Ο πραγματικός πόλεμος στο Ιράν

οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Ισφαχάν


 Κάτι συμβαίνει αυτό το διάστημα στο Ιράν, αλλά τι; Υπάρχουν διάφορες δυνάμεις που κινούνται ενεργά. Ποιες είναι όμως;

Εδώ και ημέρες, τα παγκόσμια ΜΜΕ μιλάνε πως θα γίνει πόλεμος με αφορμή  το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ποιος όμως θα τον πολεμήσει; Με ποιο σκοπό; Ποιες θα είναι οι μέθοδοι επίθεσης;

Την περασμένη εβδομάδα, οι Times of London

δημοσίευσαν άρθρο σε σχέση με την έκρηξη στο Isfahan, που χαρακτήριζε τις εγκαταστάσεις ως εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου. Δεν υπάρχει όμως τέτοιο εργοστάσιο εκεί. Αυτό που υπάρχει είναι μια μονάδα μετατροπής ουρανίου.

Μπορεί λοιπόν το εν λόγω εργοστάσιο να αποτελεί λογικό στόχο, αλλά δεν είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν αποτελεί στόχο προτεραιότητας για τη Δύση, που αυτό που θέλουν κυρίως είναι η εξουδετέρωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Όπως αναφέρει ο Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής J.E. Dyer, «οι δυτικές κυβερνήσεις αποφασίζουν τους στόχους τους με βάση κριτήρια τα οποία δεν δικαιολογούν την στοχοποίηση της μονάδας του Isfahan. Πρόκειται για ένα μέρος του δικτύου, που έχει ήδη ολοκληρώσει όλα όσα έπρεπε, για να δημιουργηθεί οπλοστάσιο. Εξάλλου, η μετατροπή ουρανίου είναι πλέον γνωστή τεχνολογία, και η Τεχεράνη θα μπορούσε να την ξανακάνει σχετικά σύντομα».

Έτσι, σύμφωνα με αυτού του είδους τις αναλύσεις, η επίθεση δεν πρέπει να έγινε από τα δυτικά κράτη. Τότε ποιος είναι αυτός που πραγματοποίησε την επίθεση;

Σύμφωνα με τον ειδικό επί ιρανικών θεμάτων του Foundation for Defense of Democracies Dr. Michael Ledeen, η επίθεση στο Isfahan, όπως και άλλες που προηγήθηκαν στην αεροπορική βάση Bidganeh, και σε δυο στρατόπεδα των φρουρών της επανάστασης, έγιναν από μέλη του αντικαθεστωτικού Πράσινου Κινήματος. Οι επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο ενός Ιρανού στρατηγού, και την καταστροφή 180 βαλλιστικών πυραύλων τύπου Shahab 3.

Ο αντικαθεστωτικός ακτιβιστής Daniel Ashrafi ανέφερε πως ο υπέρτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην βάση Bidganeh την ημέρα της επίθεσης, αλλά καθυστέρησε να φτάσει.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον περασμένο Μάιο, όταν τα διυλιστήρια Abadan έγιναν στόχος επίθεσης την ώρα που τα επισκέπτονταν ο πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad.
Με δεδομένη τη μυστικότητα που επικρατεί σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο Ιράν, οποιαδήποτε εκτίμηση για το τι ακριβώς συμβαίνει παραμένει έωλη.
Στην περίπτωση του Πράσινου Κινήματος, έχουμε μια οργάνωση που ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2009, και που εξελίχθηκε σε κανονικό επαναστατικό κίνημα.

Μη αρκούμενο στις διαμαρτυρίες, το κίνημα προσπαθεί τώρα να ανατρέψει το καθεστώς. Για αυτό και στοχοποιεί συστηματικά εγκαταστάσεις του καθεστώτος, και των Φρουρών της Επανάστασης. Όπως ανέφερε η Washington Post, από το 2010 έχουν πενταπλασιαστεί οι εκρήξεις στους ιρανικούς αγωγούς και στα διυλιστήρια. Όποιος βρίσκεται πίσω από τι

Keywords
Τυχαία Θέματα