Ο τρόμος βασιλεύει στην Αθήνα

Υπό το κράτος του φόβου ανεβάζουν καθημερινά ρολά στις επιχειρήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες καταστηματάρχες, καθώς το αίσθημα της ανασφάλειας που βιώνουν είναι σχεδόν καθολικό. Πέντε στους δέκα ιδιοκτήτες καταστημάτων αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα εγκληματικής ενέργειας. Ποσοστό που φτάνει το 40% σημειώνει ότι βρέθηκε στο στόχαστρο τέσσερις ή ακόμα και περισσότερες φορές. Παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες προς την Αστυνομία πέφτουν… βροχή, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών αξιολογεί το αστυνομικό έργο

λίγο ή ακόμα και καθόλου αποτελεσματικό, ζητώντας εντονότερη παρουσία και περισσότερες περιπολίες, που μπορεί να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην περαιτέρω εξάπλωση της εγκληματικότητας.

Τα στοιχεία έρευνας, που διενεργήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και παρουσιάστηκε σε χθεσινή ημερίδα για την εγκληματικότητα στην Αθήνα, προκαλούν σοκ για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Τα ερωτηματολόγια δόθηκαν σε καταστηματάρχες της Κυψέλης, του Πειραιά και της Ηλιούπολης και σύμφωνα με τις απαντήσεις:

-Περίπου το 90% των ιδιοκτητών καταστημάτων στην Κυψέλη χαρακτηρίζει τη γειτονιά του σχετικά ή ακόμα και πολύ ανασφαλή. Ανάλογη απάντηση δίνει το 70% των καταστηματαρχών του Πειραιά και σχεδόν το 40% των καταστηματαρχών της Ηλιούπολης.

-Το 51,1% των ιδιοκτητών καταστημάτων στην Κυψέλη δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα κάποιας εγκληματικής ενέργειας. Στον Πειραιά το ποσοστό φτάνει το 33,7% και στην Ηλιούπολη το 26,2%.

-Το 86,4% των καταστηματαρχών στο κέντρο της Αθήνας δηλώνει ότι έχει προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό της τάξης του 77,8%) δηλώνει ότι έμεινε ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένη από την παρέμβαση, αναφέροντας ως λόγους την αναποτελεσματικότητα, την αδιαφορία, την έλλειψη παρουσίας, την ανεπαρκή αντιμετώπιση και τη γραφειοκρατία.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι απαντήσεις για την αξιολόγηση του αστυνομικού έργου, από τις οποίες προκύπτει ξεκάθαρη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Αστυνομία. Ειδικότερα:

-Το 75,6% των ερωτηθέντων στην Κυψέλη αξιολογεί το αστυνομικό έργο λίγο ή καθόλου αποτελεσματικό. Ανάλογη απάντηση δίνει το 45,8% των ερωτηθέντων στην Ηλιούπολη και το 61,2% των ερωτηθέντων στον Πειραιά.

-Το 26,5% ζητάει εντονότερη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, το 16,5% περισσότερες περιπολίες μέσα στη διάρκεια του 24ώρου και το 10,4% καλύτερη κατάρτιση.

Οσον αφορά στα χαρακτηριστικά που θα ήθελαν να έχει η Αστυνομία:

-Το 23,9% απαντά να συνεργάζεται με τους πολίτες.

-Το 19,9% να είναι προσιτή στον πολίτη.

-Το 16,5% να είναι πιο εκπαιδευμένη.

-Το 15,8% να κάνει αισθητή/ορατή την παρουσία της.

-Το 9,3% να συνεργάζονται τα διάφορα αστυνομικά σώματα μεταξύ τους.

-Το 7,3% να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Ελεύθερος Τύπος”

Keywords
Τυχαία Θέματα