Οι «μαύρες» προβλέψεις της Κομισιόν «γκρεμίζουν» το κυβερνητικό αφήγημα

Το δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει πλέον και η Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι διανύουμε μόλις τον 2ο μήνα του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της εκτιμά πως το 2020 έκλεισε με ύφεση 10%, που μεταφράζεται σε χαμένο ΑΕΠ κατά 17 με 18 δισ. ευρώ, ενώ φέτος η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη απ’ αυτήν που υπολογίζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% του ΑΕΠ για φέτος, όταν ο Προϋπολογισμός

-στο βασικό σενάριο- τοποθετεί την ανάπτυξη στο 4,8%.

Η μικρότερη ανάπτυξη, της τάξεως του 1,3%, αναμένεται να «κοστίσει» στη χώρα μας περί τα 2,2 δισ. ευρώ, με την Κομισιόν να πλησιάζει το δυσμενές σενάριο που προβλέπεται στον ελληνικό Προϋπολογισμό και κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,3% το 2021. Υπενθυμίζεται ότι στις φθινοπωρινές προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου η Ε.Ε. προέβλεπε ύφεση 9% του ΑΕΠ για το 2020, ανάπτυξη 5% φέτος και 3,5% το 2022. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως αποδέχεται τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που «πατούν» πάνω στο δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Δεν θα φτάσουν τα χρήματα

Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχεται πως αναμένει για φέτος βαθύτερο έλλειμμα της οικονομίας, πέραν των 6,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό. Αν σε αυτό το ποσό προστεθεί και το έλλειμμα-μαμούθ των 18 δισ. του 2020, ο λογαριασμός ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά τη διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, δίνοντας άλλα 3 δισεκατομμύρια, τη στιγμή που ο Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει πως δεν θα φτάσουν τα χρήματα για να καλυφθεί όλο το φάσμα της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία.

Πηγή: newsbreak.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα