Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να γίνει ο νεώτερος ηγέτης της Ευρώπης

Ο 31χρονος πολιτικός από την Αυστρία Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να γίνει ο νεώτερος ηγέτης της Ευρώπης, πιθανότατα σε μία συμμαχία με την άκρα δεξιά, αφού το συντηρητικό του κόμμα έρχεται πρώτο στις εκλογές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) ανέρχεται σε ποσοστό 30,2%, ακολουθούμενο από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) στο 26,8% και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) να ακολουθούν με 26,3%.

Ο Κουρτς, με το παρατσούκλι "wunderwuzzi" (παιδί-θαύμα), αναμένεται

να σχηματίσει συνασπισμό με το αντι-μεταναστευτικό FPÖ του 48χρονου Χανς-Κρίστιαν Στράχε.

Θα είναι η πρώτη φορά που εισέρχεται στην κυβέρνηση από το 2000 υπό τον Γεργκ Χάιντερ.

Μια άλλη επιλογή για τον Κουρτς θα ήταν ένας άλλος "μεγάλος συνασπισμός" με το SPÖ, αλλά μετά από δέκα συνολικά χρόνια κοινής διακυβέρνησης -που έληξε πρόωρα από τον Κουρτς τον Μάιο - αυτό θεωρείται λιγότερο πιθανό. Η επιστροφή του FPÖ στην εξουσία στο πλούσιο μέλος της ΕΕ θα ήταν ένας νέος πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες, καθώς αντιμετωπίζει το Brexit και την άνοδο των εθνικιστών στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και αλλού.

Όπως και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο τον περασμένο μήνα έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Μπούντεσταγκ και το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το FPÖ έχει δώσει έμφαση στις ανησυχίες για τις μαζικές εισροές μεταναστών στην Ευρώπη. Το κόμμα ιδρύθηκε από πρώην Ναζί στη δεκαετία του 1950 - ο Στράχε φλέρταρε με τον νεοναζισμό στα νιάτα του- και επικρίνει ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλει επίσης να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Τον Δεκέμβριο, το FPÖ παραλίγο να κερδίσει την προεδρία και ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης.

Αλλά από τότε που ο Κουρτς ανέλαβε το ÖVP τον Μάιο και το αναγόρευσε σε προσωπικό του "κίνημα", κατάφερε να κλέψει κάποια από τη δυναμική του Στράχε, μιλώντας σκληρά για τη μετανάστευση και επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τω μεταξύ, το άλλοτε ισχυρό SPÖ φαίνεται να υποβιβάζεται στην αντιπολίτευση, αφού η εκστρατεία του δέχθηκε πλήγματα από λάθη και σκάνδαλα. Η ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του 51χρονου Κρίστιαν Κερν, πρώην αρχηγού των κρατικών σιδηροδρόμων, ο οποίος έδωσε νέα ελπίδα στο κόμμα του όταν έγινε καγκελάριος τον Μάιο του 2016, και του Κουρτς κάνει και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια να κυβερνήσουν από κοινού να φαίνεται απίθανη.

Ο Κερν, που βρίσκεται στην καγκελαρία από τον περασμένο Μάιο, εξέδωσε μία τελευταία προειδοποίηση το Σάββατο εναντίον μιας δεξιάς συμμαχίας, λέγοντας ότι "η Αυστρία ήταν στα σημαντικότερα σταυροδρόμια εδώ και δεκαετίες".

Το ÖVP και το FPÖ έχουν ήδη μοιραστεί την εξουσία μεταξύ του 2000 και του 2007. Την εποχή εκείνη η συμμαχία με την άκρα δεξιά -με ηγέτη τότε τον θαυμαστή των SS Χάιντερ - εξοστράκισε την Αυστρία. Αλλά δεν θα υπάρξει η ίδια αντίδραση τώρα λόγω της "ομαλοποίησης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη από τότε", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας Pepijn Bergsen. Περίπου 6,4 εκατομμύρια άτομα ψήφισαν στις εκλογές, που η Ευρώπη παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για το τυρκουάζ κίνημά του, ο Κουρτς συγκέντρωσε νέους υποψηφίους εκτός πολιτικής και ορκίστηκε να βάλει την "Αυστρία πρώτα". Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Κουρτς πέτυχε να κλείσει τη Βαλκανική οδό για τους πρόσφυγες το 2016, κερδίζοντας επαίνους στο εσωτερικό. Προωθώντας ακροδεξιά θέματα, θέλει να μειώσει τα επιδόματα για όλους τους αλλοδαπούς, να μειώσει τη γραφειοκρατία της Αυστρίας και να κρατήσει την ΕΕ έξω από τις εθνικές υποθέσεις - όπως και ο Στράχε.

Οι ειδικοί λένε ότι μια δεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να μετατρέψει την Αυστρία σε έναν δύσκολο εταίρο για το μπλοκ. Η Βιέννη θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τη στιγμή που οι Βρυξέλλες θέλουν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για το Brexit. "Το Κόμμα της Ελευθερίας ως κυβερνητικός εταίρος δεν θα κάνει καλή εντύπωση στην Ευρώπη (και) ο Κουρτς το γνωρίζει αυτό", σχολίασε η εφημερίδα Der Standard στην έκδοση του Σαββατοκύριακου. "Αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιος που να αντιμετωπίσει τον Στράχε μετά από αυτές τις εκλογές".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα