Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα φτιάξει τον προσωπικό του βοηθό

19:13 4/1/2016 - Πηγή: Antinews

Ηγετικές μορφές της τεχνολογίας, όπως ο Έλον Μασκ της Tesla Motors και ο επενδυτής Πίτερ Τιλ, έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), θα μπορούσε μια μέρα να απειλήσει το ανθρώπινο είδος. Φέτος όμως, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έθεσε στον εαυτό του μία ακόμα πρόκληση: να φτιάξει τον δικό του προσωπικό βοηθό AI, απορρίπτοντας τους φόβους όσον θεωρούν κάτι τέτοιο "τραβηγμένο".

Σε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας του αργά την Κυριακή, ο ιδρυτής του Facebook

δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να δημιουργήσει ένα έξυπνο μηχάνημα που θα ελέγχει τις λειτουργίες στο σπίτι του και θα τον βοηθά στην εργασία -κάτι σαν έναν εξωπραγματικό μπάτλερ. Συνέκρινε μάλιστα το σχέδιό του με τον Jarvis, έναν ευφυή υπολογιστή στις ταινίες Iron Man.

Ο Ζάκερμπεργκ κάθε χρόνο, κατά την έναρξη του έτους, θέτει στον εαυτό του μια πρόκληση, αλλά καμία μέχρι στιγμής δεν είχε τόσο άμεση σχέση με το μακροπρόθεσμο μέλλον του Facebook. Άλλες προκλήσεις του κατά τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν την εκμάθηση της γλώσσας των μανδαρίνων - μια κίνηση που θεωρήθηκε ως υπαινιγμός της ελπίδας του να λανσάρει μια μέρα μια έκδοση του Facebook στην Κίνα - το να γνωρίζει μία νέα προσωπικότητα κάθε μέρα και να διαβάζει δύο βιβλία το μήνα.

Η δέσμευση μιας δύσκολης πρόκλησης που σχετίζεται με κωδικοποίηση λογισμικού, ωστόσο, αντιπροσωπεύει μια παρέκκλιση και αναδεικνύει τον ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες του Διαδικτύου για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς προσπαθούν να ανακαλύψουν νέους τρόπους που οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με μηχανές.

Το Facebook έχει δημιουργήσει τρία εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης, στη Σίλικον Βάλεϊ, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, ενώ έχει προσλάβει σημαντικές προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Yann LeCun, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της μάθησης σε βάθος, μιας μορφής ΑΙ που προσπαθεί να μιμηθεί τη λειτουργία των στρωμάτων των νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι η εργασία του στο Facebook συχνά αφορά την μάθηση σημαντικών τεχνικών θεμάτων με τους μηχανικούς της εταιρείας, και ότι η δημιουργία μιας δικής του έξυπνης μηχανής θα φέρει μια διαφορετική προοπτική στο έργο αυτό. Περιέγραψε το προσωπικό του project ως "μία απλή AI", που θα αναγνωρίζει τη φωνή του και "θα ελέγχει τα πάντα στο σπίτι μας: μουσική, φώτα, θερμοκρασία και ούτω καθεξής". Είπε επίσης ότι τον ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσει τη φωνή και την αναγνώριση προσώπου έτσι ώστε το μηχάνημα να μπορεί να προσδιορίσει ποιος είναι σε ένα δωμάτιο, για παράδειγμα, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία ώστε να είναι κατάλληλη γι' αυτόν που προτιμά περισσότερο κρύο στα δωμάτια σε σύγκριση με τη σύζυγό του.

Για να βοηθήσει με την εργασία του, ο Ζάκερμπεργκ πρόσθεσε ότι είχε την πρόθεση να διδάξει στο σύστημα να μετατρέπει τα δεδομένα σε οπτικές αναπαραστάσεις που θα μπορούσε να δει με "ακουστικά" εικονικής πραγματικότητας. Η ταχεία πρόοδος της AI έχουν οδηγήσει κάποιες ηγετικές μορφές της τεχνολογίας να προειδοποιούν ότι οι έξυπνες μηχανές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρωπότητα. Απαντώντας σε ερώτηση που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στο Facebook, ο Ζάκερμπεργκ απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι "παρατραβηγμένο … και πολύ λιγότερο πιθανό να φέρει καταστροφές από τις αρρώστιες, τη βία, κλπ". Και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε AI που θα λειτουργεί για μας και θα μας βοηθάει". Επίσης, αποκάλυψε ότι είναι οπαδός της πρώτης προσπάθειας της Amazon για καταναλωτή-AI. Η συσκευή Amazon Echo ενεργεί ως υπεύθυνος για το σπίτι. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook περιέγραψε την Echo ως "εξαιρετική" για τον έλεγχο της μουσικής.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα