντί, νυν πρόεδρος, έχασαν την έδρα τους στη συνέλευση. Ο Μεσμπάχ Γιαζντί θεωρείται ως ο πνευματικός ηγέτης ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο στην εξουσία του πρώην σκληροπυρηνικού πρόεδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο πραγματιστής αγιατολάχ Χασεμί Ραφσαντζανί Ακμπάρ, βασικός σύμμαχος του Ρουχανί, ήταν πρώτος στον κατάλογο των 16 νικητών στην Τεχεράνη για τη συνέλευση. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο σημερινός ηγέτης, και ο Ραφσαντζανί, ο οποίος δεν επετράπη να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2013, διαφωνούν τα τελευταία χρόνια. Τρίτος στον εν λόγω κατάλογο ήταν ο ίδιος ο Ρουχανί, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη συνέλευση, ενώ είναι ο πρόεδρος. Ο μόνος νικητής που δεν υποστηρίζεται από τους ρεφορμιστές ήταν ο Αχμάντ Τζανάτι, ο οποίος ήρθε 16ος. Ο Τζανάτι είναι ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Φρουρών, ενός μη εκλεγμένου επικεφαλής φορέα για την εξέταση των υποψηφίων πριν από κάθε εκλογή.

Τα αποτελέσματα της συνέλευσης είναι υπέρ των ρεφορμιστών, όχι επειδή οι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι εισέρχονται στο σώμα των κληρικών, αλλά λόγω των επιτυχών συμμαχιών με τους μετριοπαθείς. Ο Χασάν Χομεϊνί - εγγονός του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν ο κύριος υποψήφιος των ρεφορμιστών στην συνέλευση - αποκλείστηκε. Πολλοί από τους νικητές της Τεχεράνης στη συνέλευση είναι στην πραγματικότητα συντηρητικοί, αλλά οι μεταρρυθμιστές τους στήριξαν με την ελπίδα να μπλοκάρουν τους σκληροπυρηνικούς.

Την Κυριακή, ο Χαμενεΐ εξήρε τη μεγάλη προσέλευση, δείχνοντας έτσι ότι ενέκρινε τα αποτελέσματα, και είπε ότι ήταν μια απόδειξη για την "θρησκευτική δημοκρατία" της χώρας. "Ευχαριστώ το σοφό και αποφασισμένο έθνος του Ιράν ... και ελπίζω ότι η επόμενη Βουλή θα ενεργήσει με υπευθυνότητα προς τους ανθρώπους και το Θεό", είπε σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στον κοινοβουλευτικό αγώνα της Τεχεράνης, ένας συνασπισμός υποψηφίων που υποστηρίζονται από τους ρεφορμιστές, που ονομάστηκε "ο κατάλογος της ελπίδας", κέρδισε και τις 30 βουλευτικές έδρες της πρωτεύουσας. Ο Μοχάμετ Ρεζά Αρέφ, ένας αφοσιωμένος μεταρρυθμιστής ο οποίος έχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, είναι στην κορυφή της λίστας.

Τα αποτελέσματα στις επαρχίες είναι ακόμα ασαφή, αλλά προηγείται για το κοινοβούλιο ένας συνδυασμός των μετριοπαθών και των ανεξάρτητων που πρόσκεινται στον Ρουχανί. Τα τελικά αποτελέσματα θα βγουν την Τρίτη, αλλά εάν συμφωνούν με τα αρχικά στοιχεία θα υπάρξει μια χειροπιαστή αλλαγή στο ιρανικό πολιτικό τοπίο, με τους μετριοπαθείς να κυριαρχούν και τους σκληροπυρηνικούς να ωθούνται στο περιθώριο.

Τα σημαντικά κέρδη από τους υποστηρικτές του Ρουχανί θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθηση ενός μεγαλύτερου ανοίγματος προς τη Δύση και να περιορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις από τους συντηρητικούς στο εσωτερικό, εξασφαλίζοντάς του μια δεύτερη θητεία το επόμενο έτος. Πάνω από 20 γυναίκες αναμένεται να κερδίσουν κοινοβουλευτικές έδρες, ένα ρεκόρ για το Ιράν. Μεταξύ αυτών είναι η ρεφορμίστρια Παρβανέχ Σαλαχσόρι, η οποία δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν επιλογή στο να φορούν μαντίλα. Το θέμα είναι ταμπού στην Ισλαμική Δημοκρατία.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα