Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν κατά του Τραμπ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από την Ουάσινγκτον έως το Βερολίνο και το Παρίσι από το Λονδίνο έως το Τόκιο, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες (και όχι μόνο) ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στην πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αλλά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους

Η διαδήλωση στην Ουάσινγκτον ξεκίνησε στις 17:00 ώρα Ελλάδας και σπάει ρεκόρ αφού κατέφθασαν πάνω από 500

000 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι σταρ Σκάρλετ Γιόχανσον, Κέιτι Πέρι και Εϊμι Ανταμς.

Το μετρό της Ουάσινγκτον έχει μπλοκάρει από το πλήθος.

Αυτές οι διαδηλώσεις των γυναικών ξεκίνησαν από ένα κάλεσμα που έκανε προ καιρού στο Facebook η Teresa Shook, μια συνταξιούχος δικηγόρος η οποία ζούσε ως τώρα ήσυχα στη Χαβάη. Ξεκίνησε έτσι ένα παγκόσμιο κίνημα και γυναίκες έπλεκαν τα περιβόητα pussyhats, με αυτιά γάτας, για να καταγγείλουν τις σεξιστικές και ρατσιστικές απόψεις του Τραμπ.

"Θέλω να προστατεύσω τα δικαιώματά μας και να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί, είναι ισχυροί", είπε η Τρίσα Νόρμαν, 72 ετών, που έφτασε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Καρολίνα.

«Bλέπω ένα πρόσωπο που με τα λόγια του ενθαρρύνει το μίσος και τη βία εναντίον των κοινοτήτων που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο», ανέφερε η Ρεμπέκα Ροντρίγκεζ.

Οι δρόμοι πλημμύρισαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και σε πολλές ασιατικές πρωτεύουσες.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Ειδική σχέση, απλώς πείτε όχι" ή "Παλιογυναίκες, ενωθείτε" (σ.σ. από τον χαρακτηρισμό "nasty woman" που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για τη Χίλαρι Κλίντον), οι διαδηλώτριες στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν εξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Γκρόσβενορ Σκουέαρ και έκαναν πορεία μέχρι την Τραφάλγκαρ.

Σε όλον τον κόσμο προγραμματίζεται να γίνουν 670 πόρειες, σύμφωνα με τον ιστότοπο των οργανωτών. Η κεντρική και μεγαλύτερη θα γίνει στην Ουάσινγκτον. Πολλές διασημότητες, όπως η ακτιβίστρια Μπιάνκα Τζάγκερ, η τραγουδίστρια Σαρλότ Τσερτς και ο ηθοποιός Ίαν Μακέλεν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση.

Πολλές γυναίκες φορούσαν ροζ σκουφάκια με αυτιά και κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα "Αυτό το γατάκι δαγκώνει".

Αψηφώντας το κρύο το πλήθος, που απαρτιζόταν κυρίως από γυναίκες, πέρασε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ με κατεύθυνση την πλατεία Τραφάλγκαρ. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

«Θέλω η πλειονότητα των Αμερικανών που δεν ψήφισε εκείνον να γνωρίζει ότι τους στηρίζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όλιβερ Πάουελ, ένας ηθοποιός ηλικίας 31 ετών, ο οποίος έκρινε πως ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είναι ένα «απεχθές» πρόσωπο.

«Δεν το πιστεύω ότι υπάρχει» πρόσθεσε η φίλη του, Έμιλι Τσέις, 36 ετών.

Η Χάνα Μπράιαντ, υπάλληλος σε μουσείο, διαδήλωσε μαζί με την κόρη της ηλικίας μόλις 4 ετών. Και οι δύο φόραγαν το "Pussyhat", το σκουφάκι που έχει γίνει το σύμβολο των πολεμίων του Ντόναλντ Τραμπ.

«Μαθαίνω στην κόρη μου τις έννοιες της ισότητας αλλά και της προκατάληψης και θέλω να της δείξω πόσοι άνθρωποι συμμερίζονται αυτές τις πεποιθήσεις» εξήγησε η ίδια.

«Για εμένα αυτή η διαδήλωση στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας» εκτίμησε η Σάρα Μακντόναλντ, μια επικεφαλής επιχείρησης ηλικίας 51 ετών.

«Όλο αυτό θα κινητοποιήσει τις προοδευτικές δυνάμεις, τις δημοκρατικές δυνάμεις και τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία σε αυτήν την χώρα γνώρισαν την ήττα στις κάλπες. Τι μας απομένει; Να διαδηλώσουμε» τόνισε.

Στην Ευρώπη, διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βιέννη, τη Γενεύη και το Άμστερνταμ. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας και των οργανωτών. Ωστόσο οι άσχημες καιρικές συνθήκες (η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από το 0), είχαν ως αποτέλεσμα πολύ σύντομα να απομείνουν μόνο καμιά διακοσαριά διαδηλωτές. Μια από τις γυναίκες φόρεσε ένα πλεκτό ροζ σκουφάκι στο άγαλμα του συνθέτη Γιόχαν Στράους.

Στη Γενεύη συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Στην Αφρική, εκατοντάδες ήταν οι διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν στο Καρούρα Φόρεστ του Ναϊρόμπι. Η Έμιλι Μακάρντεϊ, μια 28χρονη σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ, με το τατουάζ της Πολιτείας του Τέξας στο μπράτσο, είπε ότι πιστεύει πως ο νέος πρόεδρος δεν σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλοφίλων. "Μέσα σε 30 λεπτά από την ορκωμοσία αφαίρεσαν τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Διεμφυλικοί) από τον ιστότοπο του Λευκού Οίκου", σχολίασε.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με τη συμμετοχή πολλών Αμερικανών.

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με κεντρικό σύνθημα «όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, της απληστία, των πολυεθνικών του κέρδους», Αθηναίοι καθώς επίσης και αντιπροσωπία προσφύγων με τα ανήλικα παιδιά τους από το Ελληνικό, κρατώντας σημαίες, τραγουδώντας και φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στον ρατσισμό, τον νεοναζισμό και τον πόλεμο, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, μητέρες από τον καταυλισμό των προσφύγων έδωσαν το «παρών» με τα παιδιά τους στα καρότσια, ενώ ανήλικα προσφυγόπουλα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Θέλουμε να πάμε σχολείο», «Ανησυχούμε για τη μοίρα μας», «Θέλουμε ένα φωτεινό μέλλον», διεκδικώντας την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και ένα καλύτερο αύριο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη από μέλη της Κίνησης Ενωμένων Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Σε πανό που ανήρτησαν, αναγραφόταν «Όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού και του κέρδους».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα