Οι «Μαύροι Κύκνοι» της Μέσης Ανατολής και το Ισραήλ…

Το Ισραήλ είναι η χώρα της αντιπαράθεσης. Κάθε Ιούνιο, ο πρόεδρός του οργανώνει συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, στο οποίοι σπεύδουν άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο, για να μαλώσουν.

Καθημερινά, ο πρωθυπουργός διεξάγει υπουργικό συμβούλιο, στην διάρκεια του οποίου σημειώνονται αντεγκλήσεις. Μάλιστα, υπάρχει και ένας πίνακας ανακοινώσεων μέσα στο γραφείο του, όπου καταγράφεται η τελευταία διαφωνία.

Το παλιό ανέκδοτο συνεχίζει να ισχύει. Μόλις βρεθούν δυο Ισραηλινοί, ξεκινάνε τρεις διαφωνίες.

Κι αυτό είναι που μου αρέσει στο Ισραήλ. Οι διαφωνίες και τα ανέκδοτα.

Παρόλα αυτά, η

κατάσταση στη συγκεκριμένη χώρα δεν είναι για γέλια.

Η φράση «αραβική άνοιξη» αντιμετωπίζεται κάπως ως ανέκδοτο, καθώς όλοι περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις στην γειτονική Αίγυπτο, όπου η Μουσουλμανική Αδελφότητα ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία.

Από την άλλη, η ισραηλινή κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως το Ιράν απλά κερδίζει χρόνο μέσω των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ η κατασκευή πυρηνικών όπλων εκ μέρους του, είναι θέμα χρόνου.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους μοιάζουν απόμακρες. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Αμερικανός διπλωμάτης Dennis Ross σε συνέδριο που διοργάνωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, οι σχολικοί χάρτες στην Γάζα και στην Δυτική Όχθη δεν αναφέρουν καν το Ισραήλ. Συνεπώς, που να στηριχτεί η λύση των δυο κρατών;

Το Ισραήλ πλήττεται από την κρίση χρέους της Δύσης, αφού αυτή συνεπάγεται χαμηλή ανάπτυξη για τους βασικούς εμπορικούς του εταίρους.

Παράλληλα, η μεγάλη οικονομική σύγκλιση με την Ανατολή προχωρά ακάθεκτη, με αποτέλεσμα την δημιουργία της μεγαλύτερης μεσαίας τάξης του κόσμου, αυτήν δηλαδή της Κίνας.

Το Ισραήλ βρίσκεται στη μέση αυτών των δυο κόσμων. Η ανάπτυξή του έχει πέσει κάτω από το 3%, αλλά αναμένεται να αυξηθεί του χρόνου.

Όλοι αναμένουν συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη στη Συρία διεξάγεται ένας σκληρός εμφύλιος πόλεμος. Προς το παρόν, κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε και που θα ξεσπάσει κάποιος νέος πόλεμος. Μπορούμε όμως να προβλέψουμε, πως αν γίνει κάποια στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν, η πιο πιθανή περίοδος για αυτό θα είναι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος.

Τι μέλλει γενέσθαι με όλους αυτούς τους «μαύρους κύκνους» που όλοι προβλέπουν;

Υποθέτω πως η τεχνολογία θα μας εκπλήξει για μια ακόμη φορά. Το Ισραήλ της υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να κάνει το θαύμα του.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, που πολλοί ξεχνούν. Πρόκειται για αυτά που γνωρίζουν οι ιστορικοί, αλλά όχι ο πολύς κόσμος.

Η σύγχρονη τεχνολογία της πληροφορικής έχει φέρει τον κόσμο μας πολύ πιο κοντά. Τα διάφορα όμως δίκτυα, παρά την τρομερή τους αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, έχουν την τάση να καταρρέουν κάθε τόσο. Η παγκοσμιοποίηση έχει άλλωστε καταρρεύσει και στο παρελθόν.

Επίσης, η ανάδυση της μεσαίας τάξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν σημαίνει απλά περισσότερη ζήτηση για τις δυτικές φίρμες. Σημαίνει επίσης και αυξημένη ζήτησ

Keywords
Τυχαία Θέματα