Ο τζάμπα… υπουργός πέθανε

Τελικά κάποια πράγματα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν εύκολα και για να φτιάξεις ομελέτα δεν χρειάζεται μόνο να σπάσεις αυγά αλλά και ορισμένα… κεφάλια πολιτικών.

Εμποτισμένοι με την παλαιοκομματική νοοτροπία που δε θέλει να κάνει ρήξεις γιατί θα χάσει ψηφαλάκια, ακόμη κι αν κινδυνεύει η πατρίδα, κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, αλλά και νυν υπουργοί, επιχειρούν να τη… βγάλουν καθαρή ή αλλιώς να κάνουν την πάπια και να βγάλουν την ουρά

τους απ’ έξω.

Την ίδια στιγμή που απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, ειδικά στο δημόσιο τομέα που χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, κάποιοι επιλέγουν την τακτική του «τζάμπα μάγκα». Βγαίνει δηλαδή μπροστά ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας και δύο τρεις άλλοι υπουργοί και στελέχη, κάνουν τη «βρόμικη» δουλειά και όταν πάει καλά η χώρα καρπώνονται και οι λουφαδόροι την επιτυχία.

Αν δεν πάει καλά, τότε θα βγουν πρώτοι να ρίξουν το ανάθεμα σε μια κυβέρνηση που έχει τολμήσει να κάνει πράγματα που δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου έχουν γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς φαίνεται να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια ποιος υπουργός κάνει τι, αν αποτελεί βαρίδι στην κυβέρνηση, αν έχει καθυστερήσει τη δουλειά που του ανατέθηκε ή αν έχει προχωρήσει σημαντικά το έργο του.

Το πιο κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης, με δεδομένες τις δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα, είναι η μεταρρύθμιση στο δημόσιο. Δε μπορεί να μιλάμε εδώ και μήνες για οργανογράμματα στα υπουργεία, καταγραφή του προσωπικού, κατάργηση φορέων και συγχωνεύσεις, και τελικά να έχουμε φτάσει στο καλοκαίρι κι ακόμη να συζητάμε.

Δε μπορεί κάθε φορά που είναι η τρόικα εδώ να εμφανίζεται μια κυβέρνηση σε οργασμό εργασίας, και όλοι οι υπουργοί να το παίζουν καλοί, και μόλις φεύγει η τρόικα να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του.

Η δέσμευση είναι μια και μοναδική. Πρέπει να μειωθεί το δημόσιο. Πρέπει να απολυθούν μέχρι τον Ιούνιο 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Πρέπει να «ξεφορτωθούν» 11 εκατ. Έλληνες τις μερικές χιλιάδες επίορκων, τεμπέληδων και ανεπίδεκτων μάθησης υπαλλήλων.

Και πρέπει να καλυφθούν οι θέσεις στο δημόσιο με νέους, μορφωμένους οι οποίοι θα χτίσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και δε θα βολοδέρνουν στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Με χαμηλούς μισθούς; Ναι, αλλά με προοπτική να γίνουν καλύτεροι και να κάνουν καλύτερο και το δημόσιο τομέα.

Αν δε γίνουν όλα αυτά, θα υπάρξει «τιμωρία» από την τρόικα με νέα μέτρα και με αποκλεισμό της μείωσης φόρων ή του νέου κουρέματος.

Το καταλαβαίνουν αυτό ορισμένοι παλαιοκομματικοί υπουργοί που δε θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αλλά θέλουν να απολαμβάνουν το… χαϊλίκι της υπουργικής καρέκλας;

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει συνεχείς οχλήσεις σε συγκεκριμένους υπουργούς και υφυπουργούς που εμπλέκονται στο σχέδιο κατάργηση φορέων και οργανισμών. Αν μέχρι τα μέσα Μαΐου, οπότε θα επιστρέψει ο Σαμαράς από την Κίνα, δεν οριστικοποιηθεί η λίστα και δε γίνουν τα πρώτα βήματα για απομάκρυνση 2.000 υπαλλήλων, τότε θα πέσει ο πέλεκυς.

Από σήμερα θα φτάσουν και στα υπουργικά γραφεία τα σημειώματα του πρωθυπουργού που θα δίνει εντολές για όλα όσα πρέπει να γίνουν. Αν κάποιοι υπουργοί θεωρούν ότι ο χώρος τους είναι βιλαέτι που μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, τότε ας βγουν να το πουν. Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν…. ηρωική έξοδο, ας την κάνουν κι ας μας αδειάσουν τη γωνιά. Από αναντικατάστατους είναι γεμάτα τα… νεκροταφεία, που λένε και στη δημοσιογραφία.

Όμως, με αρχή τον ανασχηματισμό κάποιοι πρέπει να καταλάβουν μια και καλή. Ο τζάμπα… υπουργός πέθανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα