Ο Σαμαράς δεν θα γίνει …Κοέλιο

13:39 1/2/2012 - Πηγή: Antinews

Λισσαβόνα, σήμερα

Σύμφωνα με τις θεωρίες του αέρα που ευαγγελίζεται ο κ. Τόμσεν, το πρόγραμμα του στην Ελλάδα εκτροχιάστηκε πλήρως επειδή δεν  ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια τις προσταγές του. Λέει και άλλα, ας μείνουμε όμως, σ’ αυτό.

Σε αντιδιαστολή, υποτίθεται,  ότι το πρόγραμμα Τόμσεν …αποδίδει στην Πορτογαλία. Άρα η συνταγή είναι σωστή.

Προχθές «το spread μεταξύ των 10ετών πορτογαλικών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών

ξεπέρασε χθες τις 1.500 μονάδες βάσης για πρώτη φορά στη διάρκεια του ευρώ, με την απόδοση να ξεφεύγει πάνω από το 17%, τη στιγμή που η απόδοση των διετών έφθασε μια ανάσα από το 20% και των πενταετών άγγιξε το 23%.»

Δηλαδή,  σε απλά λόγια:   « τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα είναι τα δεύτερα πιο ακριβά στον κόσμο ως προς την ασφάλιση, μετά τα ελληνικά, γεγονός που συνεπάγεται μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης στην αγορά, ενώ η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη μετά την ελληνική και οκτώ φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των γερμανικών.»

Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας ανέρχεται μόλις στο 105% του ΑΕΠ!!!

Διαβάστε περισσότερα για την αποτυχία των συνταγών του κ. Τόμσεν στην Πορτογαλία κι εδώ: Είτε είναι άσχετοι οι Ευρωπαίοι, είτε το παιχνίδι είναι στημένο 

Τι σημαίνουν όλα αυτά:

Πρώτον, οι αγορές σχεδόν προεξοφλούν ότι το πρόγραμμα του κ.Τόμσεν στην Πορτογαλία θα  ….επιτύχει όπως  και στην Ελλάδα.

Δεύτερον, η  Πορτογαλία είναι περίπου βέβαιο, ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδος, δηλαδή νέο πακέτο διάσωσης, και «αναδιάρθρωση» του χρέους.

Η Πορτογαλία, έως λίαν προσφάτως, εθεωρείτο (βοηθούντος και του Πορτογάλου κ. Μπαρόζο) ως υπόδειγμα  συμμόρφωση και συνέπειας. Το ίδιο και ο κεντροδεξιός Πρωθυπουργός κ. Κοέλιο, που κέρδισε τις εκλογές αφού η σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε οδηγήσει ….το πλοίο στα βράχια.

Είναι πολύ πιθανό η μεγαλύτερη κρίση να σκάσει στα χέρια του.

Αντιγράφω από το άρθρο του Paul Krugman στους New York Times, με τίτλο «Ζούμε το φιάσκο του δόγματος της λιτότητας»:  «Πριν από μισό αιώνα οποιοσδήποτε οικονομολόγος – ή οποιοσδήποτε φοιτητής οικονομικών είχε διαβάσει το εγχειρίδιο του Πολ Σάμιουελσον «Οικονομικά» – θα μπορούσε να μας πει ότι η λιτότητα εν όψει ύφεσης είναι πολύ κακή ιδέα. Αλλά πολιτικοί, ειδήμονες και λυπάμαι που το λέω, πολλοί οικονομολόγοι, αποφάσισαν, κυρίως για πολιτικούς λόγους, να ξεχάσουν όσα γνώριζαν. Και εκατομμύρια εργαζόμενοι πληρώνουν το τίμημα αυτής της σκόπιμης αμνησίας.»

Στην Ελλάδα όμως του κ. Τόμσεν και του κ. Παπαδήμου δεν καταλαβαίνουν. Την ίδια ημέρα που το ΔΝΤ δίνει στην δημοσιότητα νέα φορολογικά μέτρα φωτιά που όχι μόνο δύο μισθούς θα κόψουν αλλά θα μας αφήσουν όλους ταπί και παγωμένους ο κ. Τόμπσεν δίνει συνέντευξη στην Καθημερινή και ιδού τι λέει μεταξύ άλλων (για να μην σας μένει ουδεμία αμφιβολία περί των προθέσεών του)

 ΕΡ: Ζητάτε από τους τρεις ηγέτες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση να συνυπογράψ

Keywords
Τυχαία Θέματα