Ο Μισέλ Μπαρνιέ έτοιμος να "σταματήσει" τις συνομιλίες του Brexit

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, είναι διατεθειμένος να "αναβάλλει" τις συνομιλίες του Brexit εξαιτίας της απροθυμίας της βρετανικής κυβέρνησης να υποβάλει προτάσεις για τον υπολογισμό των οικονομικών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ. Σήμερα, πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων πλήρους κλίμακας του Brexit, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν την αυξανόμενη απογοήτευσή τους για την προφανή έλλειψη ετοιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Οι δύο διπλωμάτες της ΕΕ

που ενημερώθηκαν σχετικά με τις εσωτερικές συζητήσεις, δήλωσαν ότι ο Μπαρνιέ προετοιμάζεται να δώσει μια προειδοποίηση την Τρίτη στους βρετανούς ομολόγους του, ότι θα σταματήσει τη συζήτηση εξαιτίας της άρνησής τους να υποβάλουν μια αντίθετη πρόταση για τον λογαριασμό του Brexit, που θα μπορούσε να ανέλθει σε 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, το μήνυμα που ο Μπαρνιέ σχεδίαζε να παραδώσει, ενώ δεν είναι ακριβώς τελεσίγραφο, αποσκοπεί στο να μεταφέρει την άποψή του ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν μάταιες χωρίς την καλύτερη εμπλοκή της βρετανικής πλευράς. "Ο χρηματοοικονομικός διακανονισμός αποτελεί προτεραιότητα", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. "Η ΕΕ δεν θα απομακρυνθεί από τις συνομιλίες, αλλά θα τις σταματήσει", πρόσθεσε: "Η εντύπωση που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι έτοιμο για αυτές τις συνομιλίες".

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε: "Είναι εύλογο να περιμένουμε από τους Βρετανούς να πούνε κάτι διαφορετικό από το 'δεν θα πληρώσουμε ούτε μια πένα'. Αν δεν συμβαίνει αυτό, γιατί θα πρέπει να μιλήσουμε;" Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είπε στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι η ΕΕ όσο και να περιμένει δεν θα πάρει αυτό που θέλει, αν περιμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώσει ορισμένα από τα ποσά που έχουν αναφερθεί στον Τύπο. Όταν ρωτήθηκε άμεσα εάν ο Μπαρνιέ ετοιμάζεται να σταματήσει τις συνομιλίες εξαιτίας του λογαριασμού του Brexit, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος γύρου συνομιλιών. Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι μια ομάδα εργασίας για τον οικονομικό διακανονισμό του Ηνωμένου Βασιλείου είχε συγκληθεί, όπως είχε προγραμματιστεί.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός του Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Ντέιβις αποχώρησε νωρίς σήμερα από τις διαπραγματεύσεις - όχι θυμωμένος, αλλά όπως ήταν σχεδιασμένο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Μπορεί επίσης να ήταν χρήσιμο για την κυβέρνηση να τον έχει στο Γουέστμινστερ, όπου οι Συντηρητικοί προσπαθούσαν να περάσουν μια κρίσιμη ψηφοφορία για διαδικαστικά θέματα. Η ψηφοφορία αυτή ήταν μια υπενθύμιση για το πόσο αδύναμη είναι η κυβέρνηση των Τόρις μετά την απώλεια της συνολικής πλειοψηφίας τους στις γενικές εκλογές του προηγούμενου μήνα.

Ο Ντέιβις εμφανίστηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα το πρωί για μια σύντομη χειραψία και φωτογραφία με τον Μπαρνιέ και έκανε μια σύντομη δήλωση πριν επιστρέψει αμέσως στο Λονδίνο. Η ατζέντα της εβδομάδας πρέπει να περιλαμβάνει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο (και αντίστροφα), τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της ΕΕ, άλλα ζητήματα διαχωρισμού και τα σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία. Το αρμόδιο υπουργείο του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι ήταν σχεδιασμένο ο Ντέιβις να ανοίξει τις διαπραγματεύσεις, να αφήσει την ομάδα του να χειριστεί τις λεπτομερείς συνομιλίες και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το απόγευμα. Σε μια δήλωση, ανέφερε ότι η αναχώρηση του Ντέιβις ήταν "απόλυτα συνεπής με όλες τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της G7 και της G20" και οι Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Μπαρνιέ θα απουσιάζει από τις συνομιλίες μέχρι και την Πέμπτη - αν και το πρόγραμμα του Μπαρνιέ έδειξε ότι θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και αν δεν καθίσει απευθείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε σίγουρα θα βρίσκεται κάπου πολύ κοντά.

"Πολύ βλάκας"

Όποιες και αν είναι οι εξηγήσεις, η οπτική δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερη για τη βρετανική πλευρά, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ο Ντέιβις δεν ασχολήθηκε πλήρως με τις ιστορικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν τεράστιες συνέπειες για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εικόνες από τη συνάντηση έδειξαν τον Μπαρνιέ και άλλους δύο διαπραγματευτές της ΕΕ με μια στοίβα φακέλων μπροστά τους, να κάθονται στο τραπέζι απέναντι από τον Ντέιβις και δύο διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν είχαν καθόλου χαρτιά.

Και η γρήγορη αποχώρηση του Ντέιβις από τις Βρυξέλλες προκάλεσε ακόμα περισσότερες επικρίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως και στις Βρυξέλλες. Ο σκιώδης υπουργός του Brexit του Εργατικού Κόμματος, Κεΐρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν μπερδεμένη με τις συνομιλίες του Brexit. "Ο χρόνος περνά και οι κίνδυνοι αυξάνονται καθημερινά", είπε. "Ο Ντέιβιντ Ντέιβις δύσκολα μπορεί να πει ότι αυτή είναι η εποχή για 'να στρωθούμε στη δουλειά' και στη συνέχεια να περάσουν μόνο λίγα λεπτά στις Βρυξέλλες προτού επιστρέψει στο Γουάιτχολ".

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην διευθυντής εκστρατείας της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης, κατηγόρησε τον Ντέιβις σε μια ανάρτηση στο Twitter, αποκαλώντας τον: "πολύ βλάκα, αδιάφορο και ματαιόδοξο σαν τον Νάρκισσο". Ο βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Τομ Μπρέικ, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του κόμματός του για το Brexit, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει "χαρτιά, κανένα σχέδιο και καθόλου χρόνο". "Έχουν σκοπό να διαπραγματευτούν το Brexit, αλλά δεν μπορούν να διαπραγματευτούν ούτε μεταξύ τους", δήλωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε ότι αντιμετωπίζει κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις κατά την αποχώρησή του από την ΕΕ, αλλά οι αξιωματούχοι δεν πρότειναν κάποια μέθοδο υπολογισμού τους - σε αντίθεση με την ΕΕ, η οποία διατύπωσε την προσέγγισή της σε ένα έγγραφο ενημέρωσης τον περασμένο μήνα. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε άμεσα στη ρύθμιση της στρατηγικής διαπραγμάτευσης του Brexit δήλωσε ότι η αναγνώριση της περασμένης εβδομάδας από το Λονδίνο αποτέλεσε ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά ότι δεν ήταν αρκετό. "Τώρα χρειαζόμαστε αυτή η δέσμευση να στερεοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο και κατά τη διάρκεια των ομάδων εργασίας αυτή την εβδομάδα", δήλωσε. Χωρίς αυτό, όπως ανέφερε, οι συνομιλίες δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν πολύ. "Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δεσμευτεί να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις του, τότε δεν υπάρχει πραγματική συζήτηση για το θέμα αυτό, κάτι που θα διακυβεύσει την πρόοδο των συνομιλιών σε ολόκληρη την πρώτη φάση διαπραγμάτευσης", δήλωσε ο αξιωματούχος.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μισέλ Μπαρνιέ, Brexit,misel barnie, Brexit