Ο Πάπας στην Κούβα

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα, όπου θα παραμείνει από το Σάββατο και για τέσσερις ημέρες, προτού πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι κάτι σαν γύρος του θριάμβου. Η πρώτη παρασκηνιακή διπλωματία του Πάπα στη Λατινική Αμερική έπαιξε σημαντικό ρόλο για να τεθούν οι βάσεις για την πρόσφατη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η μετατόπιση τονίστηκε την Παρασκευή με την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι διευκολύνει

τα ταξίδια και αμβλύνει τους εμπορικούς περιορισμούς στο νησί και είναι επίσης πιθανό να συζητηθεί στο πρώτο διάγγελμα του Ραούλ Κάστρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αργότερα αυτόν το μήνα.

Παρ 'όλα αυτά, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν ο Πάπας Φραγκίσκος εκμεταλλευθεί το καλό κλίμα που έχει δημιουργήσει με την Κούβα για να πιέσει για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο αυταρχικό πολιτικό σύστημα της χώρας. Η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αφήσει ελεύθερους περισσότερους από 3.000 κρατούμενους σε μια «ανθρωπιστική χειρονομία» πριν από την επίσκεψη, ωστόσο, πρόσφατα συνέλαβε περισσότερους από 50 αντιφρονούντες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μέλη της ομάδας Κυρίες στα Λευκά που σχεδιάζει να διαμαρτυρηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Ο Πάπας έχει απογοητεύσει τους αντιπάλους του καθεστώτος του Κάστρο επειδή δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τις προσωπικότητες της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί. Επίσης, έχει μια στενή σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο της Κούβας, τον Καρδινάλιο Χάιμε Ορτέγκα, τον οποίο οι διαφωνούντες κατηγορούν ότι δεν κάνει αρκετά για να εναντιωθεί στου αδερφούς Κάστρο. Ο Ορτέγκα υποστήριξε πρόσφατα σε δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει για την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στην Κούβα, παρά τις τόσες καλά τεκμηριωμένες περιπτώσεις. (Για να είμαστε δίκαιοι, η καλή συνεργασία του Ορτέγκα με την κουβανική κυβέρνηση ήταν ένας μεγάλος παράγοντας στην προσπάθεια να διευκολυνθούν οι λεπτές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ).

Πολλοί αναμένουν ο Φραγκίσκος να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ορισμένες από τις επτά προγραμματισμένες δημόσιες ομιλίες του στην Κούβα για να μιλήσει σχετικά με την ανάγκη για μεγαλύτερες ατομικές ελευθερίες και την μεταρρύθμιση στη χώρα, αν και ίσως όχι τόσο ισχυρά όσο ο Ιωάννης Παύλος Β 'στην ιστορική επίσκεψή του στο νησί το 1998. Ένας επίσημος του Βατικανό είπε στο CBS ότι οι οξυδερκείς ακροατές θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μια «καλυμμένη κριτική» στις παρατηρήσεις του Φραγκίσκου.

Ο σημερινός Πάπας έχει δείξει ένα μακροχρόνιο ενδιαφέρον για την Κούβα. Μετά την επίσκεψη του το 1998, ο τότε Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο έγραψε ένα δυσεύρετο πλέον βιβλίο με τίτλο «Διάλογοι μεταξύ του Ιωάννη Παύλου Β 'και του Φιντέλ Κάστρο». Σε αυτό, ζητούσε περισσότερο διάλογο μεταξύ της εκκλησίας και του καθεστώτος, για την προώθηση του πολιτικού πλουραλισμού σε ένα νησί που κυβερνάται από ένα κόμμα επί μισό αιώνα, και το τέλος της διεθνούς απομόνωσης της Κούβας.

Ο Πάπας πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο ενώ πιθανή είναι και μια συνάντηση με τον Φιντέλ. Μπορεί να έχουν περισσότερα κοινά σημεία από όσα φαντάζεστε: ενώ ο πάπας δεν είναι μαρξιστής και απορρίπτει τον κρατικό αθεϊσμό του καθεστώτος Κάστρο, μοιράζεται μαζί του κάποια αντιπάθεια προς την κυριαρχία του παγκόσμιου καπιταλισμού. Επιπλέον και οι δύο αδελφοί Κάστρο εκπαιδεύτηκαν από Ιησουίτες, το τάγμα του Φραγκίσκου στην Καθολική Εκκλησία.

Η εκκλησία του Φραγκίσκου έχει επιλέξει να παίξει το εσωτερικό παιχνίδι με την Κούβα και όχι να ακολουθήσει το στυλ ηθικής αντιπαράθεσης του Ιωάννη Παύλου Β’. Μέχρι στιγμής έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην υποβάθμιση των καταλοίπων του Ψυχρού Πολέμου. Μένει να δούμε αν η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στο να ανοίξει το αυταρχικό πολιτικό σύστημα -ένα άλλο ατυχές κατάλοιπο του 20ου αιώνα.

slate.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα