Ο Σουλτς "απειλεί" τη Μέρκελ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

10:39 7/2/2017 - Πηγή: Antinews

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο νέος αμφισβητίας σοσιαλδημοκράτης της Άνγκελα Μέρκελ, έχει προκαλέσει αναστάτωση στη γερμανική πολιτική, βοηθώντας το κόμμα του να δημιουργήσει ένα προβάδισμα έναντι των συντηρητικών της καγκελαρίου σε εθνική δημοσκόπηση - το πρώτο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η αύξηση της υποστήριξης, δύο εβδομάδες αφού ο Σουλτς επιλέχθηκε ως ηγέτης του SPD,

αυξάνει την αβεβαιότητα στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και αυξάνει την πιθανότητα η Μέρκελ - κάποτε φαινομενικά άτρωτη- να μπορεί ακόμη και να ηττηθεί κατά την υποψηφιότητά της για μια τέταρτη θητεία.

"Αυτό είναι πρωτοφανές", δήλωσε ο Χέρμαν Μπίνκερτ, επικεφαλής της εταιρείας Insa, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματά της τη Δευτέρα. "Θα έλεγα ότι ήταν αδύνατο να βελτιωθούν τα ποσοστά κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε 14 ημέρες. Αλλά αυτό συνέβη".

Σύμφωνα με την Insa, η υποστήριξη στο SPD έχει αυξηθεί από 21 τοις εκατό που ήταν πριν από δύο εβδομάδες, λίγο πριν ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναλάβει ως αρχηγός κόμματος, σε 31 τοις εκατό. Το κόμμα έχει αρπάξει οπαδούς από τον συνασπισμό της Μέρκελ, η οποία έχει ρίξει τα ποσοστά της από 32,5 τοις εκατό σε 30 τοις εκατό, και από μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD).

Ενώ σε άλλες δημοσκοπήσεις οι συντηρητικοί εξακολουθούν να προηγούνται του SPD, όλες οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είναι στην κυβέρνηση υπό τον "μεγάλο συνασπισμό" της Μέρκελ, έχουν κερδίσει γρήγορα έδαφος μετά την επιστροφή Σουλτς στην γερμανική πολιτική, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως ηγέτης του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης στην καγκελάριο προέρχεται από την πολιτική δεξιά, καθώς το AFD έχει κερδίσει υποστήριξη, απαιτώντας σκληρή δράση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών εισροών. Η Μέρκελ έχει επανειλημμένα αντισταθεί σε μια δεξιά στροφή, φοβούμενη ότι το να υποχωρήσει από το κέντρο, που της έδωσε τρεις εκλογικές νίκες, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο.

Τη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι το μπλοκ των CDU/CSU μπλοκ θα ανταποκριθεί στην πρόκληση του Σουλτς με τη δέσμευση να απευθύνεται "σε όλους τους ανθρώπους στη χώρα", λέγοντας ότι θα παραμείνει "το κόμμα του κέντρου". Οι συντηρητικοί πήραν το 41 τοις εκατό των ψήφων στις προηγούμενες εκλογές της Μπούντεσταγκ το 2013. Η Μέρκελ μίλησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του βαυαρικού CSU, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα θα υποστηρίξει την Μέρκελ. Τα δύο κόμματα έχουν αγωνιστεί μαζί για δεκαετίες, αλλά η κρίση των προσφύγων έχει προκαλέσει εντάσεις στη συμμαχία τους, με τον Ζεεχόφερ να κάνει επανειλημμένα έκκληση για μια ποσόστωση στους πρόσφυγες, παρά την αντίθεση της Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσουν μια κοινή προεκλογική εκστρατεία, αλλά συμφώνησαν στις διαφορές τους για τις ποσοστώσεις. Ο Μπίνκερτ υποστήριξε ότι η άνοδος του Σουλτς δεν ήταν πυροτέχνημα και ότι οι ψηφοφόροι δείχνουν την απογοήτευσή τους με τη Μέρκελ εδώ και δύο χρόνια. "Έπρεπε κάποιος να συνδυάσει αυτές τις απογοητεύσεις. Ο Σουλτς επωφελήθηκε", είπε. "Έχει κάνει μια συναισθηματική σύνδεση με τους ψηφοφόρους".

Ακόμη και αν έρθει πρώτος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στον Σουλτς την εξουσία επειδή το SPD θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έχει μια συνολική πλειοψηφία και πρέπει να αναζητήσει εταίρους για συνασπισμό. Οι επιλογές του Σουλτς θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανανέωση της συμμαχία με τα CDU/CSU - με το SPD επικεφαλής για πρώτη φορά- ή την επιδίωξη μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης με τα κόμματα της άκρας Αριστεράς και τους Πράσινους.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα