Οι λόγοι για τους οποίους θα υπάρξει αύριο συμφωνία για το ελληνικό πακέτο

Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ολι Ρεν, εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι πως αύριο, Δευτέρα, θα ληφθεί μια συνολική καταρχήν απόφαση για την Ελλάδα, η οποία θα προβλέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα

του χρέους με βάση τα κριτήρια του ΔΝΤ.

Είναι προφανές ότι αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να επαναληφθεί η παρωδία της περασμένης Τρίτης, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας οδήγησαν τις εργασίες του Εurogroup σε ναυάγιο με το πρόσχημα ότι δεν είχαν εντολή από τις κυβερνήσεις τους να αποδεχθούν βασικές συνιστώσες του ελληνικού «πακέτου» και κυρίως τη δραστική μείωση των επιτοκίων.

Η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup δεν πρόκειται να κρύβει εκπλήξεις για κανέναν. Όλοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τα εναλλακτικά σενάρια της συνολικής απόφασης και το κόστος του καθενός, αφού ο κ. Γιούνκερ φρόντισε να συγκαλέσει για σήμερα μια προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προκειμένου να τους εξηγήσει τι περιμένει.

Συνεπώς, αύριο όλοι θα έρθουν στις Βρυξέλλες προετοιμασμένοι να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι και όποιος δεν συμφωνεί θα αναλάβει τις ευθύνες του όχι μόνο έναντι της χώρας μας, αλλά και έναντι του συνόλου της ευρωζώνης, αφού μια αρνητική εξέλιξη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το ευρώ και την ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν είναι τυχαία η επισήμανση που έκανε την Πέμπτη ενώπιον της Ευρωβουλής ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, καλώντας όλα τα κράτη-μέλη να έρθουν αύριο στις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν αφήνοντας κατά μέρος τις καταστρεπτικές «κόκκινες γραμμές».

Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2014-2020 λειτουργεί υποβοηθητικά για το ελληνικό ζήτημα, γιατί πολιτικά είναι αδιανόητο ένα δεύτερο «ναυάγιο» της Ευρώπης μέσα σε τρεις μέρες, θα επιβεβαιώνει όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι το οικοδόμημα αρχίζει να κλυδωνίζεται επικίνδυνα.

Μια άλλη παράμετρος που εκτιμάται ότι επίσης θα λειτουργήσει θετικά αύριο είναι η πρωτοφανής κινητοποίηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να πείσει τους εταίρους και τους αξιωματούχους της ευρωζώνης ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο μη λήψης απόφασης στο Εurogroup. Βέβαια, ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε θέση ισχύος, δεδομένου ότι τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα, και μάλιστα με το παραπάνω, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης από την πλευρά των συνομιλητών του, άλλωστε οι ίδιοι δήλωναν δημόσια ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που της ανολογεί, τώρα είναι δική μας σειρά να πράξουμε ανάλογα.

Αναφορικά με την ουσία, δηλαδή το περιεχόμενο της απόφασης, και στον τομέα αυτό έχουν γίνει τα πάντα. Η Ομάδα Εργασίας που προετοιμάζει τις αποφάσεις του Εurogroup συνεδρίασε σ

Keywords
Τυχαία Θέματα