Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στο Αφγανιστάν

Ο Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στο Αφγανιστάν, την οποία κάποτε χαρακτήρισε ως "πλήρη σπατάλη". Aκολουθώντας τη συμβουλή κορυφαίων αξιωματούχων οι κίνδυνοι όσων διακυβεύονται στην 16χρονη σύγκρουση αυξάνονται πάλι. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Fort Myer στη Βιρτζίνια, ο Τραμπ ανέφερε ότι εκπόνησε μια νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν και τη Νότια Ασία. Αλλά δεν είπε πόσους περισσότερους στρατιώτες θα στείλει, πόσο καιρό

θα έμεναν ή ποιος ήταν ο απώτερος στόχος τους.

Είπε ότι θα υπάρξει περισσότερη ευθύνη για την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, πολιτικά και στρατιωτικά, και για την κυβέρνηση του Πακιστάν να μειώσει την υποστήριξη στους μαχητές που βρίσκουν καταφύγιο κατά μήκος των αφγανικών συνόρων. Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι το Ισλαμαμπάντ θα "χάσει πολλά" αν δεν συμμορφωθεί. Επίσης, παρουσίασε επανειλημμένα τις ιδέες του για τη Νότια Ασία ως μια ριζική αποχώρηση από τη διοίκηση του Ομπάμα, με μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
"Δεν οικοδομούμε ξανά ένα έθνος. Σκοτώνουμε τρομοκράτες", είπε. Αλλά η ομιλία του στο Fort Myer έδειξε ότι τα καθήκοντα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοί στρατιώτες και διπλωμάτες στην περιοχή θα παραμείνουν τα ίδια, δηλαδή οι επιθέσεις σε τρομοκρατικές ομάδες παράλληλα με την προσπάθεια να ενισχύσουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και να προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση στην Καμπούλ και το Ισλαμαμπάντ για να βοηθήσουν περισσότερο.

Στην ομιλία του, ο Τραμπ απέφυγε τις λεπτομέρειες, λέγοντας ότι δεν θα επαναλάβει αυτό που παρουσίασε ως λάθος της κυβέρνησης Ομπάμα, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του στους εχθρούς του έθνους. Αντ' αυτού, οι βασικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από στρατιωτικούς διοικητές και θα καθορίζονται από τις συνθήκες επί τόπου και όχι με αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα".

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη δώσει στο Πεντάγωνο την εξουσία να στείλει ακόμη 4.000 επιπλέον στρατιώτες για να ενισχύσει τους 8.400 που βρίσκονται εκεί και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς είπε στο Κογκρέσο ότι θα αποσταλούν 3.900 επιπλέον στρατιώτες. Σε ξεχωριστή δήλωση, ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάττις, δήλωσε ότι είχε διατάξει σε Αμερικανούς στρατιωτικούς "να προετοιμάσουν τη στρατηγική του προέδρου" και ότι θα μιλήσει με συμμάχους του ΝΑΤΟ", αρκετοί από τους οποίους έχουν επίσης δεσμευτεί να αυξήσουν το στρατό τους".

Σε μία άλλη συντονισμένη δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε σαφές στους Ταλιμπάν ότι δεν θα κερδίσουν στο πεδίο της μάχης" και ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν "χωρίς προϋποθέσεις". Αυτή ήταν επίσης και η πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν σκεφτόταν την κλιμάκωση του αμερικανικού πολέμου στο Αφγανιστάν όταν ήρθε στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ ανέφερε ελάχιστα για το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του περασμένου έτους, αλλά προτού εισέλθει στον προεδρικό αγώνα, υποστήριξε επικριτικά την απόσυρση. Ομοίως, ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Στιβ Μπάνον, που απολύθηκε την Παρασκευή. "Η αρχική μου σκέψη ήταν να αποσυρθώ και ιστορικά μου αρέσει να ακολουθώ τα ένστικτα μου, αλλά όλη μου τη ζωή άκουγα ότι οι αποφάσεις είναι πολύ διαφορετικές όταν κάθεσαι πίσω από το Οβάλ Γραφείο", δήλωσε ο Τραμπ.

Έδωσε τρεις λόγους για να συνεχίσει την αμερικανική συμμετοχή στον πόλεμο του Αφγανιστάν στο πλευρό της κυβέρνησης της Καμπούλ εναντίον των Ταλιμπάν: να τιμήσει εκείνους τους Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν πεθάνει εκεί από το 2001, να εμποδίσουν για άλλη μια φορά το Αφγανιστάν να γίνει τρομοκρατικός παράδεισος και να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής της Νότιας Ασίας. "Το έθνος μας πρέπει να επιδιώξει ένα αξιόλογο και διαρκή αποτέλεσμα άξιο των τεράστιων θυσιών που έχουν γίνει", δήλωσε ο Τραμπ. "Οι συνέπειες μιας γρήγορης εξόδου είναι τόσο προβλέψιμες όσο και απαράδεκτες", πρόσθεσε. "Μια βιαστική απόσυρση θα δημιουργούσε ένα κενό που οι τρομοκράτες - συμπεριλαμβανομένων του Isis και της Αλ Κάιντα - θα κάλυπταν αμέσως, ακριβώς όπως συνέβη πριν από την 11η Σεπτεμβρίου". "Τρίτο και τελευταίο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουμε στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιες", ανέφερε.

Στην πράξη, και όπως παραδέχτηκε ο Τραμπ στην ομιλία του, μεγάλο μέρος της αμερικανικής προσπάθειας θα αφιερωθεί στη συνέχιση της οικοδόμησης των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν έως ότου μπορέσουν να πολεμήσουν μόνες τους τους Ταλιμπάν. Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε τον ίδιο στόχο -και παραμένει ένας μακρινός στόχος.

Η άλλη διαφοροποίηση από το παρελθόν είναι μια πιο σκληρή γραμμή κατά της πακιστανικής κυβέρνησης. Ομάδες όπως το δίκτυο Χακάνι, το οποίο είναι τρομοκρατικό αλλά και εγκληματικό, έχουν εγκατασταθεί εδώ και καιρό σε φυλετικές εκτάσεις στο δυτικό Πακιστάν. Το να πείσουν τις πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας να τις αποκόψουν ήταν ένας στόχος τόσο της κυβέρνησης Μπους όσο και του Ομπάμα, κάτι που δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι θα το πετύχει, αν είναι σκληρότεροι με την Ισλαμαμπάντ.

"Δεν μπορούμε πλέον να σιωπάμε για τα ασφαλή καταφύγια του Πακιστάν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους Ταλιμπάν και άλλες ομάδες που αποτελούν απειλή για την περιοχή και πέρα από αυτήν", δήλωσε ο Τραμπ. "Το Πακιστάν έχει πολλά να κερδίσει από τη συνεργασία με την προσπάθειά μας στο Αφγανιστάν. Έχει πολλά να χάσει συνεχίζοντας να φιλοξενεί τρομοκράτες". "Οι τρομοκράτες που σκοτώνουν αθώους ανθρώπους δεν θα βρουν δόξα σε αυτή τη ζωή ή την επόμενη. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά κακοποιοί, εγκληματίες και αρπακτικά, και - σωστά - χαμένοι".

Η αφγανική κυβέρνηση δέχθηκε επίσης μεγαλύτερη πίεση για τη μεταρρύθμιση του στρατού και τη διεφθαρμένη γραφειοκρατία. "Η υποστήριξή μας δεν είναι μια κενή επιταγή", δήλωσε ο Τραμπ. "Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη. Θα κρατήσουμε τα μάτια μας ανοικτά". Οι προσπάθειες προηγούμενων διοικήσεων να ασκήσουν πιέσεις στην Καμπούλ και το Ισλαμαμπάντ δέχθηκαν πλήγμα από την ανάγκη της Ουάσιγκτον να επιβιώσουν και οι δύο κυβερνήσεις και να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων. Αυτή περιόρισε την επιρροή των ΗΠΑ. Δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο από την ομιλία του Προέδρου Τραμπ ποια ήταν η πρότασή του για να επιλύσει αυτό το μακρόχρονο πρόβλημα.

Στο πλαίσιο μιας περιφερειακής προσέγγισης, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ενθαρρύνει την Ινδία να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο. Ωστόσο, δεν ανέφερε έναν άλλον, όλο και πιο σημαντικό παίκτη στο Αφγανιστάν, την Κίνα. Πρώην αξιωματούχοι και αναλυτές επεσήμαναν επίσης ότι ο φόβος μιας μεγαλύτερης ινδικής παρουσίας στο Αφγανιστάν ήταν η δικαιολογία που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες των στρατιωτικών και των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν για να διατηρήσουν τη στήριξή τους στους μαχητές του Αφγανιστάν, ως αντίβαρο στην ινδική επιρροή. Ο Τζος Ρόβνερ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υπηρεσιών του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, χαρακτήρισε την πρόσκληση στην Ινδία για να συμμετάσχει περισσότερο ως "αινιγματική", υποστηρίζοντας ότι "μπορεί να ενθαρρύνει το Πακιστάν να επενδύσει περισσότερο σε ένοπλες ομάδες". Ο Μπάρνετ Ράμπιν, ανώτερος σύμβουλος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν στη διοίκηση του Ομπάμα, χαρακτήρισε την ομιλία "έναν ασυνάρτητο κατάλογο επιθυμιών, άσχετο με την πολιτική πραγματικότητα ή αρχές".

Ο Τραμπ έκανε ένα φανερό πραγματικό σφάλμα στην ομιλία, αναφερόμενος στον αρχηγό του Αφγανιστάν, Ασχάφ Γκάνι, ως πρωθυπουργό και όχι ως πρόεδρο. Ο Ράμπιν, τώρα ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υποστήριξε ότι η γκάφα διαψεύδει τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι έχει μελετήσει βαθιά το πρόβλημα και έδειξε ότι "δεν κατανοεί τη βάση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα