Οι ΗΠΑ πουλάνε στο Κατάρ πολεμικά αεροσκάφη εν μέσω κρίσης στον Κόλπο!

Το Κατάρ θα υπογράψει συμφωνία για να αγοράσει έως και 36 αεροσκάφη F-15 από τις ΗΠΑ, εν μέσω εντάσεων για την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ στην συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας για την απομόνωση της χώρας, για την υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ Χαλίντ Αλ-Ατίγια και ο αμερικανός ομόλογός του Τζιμ Μάτις ολοκλήρωσαν τη συμφωνία ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η πώληση "θα δώσει στο Κατάρ

την τελευταία τεχνολογία και θα αυξήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ ", ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Άμυνας. Το Κογκρέσο πέρυσι ενέκρινε την πώληση 72 F-15 σε μία συμφωνία αξίας 21 δισ. δολαρίων, παρέχοντας την έγκριση της συμφωνίας που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. Αλλά αυτό έγινε πριν οι γείτονες του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διακόψουν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις την περασμένη εβδομάδα σε μια κίνηση που είπε ότι στόχευε στην απομόνωση της χώρας για την υποστήριξή της προς τις τρομοκρατικές ομάδες και το Ιράν.

Η πώληση των F-15 υπογραμμίζει την περίπλοκη θέση που βρίσκεται η διοίκηση Τραμπ, υποχρεωμένη να εξισορροπήσει την εστίασή της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενάντια στις περιφερειακές αντιπαλότητες μεταξύ βασικών συμμάχων. Το Κατάρ φιλοξενεί την περιφερειακή έδρα για την κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει μια υπερσύγχρονη αεροπορική βάση, από την οποία εξαρτώνται οι ΗΠΑ για να στοχεύουν στο Ισλαμικό κράτος.

Απόφαση που προκαλεί "σύγχυση"

"Είναι συγκεχυμένη και το χειρότερο πράγμα που θέλετε να κάνετε σε μια θερμή, λεπτή κατάσταση όπως αυτή είναι να δώσετε μεικτά μηνύματα", δήλωσε ο Πολ Σάλιβαν, ειδικός της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον, για την ανακοίνωση του Πενταγώνου. Το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ ανέφερε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει 60.000 θέσεις εργασίας σε 42 αμερικανικές πολιτείες, μειώνοντας παράλληλα την επιβάρυνση των δυνάμεων των ΗΠΑ. Η συμφωνία για τα F-15 θα οδηγήσει σε "στενότερη στρατηγική συνεργασία στον αγώνα μας για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού και την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας και πέρα από αυτήν", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του την Τετάρτη.

Όταν οι χώρες του Κόλπου κινήθηκαν κατά του Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αρνήθηκε αρχικά να πάρει μέρος στην κρίση, αλλά η επιφυλακτική του στάση επισκιάστηκε σχεδόν αμέσως από τον Τραμπ, ο οποίος έστειλε μια σειρά από tweets που φαινόταν να επαινούν την απόφαση. Η θέση των ΗΠΑ έγινα ακόμα πιο ασαφής την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Τίλερσον κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να διευκολύνει τον αποκλεισμό, ενώ ο Τραμπ, σε μια συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο λίγες ώρες αργότερα, είπε ότι η κίνηση ήταν σωστή.

"Το έθνος του Κατάρ, δυστυχώς, υπήρξε ιστορικά χρηματοδότης της τρομοκρατίας σε πολύ υψηλό επίπεδο", ανέφερε ο Τραμπ σε ομιλία του στο Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα. "Ζητάμε από το Κατάρ και άλλα έθνη στην περιοχή να κάνουν περισσότερα και να τα κάνουν πιο γρήγορα. Ο Τίλερσον προσπάθησε έκτοτε να μεσολαβήσει στη διαμάχη από την Ουάσιγκτον, αφού συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας τη Δευτέρα. Προγραμματίστηκε να συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΑΕ - ένα άλλο μέλος του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας - για δείπνο την Τετάρτη το βράδυ. "Θα χαρακτήριζα τη διάθεση και την προσέγγιση ως ελπιδοφόρα, που πιστεύει ότι το χειρότερο έχει περάσει", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χίδερ Νάουερτ την Τρίτη.

Αμερικανική Παρουσία

Ενώ ο Τραμπ φάνηκε να υποστηρίζει τη Σαουδική Αραβία και ο Τίλερσον έλαβε έναν πιο ουδέτερο τόνο, το Υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε τις σχέσεις του με το Κατάρ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν ευγνώμονες στη χώρα για την υποστήριξή της στην παρουσία των ΗΠΑ εκεί. "Ενθαρρύνουμε όλους τους εταίρους μας στην περιοχή να εργαστούν προς την κατεύθυνση κοινών λύσεων που επιτρέπουν την περιφερειακή ασφάλεια" δήλωσε ο συνταγματάρχης Ντάμιεν Πίκαρτ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των Πολεμικών Αεροποριών των ΗΠΑ, σε μια δήλωση όταν ξεκίνησε η κρίση.

Πέρυσι, αφού το Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση των αεροσκαφών, ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια εξέδωσε μια έκθεση που ανέφερε ότι η προτεινόμενη πώληση "ενισχύει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας μιας φιλικής χώρας και στην ενίσχυση της στρατηγικής σημασίας σχέσης". "Το Κατάρ είναι μια σημαντική δύναμη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου", ανέφερε ο οργανισμός.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα