Ο πραγματικός σκοπός της αμερικανικής αυτοκρατορίας

23:58 2/4/2012 - Πηγή: Antinews

Οι μεγάλες αυτοκρατορίες, όπως η ρωμαϊκή και η βρετανική, ήταν «εξορυκτικές». Πέτυχαν, διότι η αξία των πόρων και του πλούτου που έβγαζαν από τους κατακτημένους τόπους, ξεπερνούσε την αξία της κατάκτησης και της διοίκησής τους.

Ο λόγος που η Ρώμη δεν επέκτεινε την αυτοκρατορία της προς τα ανατολικά και μέσα στη Γερμανία, δεν ήταν η στρατιωτική δυνατότητα των γερμανικών φυλών, αλλά ο υπολογισμός που έκαναν οι Ρωμαίοι, και που ήθελε το κόστος μιας τέτοιας απόπειρας να ξεπερνά την αξία των πόρων που θα κέρδιζαν.

Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία απέτυχε επειδή οι Ρωμαίοι εξάντλησαν το ανθρώπινο

δυναμικό και τους πόρους τους σε εμφύλιες διαμάχες μεταξύ τους με σκοπό την εξουσία.

Η βρετανική αυτοκρατορία απέτυχε, επειδή οι Βρετανοί εξαντλήθηκαν στο να πολεμάνε τους Γερμανούς σε δυο παγκόσμιους πολέμους.

Στο βιβλίο του The Rule of Empires (2010), ο Timothy H. Parsons αντικαθιστά τον μύθο της εκπολιτιστικής αυτοκρατορίας,  με την αλήθεια της εξορυκτικής αυτοκρατορίας.

Περιγράφει τις επιτυχίες των Ρωμαίων, του Χαλιφάτου, των Ισπανών στο Περού, του Ναπολέοντα στην Ιταλία, και των Βρετανών στην Ινδία και στην Κένυα όσον αφορά στην εξόρυξη πόρων. Μάλιστα, για να μειώσουν το κόστος της διακυβέρνησης της Κένυας, οι Βρετανοί εφηύραν την φυλετική ταυτότητα, και συνειδητοποίηση, «ανακαλύπτοντας» τοπικά έθιμα που λειτούργησαν προς όφελός τους.

Ο συγγραφέας δεν εξετάζει την αμερικανική αυτοκρατορία, αλλά στην εισαγωγή του αναρωτιέται αν πρόκειται όντως για αυτοκρατορία, αφού όπως λέει οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να κερδίζουν οφέλη απ αυτήν.

Μετά από οκτώ χρόνια πολέμου και κατοχής του Ιράκ, το μόνο που κέρδισε η Ουάσιγκτον είναι κάποια τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον χρέους, και καθόλου ιρακινό πετρέλαιο.

Μετά από μια δεκαετία, και πολλά τρισεκατομμύρια, πολεμώντας τους Ταλιμπάν, το μόνο που έχει να επιδείξει η Αμερική είναι ένα μικρό μέρος του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, που χρησιμεύει στη χρηματοδότηση των μυστικών αποστολών της CIA.

Οι πόλεμοι της Αμερικής είναι πανάκριβοι. Οι Μπους και Ομπάμα διπλασίασαν το εθνικό χρέος, και ο αμερικανικός λαός δεν έχει κερδίσει τίποτα. Ούτε πλούτο, ούτε άρτο, ούτε θέαμα. Τότε γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει;

Η απάντηση είναι ότι η αμερικανική αυτοκρατορία κερδίζει πόρους από τον αμερικανικό λαό, προς όφελος κάποιων μικρών ομάδων συμφερόντων που διοικούν τη χώρα. Το βιομηχανικό-στρατιωτικό  σύμπλεγμα, η Wall Street, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις, και το λόμπι των Εβραίων, χρησιμοποιούν την κυβέρνηση για να παίρνουν πόρους και πλούτο από τον λαό, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους.

Το αμερικανικό Σύνταγμα χρησιμοποιείται προς όφελος ενός κράτους ασφαλείας, και τα εισοδήματα των πολιτών αλλάζουν κατεύθυνση, και καταλήγουν στις τσέπες του 1% του πληθυσμού. Αυτός είναι  ο τρόπος λειτουργίας της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Η «νέα αυτοκρατορία» είναι διαφορετική από την παλιά. Ολοκληρώνεται χωρίς κατακτήσεις. Ο αμερικανικός στρατός δεν κατέκτησε το Ιράκ, και

Keywords
Τυχαία Θέματα