Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε ότι ωφελήθηκε από την offshore του πατέρα του

15:57 8/4/2016 - Πηγή: Antinews

Μετά από τρεις ημέρες στασιμότητας και τέσσερις αποσπασματικές δηλώσεις από την Downing Street, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε ότι ωφελήθηκε από την offshore του μακαρίτη πατέρα του στον καναδά. Ο βρετανός πρωθυπουργός ομολόγησε ότι είχε στην κατοχή του μετοχές στο fund στον φορολογικό παράδεισο, τις οποίες πούλησε αντί 31.500 λιρών, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός το 2010.

Σε συνέντευξη στον Robert Peston του ITV

News, επιβεβαίωσε την άμεση σύνδεση με το fund του πατέρα του το οποίο φοροδιέφευγε, και τα στοιχεία του οποίου βγήκαν στην επιφάνεια μετά την αποκάλυψη των Panama Papers. Παραδέχτηκε ότι πέρασε "δύσκολες μέρες" και είπε ότι κατείχε τις μετοχές μαζί με τη σύζυγό του, Σαμάνθα, από το 1997 και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ηγέτης της αντιπολίτευσης. Πωλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2010, αποφέροντας κέρδη 19.000 λιρών. Ο πρωθυπουργός είπε ότι πλήρωσε τον φόρο εισοδήματος επί των μερισμάτων, αλλά δεν καταβλήθηκαν φόροι επί των κερδών και ότι τις πούλησε πριν εισέλθει στην Downing Street "γιατί δεν ήθελε κανείς να πει ότι έχει άλλη ατζέντα ή κεκτημένα συμφέροντα".

Η συνέντευξη είναι σίγουρο ότι δεν θα δώσει τέλος στον έλεγχο των φορολογικών υποθέσεων του Κάμερον. Ο βουλευτής των εργατικών Τζον Μαν, μέλος της εξεταστικής επιτροπής Οικονομικών, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί. Ο Κάμερον παραδέχθηκε επίσης ότι δεν ήξερε αν είχε επωφεληθεί από τις 300.000 λίρες που κληρονόμησε από τον πατέρα του και από το καθεστώς φορολογικού παραδείσου, λόγω του ότι μέρος της περιουσίας του βασίζεται σε ένα unit trust στο Τζέρσεϊ. "Προφανώς δεν μπορεί να υποδείξω την πηγή από κάθε μέρος των χρημάτων και ο μπαμπάς μου δεν είναι εδώ για να τον ρωτήσω" δήλωσε ο Κάμερον.

Ήταν η πέμπτη εξήγηση μέσα σε τέσσερις ημέρες από τον Κάμερον και τους συνεργάτες του για τα οφέλη που ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν από το υπεράκτιο fund. Η

Downing Street αρχικά επέμενε ότι ήταν μια ιδιωτική υπόθεση, αλλά ο Κάμερον στη συνέχεια είπε ότι "δεν είχα μετοχές, ούτε υπεράκτια καταπιστεύματα, ούτε υπεράκτια αμοιβαία κεφάλαια". Ο εκπρόσωπος του αργότερα διευκρίνισε: "Ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του και τα παιδιά τους δεν επωφελούνται από τυχόν υπεράκτια funds". Στη συνέχεια, η Downing Street δήλωσε ότι δεν υπήρξαν υπεράκτια funds ή τραστ από τα οποία η οικογένεια θα ωφεληθεί στο μέλλον, αφήνοντας ερωτήματα για το παρελθόν.

Μιλώντας για την προσωπική περιουσία του, ο Κάμερον είπε στον Πέστον: "Σε όλα αυτά, ποτέ δεν έκρυψα το γεγονός ότι είμαι πολύ τυχερός που είχα πλούσιους γονείς, οι οποίοι μου έδωσαν μια σπουδαία ανατροφή, πληρώνοντας για μένα ένα καταπληκτικό σχολείο. Ποτέ δεν προσπάθησα να προσποιηθώ ότι είμαι κάτι που δεν είμαι. Αλλά το 2010 έσπευσα να πουλήσω τα πάντα - μετοχές, και όλα τα υπόλοιπα - για να υπάρχει διαφάνεια. Δεν διαθέτω κανένα μέρος οποιασδήποτε εταιρείας ή οποιουδήποτε επενδυτικού τραστ ή οτιδήποτε ανάλογο".

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα