Όχι αδράνεια, όχι αμεριμνησία, όχι αβελτηρία

Μια πολύ μεγάλη και σημαντικότατη απειλή για το μέλλον της πατρίδας, εν όψει των προσεχών εκλογών, θεωρώ ότι είναι η αδράνεια, η αποστασιοποίηση και η αμεριμνησία εκ μέρους μας.

Συνάντησα έναν καλό μου φίλο, με τον οποίο παλιότερα πολιτικολογούσαμε πολύ συχνά και λίγο- πολύ τα βρίσκαμε και με ρώτησε:

Πώς τα βλέπεις;

Προβληματίζομαι, αλλά αισιοδοξώ, του απάντησα.  Εσύ ;

Α, εγώ δεν ασχολούμαι πια, δεν πάω καν να ψηφίσω, είμαι απογοητευμένος με την κατάσταση.

Για βάστα ρε Παναγιώτη, πώς άλλαξες έτσι εσύ;  Με εκπλήσσεις. Θέλεις να καθίσουμε κάπου να πιούμε έναν καφέ

και να τα συζητήσουμε;

Η συζήτηση κράτησε πάνω από μία ώρα:

- Τι λέγαμε ρε φίλε τόσα χρόνια;  Εμείς δεν είμαστε αυτοί που κάναμε αναλύσεις για το πόσο ιερή είναι η ψήφος; Δεν λέγαμε ότι είναι η κορυφαία έκφραση της επιθυμίας του κάθε πολίτη να διαμορφώσει τις συνθήκες διακυβερνήσεώς του; Δεν λέγαμε ότι είναι το θείο δώρο της Δημοκρατίας;  Ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά και ιερή υποχρέωση του πολίτη που σέβεται τον εαυτό του, να επιτελέσει το χρέος του προς την κοινωνία και ακολούθως, να σεβαστεί το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του συνόλου;  Αν την επαύριον των εκλογών τα πράγματα πάρουν μία δραματική εξέλιξη επί τα χείρω, ως πνευματικός άνθρωπος που είσαι, δεν θα αισθανθείς τις Ερινύες να σε διώκουν, αφού επέτρεψες στους άλλους να διαμορφώσουν αυτές τις συνθήκες, που οδηγούν σε κακή πορεία, κάνοντας χρήση του ισότιμου με το δικό σου όπλου που λέγεται ψήφος, ενώ εσύ απεμπόλησες την αξία του;  Δεν θα νοιώσεις απολογούμενος απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στους φίλους σου, απέναντι στην οικογένειά σου, μα πρώτα απ’ όλα απέναντι στη συνείδησή  σου;

- Μα θα μου πεις: σιγά μην άλλαζαν τα πράγματα με τη δική μου ψήφο, αλλά τότε θα σε ρωτήσω και εγώ: Ξέρεις κανενός η ψήφος να πιάνεται διπλή; Όχι βέβαια. Οι Πρωθυπουργοί εκλέγονται (και αφού εκλεγούν εργάζονται για να σηκώσουν την Ελλάδα ψηλότερα, ή να  την βουλιάξουν, όπως ο τελευταίος  εκλεγείς)  με άθροισμα : 1+1+1+1+1+1 και όχι με άθροισμα όπως: 2+5+10+500)! Συνεπώς γιατί την αρνείσαι;  Γιατί την στερείς από τον εαυτό σου; Γιατί την στερείς από τα ανήλικα παιδιά σου, που μη έχοντας ψήφο, περιμένουν από σένα κάτι να κάνεις για το μέλλον τους;

- Μα δεν θέλω να τους κάνω την τιμή, δεν θέλω να δώσω σε κανέναν αξία, γιατί, όπως λες, η ψήφος μου είναι ιερή και δεν τη χαλαλίζω σε κανέναν!

- Η ιερότητά  της υφίσταται, μόνον εφόσον πραγματωθεί! Διαφορετικά, όχι απλώς ακυρώνεται αλλά και ευτελίζεται! Το εκλογικό αποτέλεσμα αφαιρείται από τις συνιστώσες του και αίρεται πάνω από πολίτες και κόμματα, αλλά ως τελικό οικοδόμημα αποτελεί έργο αυτών των εκατομμυρίων ‘‘εργατών’’,  που το συν-διαμόρφωσαν! Και δυστυχώς ή ευτυχώς έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας κατά τρόπο αναπόδραστο και μοιραίο!

- Να σου πω την αλήθεια, είμαι απογοητευμένος.  Μην κουράζεσαι και χαλάς  τη ζαχαρένια σου, γιατί δεν πρόκειται να πάρει αυτοδυναμία ο Σαμαράς.

- Ώπα, φίλε μου! Εσύ το λες αυτό; Ας παραβλέψο

Keywords
Τυχαία Θέματα