Οι κόκκινες γραμμές Σαμαρά

Να υπερασπισθεί την κεντρική κυβερνητική γραμμή ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα θα τονίσει ο Αντώνης Σαμαράς στους ελεγκτές της τρόικας, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, στις έξι το απόγευμα.

Στέρεα άποψη του Πρωθυπουργού είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο και δεν μπορεί να κινδυνεύσουμε ως χώρα μια κοινωνική έκρηξη που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αποσταθεροποίηση.

Ο

Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να περιγράψει με ευκρίνεια και με ιδιαίτερα έντονο τόνο τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις όποιες καθυστερήσεις που ακόμα και ο ίδιος παραδέχεται.

Θέλει και θα επιδιώξει να μην επιμείνουν στις παράλογες πιέσεις τους και ουσιαστικά θα τους καλέσει με ευγενικό τρόπο, «να προσγειωθούν στην πραγματικότητα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είχαν μηνύματα ότι η τρόικα θα ερχόταν στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις και ξαφνικά αντιλαμβάνονται ότι δημιουργήθηκαν κυρίως με ευθύνη και των ΜΜΕ, συνθήκες θρίλερ.

Η πραγματικότητα είναι ότι η τρόικα πιέζει για περαιτέρω αποφάσεις, που αρκετές είναι επώδυνες. Δεν ήρθε όμως στην Αθήνα με διάθεση να υπάρξει πόλεμος με την κυβέρνηση. Αυτό που χρειάζεται, όμως όπως λένε από το πρωθυπουργικό γραφείο, είναι να μην επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις.

Ο Σαμαράς δεν θα συμφωνήσει σε νέα επώδυνα μέτρα και θέλει και ο ίδιος, πρώτος απ’ όλους, να αλλάξουν προς το καλύτερο οι όροι του οικονομικού προγράμματος.

Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης που θέλουν να κερδίσουν, ότι μπορούν, στο επικοινωνιακό επίπεδο, άρχισαν να διαδίδουν σε ΜΜΕ, ότι συνομίλησαν με τον Σαμαρά και του έθεσαν το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί.

Το πλαίσιο δράσης του Πρωθυπουργού είναι σαφές και θα αποτυπωθεί στην απογευματινή συνάντηση. Οι κόκκινες γραμμές υπάρχουν: όχι νέα μέτρα, μείωση φορολογικών συντελεστών (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση), όχι απολύσεις στο δημόσιο, ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων, κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα