Ο Τραμπ ανοίγει πόλεμο με τα ΜΜΕ

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί Guardian, New York Times, CNN και άλλοι απαγορεύθηκαν από την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, καθώς ο Τραμπ τους χαρακτήρισε "εχθρούς του αμερικανικού λαού". Ο Λευκός Οίκος δεν επέτρεψε στα συγκεκριμένα ΜΜΕ να συμμετέχουν σε μια συνέντευξη Τύπου off-camera

την Παρασκευή, επιλέγοντας μια επίλεκτη ομάδα δημοσιογράφων από συντηρητικά και φιλικά προς τον Τραμπ Μέσα.

Η ανεπίσημη ενημέρωση με τον Σον Σπάισερ, υπουργό Τύπου του Λευκού Οίκου, πραγματοποιήθηκε αντί της καθημερινής ενημέρωσης του και είχε αρχικά προγραμματιστεί ως μια εκδήλωση on-camera. Αλλά το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε αργότερα μέσα στην ημέρα ότι η συνάντηση θα γίνει off camera με μια "διευρυμένη ομάδα" δημοσιογράφων, και στο γραφείο του Σπάισερ στη Δυτική Πτέρυγα Spicer -αντί την αίθουσα συνέντευξης Τύπου James S Brady, όπου συνήθως πραγματοποιούνται τέτοιες ενημερώσεις.

Οι οργανισμοί που επιδίωξαν να συμμετέχουν και τους αρνήθηκαν την είσοδο είναι οι Guardian, New York Times, Politico, CNN, BuzzFeed, BBC, Daily Mail και άλλοι. Συντηρητικά Μέσα όπως τα Breitbart News, το One America News Network και Washington Times είχαν τη δυνατότητα να μπουν στην αίθουσα, καθώς και τα τηλεοπτικά δίκτυα CBS, NBC, Fox και ABC. Το Associated Press και το Time προσκλήθηκαν, αλλά μποϊκοτάραν την ενημέρωση.

Η απόφασή απαγόρευσης, λίγες ώρες αφού ο Τραμπ είχε δηλώσει για μια ακόμα φορά ότι ένα μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης ήταν " εχθρός του αμερικανικού λαού", μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC), σηματοδότησε μια δραματική αλλαγή. Ενώ προηγούμενες διοικήσεις έχουν πραγματοποιήσει κατά καιρούς ενημερώσεις με μικρότερες ομάδες δημοσιογράφων, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για το Λευκό Οίκο να επιλέγει ποιοι μπορούν να συμμετέχουν. Η ενημέρωση έχει γίνει απαραίτητη προβολή για τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις συχνά αντιφατικές δηλώσεις της διοίκησης Τραμπ και η επιθετική αντιμετώπιση του Τύπου από τον Σπάισερ και η δήλωση ψευδών ή παραπλανητικών ανακοινώσεων έχουν γίνει ήδη αντικείμενο σάτιρας στο Saturday Night Live του NBC.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου Τζεφ Μέισον δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης "διαμαρτύρεται έντονα" κατά της απόφασης. "Ενθαρρύνουμε τους οργανισμούς που τους επετράπη η είσοδος να μοιραστούν το υλικό με άλλους από τον Τύπο που δεν ήταν", είπε ο Μέισον. "Το διοικητικό συμβούλιο θα συζητήσει περαιτέρω το με το προσωπικό του Λευκού Οίκου".

Ο αρχισυντάκτης των New York Times, Dean Baquet, είπε ότι "τίποτα παρόμοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στο Λευκό Οίκο στη μακρά ιστορία μας κατά την οποία καλύπτουμε διάφορες διοικήσεις από διάφορα κόμματα".

Στη συγκέντρωση των Συντηρητικών νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τραμπ δήλωσε: "Θα δείτε ρεπορτάζ να εξαφανίζονται, έτσι όπως δεν έχετε ξαναδεί" προέβλεψε. "Όπως είδατε σε όλη την εκστρατεία, ακόμα και τώρα, οι ψεύτικες ειδήσεις δεν λένε την αλήθεια". "Εγώ λέω ότι δεν εκπροσωπούν τον λαό, ποτέ δεν θα αντιπροσώπευαν το λαό, και θα κάνουμε κάτι γι' αυτό". Τα σχόλια του Τραμπ ήρθαν τη στιγμή που οι αποκαλύφθηκε ότι ο επικεφαλής του επιτελείου του μίλησε με ανώτερους αξιωματούχους στο FBI για την έρευνα του Προεδρείου για πιθανές συνδέσεις μεταξύ των συνεργατών του προέδρου και της Ρωσίας. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τα ρεπορτάζ που εμφανίστηκαν στο CNN και το Associated Press, αλλά με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε τις συζητήσεις μεταξύ του Ράινς Πρίμπους, του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ και του αναπληρωτή του, Αντριου Μακέιμπ.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα