Ο Τραμπ απειλεί με «λουκέτο» την κυβέρνηση

Ένας επιθετικός Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην …προεκλογική εκστρατεία την Τρίτη, υποσχόμενος να βάλει "λουκέτο" στην κυβέρνηση εάν το Κογκρέσο δεν πληρώσει για το προτεινόμενο τείχος του στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ κατηγόρησε τους επικριτές του ότι προσπαθούν να σβήσουν την ιστορία.

Επιστρέφοντας στο Φοίνιξ της Αριζόνα - τον τόπο της πρώτης μεγάλης προεκλογικής του ομιλίας για τη μετανάστευση - ο Τραμπ παρουσίασε μια έντονα διαφορετική ομιλία σχετικά με τη στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

από την προηγούμενη μέρα. Επί 30 λεπτά, "βομβάρδιζε" τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατηγορώντας τον Τύπο για τον διχασμό της χώρας μετά από τις βίαιες συγκρούσεις στο Σάρλοτσβιλ. "Προσπαθούν να πάρουν την ιστορία μας και την κληρονομιά μας", δήλωσε ο Τραμπ. "Το βλέπετε αυτό", πρόσθεσε, επισημαίνοντας τους New York Times, την Washington Post, το CNN και τον οικοδεσπότη του ABC News Τζορτζ Στεφανόπουλος. Ο Τραμπ υπονόησε ότι θα δώσει χάρη στον σερίφη Τζο Αρπάιο, τον αμφιλεγόμενο αστυνόμο της Αριζόνα ο οποίος βρέθηκε να κατηγορείται τον περασμένο μήνα όταν το γραφείο του αγνόησε μια δικαστική απόφαση για να σταματήσει την κράτηση υπόπτων επειδή είναι μετανάστες. "Και ο σερίφης Τζο καταδικάστηκε επειδή έκανε τη δουλειά του; Θα κάνω μια πρόβλεψη. Νομίζω ότι θα είναι μια χαρά ", δήλωσε ο Τραμπ, υπονοώντας ότι θα του δώσει χάρη. "Αλλά δεν θα το κάνω απόψε, διότι δεν θέλω να προκαλέσω οποιαδήποτε διαμάχη".

Μιλώντας μια εβδομάδα μετά τα πυρά που δέχθηκε όταν ισχυρίστηκε ότι "υπήρχαν και εντάξει άτομα" μεταξύ των νεοναζιστών διαδηλωτών στη Βιρτζίνια νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τραμπ αφιέρωσε 20 λεπτά από τις παρατηρήσεις του για να αναλύσει εκ νέου τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας. Διαφοροποιούμενος από την προγραμματισμένη ομιλία του στην τηλεόραση, ο πρόεδρος έβγαλε ένα κομμάτι χαρτί και διάβασε τμήματα προηγούμενων δηλώσεών του για το Σάρλοτσβιλ, λέγοντας ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν πάρει αποσπασματικά τα σχόλιά του. "Είναι πραγματικά, πραγματικά ανέντιμοι άνθρωποι και είναι κακοί άνθρωποι και πραγματικά δεν νομίζω ότι τους αρέσει η χώρα μας", δήλωσε ο πρόεδρος. Κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι δίνουν μια πλατφόρμα στις "ομάδες μίσους".

Σε άλλες περιπτώσεις, ήταν πιο επιφυλακτικός. Ενώ πολλοί ανέμεναν ότι ο πρόεδρος θα επιτεθεί στους δύο Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές του κράτους Τζον Μακέιν και Τζεφ Φλέικ -οι οποίοι αμφότεροι ήταν επικριτικοί απέναντι στον πρόεδρο- ο Τραμπ ήταν σχετικά συγκρατημένος, παραπέμποντας έμμεσα στους δύο άνδρες, χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά. Ο Τραμπ ήταν επίσης σχετικά συγκρατημένος στα σχόλιά του σχετικά με τον Μιτς Μακ Κόνελ, τον αρχηγό της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο οποίος υπήρξε συχνός στόχος για τον πρόεδρο στο Twitter.

Η διαδήλωση του Φοίνιξ, που ανακοινώθηκε μόλις λίγες μέρες μετά τα σχόλια του Τραμπ για το Σάρλοτσβιλ, προσέλκυσε εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν εξαγριωθεί από τα σχόλια του προέδρου ότι "πολλές πλευρές" είναι υπεύθυνες για τη βία στη Βιρτζίνια.
Ο δήμαρχος του Φοίνιξ, Δημοκρατικός, προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να ακυρώσει την εκδήλωση, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια. Ωστόσο, στο τέλος, δεν υπήρξαν άμεσες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και διαδηλωτών. Αργότερα, η αστυνομία απέκρουσε με ασπίδες μικρές ομάδες διαδηλωτών ενάντια στον Τραμπ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ανώτεροι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου κατέβαλαν ορατή προσπάθεια για να μετριάσουν τα σχόλα του Τραμπ. Μετά το Σάρλοτσβιλ, αρκετοί στενοί συνεργάτες του ζήτησαν από τον πρόεδρο να διασαφηνίσει τις παρατηρήσεις του, ρίχνοντας την ευθύνη για τη βία μόνο στις ομάδες μίσους. Ο Τραμπ αναφέρθηκε και πάλι στις νεοναζιστικές ομάδες κατά την ομιλία του στο Φοίνιξ και επέμεινε ότι είχε καταδικάσει σαφώς όλες τις ομάδες μίσους ονομαστικά στις προηγούμενες παρατηρήσεις του. "Αναφέρθηκα στους νεοναζί, αναφέρθηκε σε όλους. Στην KKK; Έχουμε και KKK. Τους είπα όλους" είπε. Ωστόσο, προειδοποίησε για τους κινδύνους των "antifa", των αντιφασιστικών ομάδων, έναν όρο που οι ακροδεξιές ομάδες χρησιμοποιούν για να αναφερθούν στη ριζοσπαστική αριστερά. Στην ομιλία του, ο Τραμπ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά δημόσια τη λέξη "antifa" και φάνηκε να συνδέει τις ομάδες με το Δημοκρατικό κόμμα. "Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν ιδέες, δεν έχουν πολιτική, δεν έχουν οράματα για τη χώρα εκτός από τον συνολικό σοσιαλισμό και ίσως ειλικρινά ένα βήμα πέρα από τον σοσιαλισμό, από ό,τι βλέπω", ανέφερε.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα