Οι επικοινωνίες της κυβέρνησης … μπάζουν από παντού!

H φάση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις θεωρείται εκτός από κρίσιμη και ιδιαίτερα δύσκολη. Μοιάζει με το σπαρτιατικό «ή ταν ή επι τας» καθώς η κυβέρνηση καλείται να λάβει επώδυνες αποφάσεις και ταυτόχρονα να μπορέσει να βάλει σε καλούπια τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.

Δεν είναι τυχαίο πως όσοι γνωρίζουν καλά τον Αντώνη Σαμαρά λένε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν ασπρίσει τα μαλλιά του εξαιτίας της αγωνίας που υπάρχει για τη χώρα. Στην παρούσα στιγμή βλέπουν στην κυβέρνηση ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί

συμφωνία με την τρόικα κάτι που προκαλεί τρόμο διότι μπορεί η χώρα να χάσει τις κρίσιμες ημερομηνίες της 8ης και της 18ης Οκτωβρίου και μετά να ψάχνεται. Ακόμη κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι η Γερμανία επέλεξε τη λύση πακέτο για Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία και γι’ αυτό βάζει εμπόδια στην εξεύρεση λύσης, το σίγουρο είναι ότι όσο περνούν οι ημέρες χειροτερεύει η εικόνα της Ελλάδας.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι χθες το βράδυ μετά από τη συνάντηση που είχε με κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Δ. Αβαραμόπουλος, ο Ευ, Στυλιανίδης και ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράς έφυγε από το Μαξίμου μαζί με τον Δ. Σταμάτη και περπάτησε μέχρι τη Μουρούζη και το πατρικό του σπίτι προκειμένου να χαλαρώσει και να σκεφτεί που πάει όλη αυτή η προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά πιεσμένος για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η αδιαλλαξία της τρόικας που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να χάσει τις κρίσιμες ημερομηνίες. Έτσι οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να πάει μετά τη… νίκη Ομπάμα, κι αυτό δεν είναι σίγουρα καλό – αλλά εμείς τα λέμε αυτά βδομάδες τώρα, αλλά εις ώτα μη ακουόντων.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας που πέτυχε ο πρωθυπουργός με τα ταξίδια του, δεν κρατησε και πάρα πολύ. Μετά τα χτυπήματα στην πλάτη άρχισαν τα τροϊκανά χαστούκια. Όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα αλλεπάλληλων λαθών στην στρατηγική και την τακτική που ακολουθείται αλλά και ατέλειωτα παιχνίδια των κυβερνητικών εταίρων. Τα οποία, για να μην συνεχίζονται οι αυταπάτες ορισμένων στο Μαξίμου τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι πρόκειται για παιχνίδια της κρατικοδίαιτης διαπλοκής. Αμφιβάλλει κανείς ότι όταν πέσει η σχετική εντολή οι κυβερνητικοί εταίροι θα τραβήξουν για τα καλά το χαλί κάτω από την καρέκλα του πρωθυπουργού; Όσα συμβαίνουν σε επίπεδο διαπλοκής με τον έναν εκδότη ή μεγαλοεπιχειρηματία να επιτίθεται στον άλλο είναι απλώς η προθέρμανση.

Θα σταθούμε ιδιαίτερα στα λάθη τακτικής και στα ξεπερασμένα επικοινωνιακά τερτίπια που κάνουν κακό στην αξιοπιστία της κυβέρνηση αλλά και του πρωθυπουργού.

Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας χθες το απόγευμα δήλωσε: «Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά όχι σε πολιτικό επίπεδο». Προφανώς δεν το είπε μόνος του, ούτε θέλησε να «αδειάσει» την υπόλοιπη κυβέρνηση που επί ένα 24ωρο προσπαθούσε να πείσει την κοινή γνώμη ότι τώρα αρχίζει η πολιτική διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο.

Ενώ

Keywords
Τυχαία Θέματα