Ο Σαρκοζί επιστρέφει (ξανά)

14:22 3/7/2016 - Πηγή: Antinews

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για το υψηλότερο αξίωμα της χώρας, ανακοινώνοντας ότι παραιτείται από αρχηγός του κόμματός του προκειμένου να ξεκινήσει την προεδρική εκστρατεία. Ο Σαρκοζί δήλωσε στα μέλη του κόμματος Les Republicains το Σάββατο ότι ήταν η τελευταία συνάντησή τους με αυτόν επικεφαλής.

Ο Σαρκοζί

έχασε την προεδρία το 2012 από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, αλλά ποτέ δεν έκρυψε την φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017. Οι προκριματικές του κόμματος είναι το Νοέμβριο. Ο Σαρκοζί αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από 13 μέλη του κόμματός του, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει τις υποψηφιότητές τους.

Ο κύριος ανταγωνιστής του Σαρκοζί, ο πρώην πρωθυπουργός Ζιπέ, το Σάββατο επέκρινε την "σύγχυση μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου του κόμματος, και του Νικολά Σαρκοζί, του υποψήφιου για την προεδρία". Οι υποστηρικτές των Republicains και άλλων δεξιών κεντροδεξιών κομμάτων θα ψηφίσουν το Νοέμβριο για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο υποψήφιός τους στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο νικητής θα αντιμετωπίσει την Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, που πιθανόν να είναι ο Ολάντ.

Ο Σαρκοζί δεν θα ήταν σε θέση να είναι υποψήφιος σε αυτές τις προεδρικές προκριματικές αν παρέμενε επικεφαλής του κόμματος. Ο νόμος ορίζει ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί δύο εβδομάδες πριν από την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στις 9 Σεπτεμβρίου. "Αυτό το εθνικό συμβούλιο θα είναι το τελευταίο μου ως πρόεδρος των Republicains", είπε στη συνεδρίαση του κόμματος, ζητώντας έναν δίκαιο αγώνα και χωρίς πικρία μεταξύ των πιθανών υποψηφίων.

"Αυτές οι προκριματικές θα είναι ένας χρόνος ανταγωνισμού μεταξύ ορισμένων ισχυρών προσωπικοτήτων, μεταξύ ανθρώπων με σημαντικό ταλέντο. Όταν η δεξιά ξεκινήσει τη μάχη θα έχει μπροστά της μία αριστερά και την άκρα δεξιά. Γι 'αυτό είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι θα πρέπει να επιτεθεί ο ένας τον άλλον". Για ένα μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους ο Ζιπέ, ο κεντροδεξιός αντίπαλος του Σαρκοζί, τον έχει ξεπεράσει στις δημοσκοπήσεις. Ο Σαρκοζί όμως, που ήταν πρόεδρος από το 2007 έως και το 2012, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, επιστρέφει "οπλισμένος" με νέα δυναμική που πιθανόν να κάνει τη μάχη πιο ανοικτή από ό,τι πολλοί πίστευαν.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα