Οι κρουαζιέρες των Ευρωπαίων στα Κατεχόμενα

Υπό τον τίτλο «Οι Ευρωπαίοι κάνουν κρουαζιέρες σε κατεχόμενες περιοχές», η Washington Post αποκαλύπτει τις παράνομες δραστηριότητες κάποιων επιτήδειων, που παρά τις προειδοποιήσεις των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών κάνουν «χοντρές μπίζνες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρει το άρθρο του Eugene Kontorovich, είναι το κρουαζιερόπλοιο Ocean Majesty, γερμανικής ιδιοκτησίας με πορτογαλική σημαία και έδρα την

Ελλάδα, που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ταξίδι αναψυχής στο λιμάνι της Γιάλτας, στην κατεχόμενη από τους ρώσους Κριμαία. Περίπου 500 γερμανοί τουρίστες περιηγήθηκαν αμέριμνοι στα αξιοθέατα της περιοχής, τη στιγμή που η Ουκρανία διαμαρτυρόταν εντόνως.

Ο αρθρογράφος και συγγραφέας της έρευνας «Οικονομικές σχέσεις σε κατεχόμενα εδάφη» υποστηρίζει ότι οι διεθνείς νόμοι δεν απαγορεύουν την οικονομική δραστηριότητα με παράνομα προσαρτημένες περιοχές ή κατεχόμενα εδάφη. Η ευρωπαϊκή κυβέρνηση απλά προειδοποιεί ότι οι «οικονομικές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός) συνεπάγονται [διεθνείς] νομικούς και οικονομικούς κινδύνους», αλλά οι συναλλαγές δεν υποστηρίζονται πραγματικά από το διεθνές δίκαιο. Συνήθως οι εταιρείες, επισημαίνεται, γνωρίζουν πως παίρνουν ένα ρίσκο αλλά ξέρουν επίσης τα «παράθυρα» που υπάρχουν στον νόμο.

Κάπως έτσι στα Κατεχόμενα της Κύπρου ξεπηδούν καθημερινά εταιρείες τουρισμού και real estate. Η εφημερίδα παρουσιάζει και φωτογραφίες με αυθαίρετους οικισμούς που οι Τουρκοκύπριοι έχουν αρχίσει να χτίζουν, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα δεν γνωρίζει τίποτα. «Δεν περιμένω από τους Έλληνες, τους Πορτογάλους ή τους Γερμανούς να αντιδράσουν γι' αυτές τις δραστηριότητες. Έκπληξη θα αποτελούσε επίσης το γεγονός αν το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έστελνε μια επιστολή σε αυτούς τους τουριστικούς πράκτορες για καταπάτηση του διεθνούς νόμου» καταλήγει ο αρθρογράφος.

http://www.washingtonpost.com/news/volokh-conspiracy/wp/2014/09/22/europeans-cruise-to-occupied-territory/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα