Ο Λεχ Βαλέσα αρνείται ότι ήταν πληροφοριοδότης των κομμουνιστών

Ο Λεχ Βαλέσα, ηγέτης του Πολωνικού κινήματος της Αλληλεγγύης στη δεκαετία του 1980 και πρώτος πρόεδρος της χώρας στη μετα-κομμουνιστική εποχή, έχει δεσμευθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο εναντίον της κατηγορίας ότι ήταν ένας πληρωμένος πληροφοριοδότης των κομμουνιστών.

Το κρατικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (NRI) δήλωσε την Πέμπτη ότι στα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το σπίτι του τελευταίου κομμουνιστή υπουργού Εσωτερικών Τσέσλαβ Κίστσακ περιλαμβάνεται μια επιστολή υπογεγραμμένη με το κωδικό όνομα του Βαλέσα, "Μπόλεκ", στο οποίο δεσμεύεται να παρέχει πληροφορίες στην αρμόδια υπηρεσία πληροφοριών. Επίσης βρέθηκαν αποδείξεις για τα χρήματα που υπέγραψε ο πρώην ηγέτης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ο επικεφαλής του NRI, Λούκας Καμίνσκι, δήλωσε ότι οι 279 σελίδες "φαίνεται να είναι αυθεντικές" και θα δημοσιοποιηθούν.

Ο 72χρονος κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, που πρόσφατα ταξίδεψε στη Βενεζουέλα, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, επιμένοντας στο blog του: "Δεν μπορεί να υπάρχουν έγγραφα που προέρχονται από μένα. Θα το αποδείξω στο δικαστήριο". Ο γιος του Γιάροσλαβ Βαλέσα, ευρωβουλευτής, είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP: "Τα έγγραφα δεν έχουν καμία αξία, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι τα έγγραφα, ιδίως εκείνα που αφορούν τον πατέρα μου, έχουν παραποιηθεί ή είναι πλαστά".

Η εθνικιστική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη στην Πολωνία, η οποία ήρθε στην εξουσία το Νοέμβριο, έχει δεσμευθεί να εξαγνίσει την πολιτική ελίτ της χώρας από τους συνεργάτες των κομμουνιστών. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέσκι, έχει πει ότι ένα "ξεκαθάρισμα", παρόμοιο με αυτό που διεξήχθη στη Γερμανία μετά την πτώση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, είναι απαραίτητο. Ο Βαλέσα έχει αποδειχθεί "πονοκέφαλος" για τη νέα πολωνική κυβέρνηση. Λίγες εβδομάδες μετά την άνοδο του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη στην εξουσία, ζήτησε πρόωρες εκλογές για να διώξουν την κυβέρνηση που αποκάλεσε "απειλή για τη δημοκρατία".

Ο αρχηγός του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, είναι ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του συνδικαλιστικού κινήματος Αλληλεγγύη που συν-ίδρυσε ο Βαλέσα. Όμως, οι δύο άνδρες διέκοψαν τις σχέσεις του πριν από χρόνια. Η σύγκρουσή τους ξεκινά από το 1990, όταν ο Βαλέσα - αμέσως μετά την εκλογή του σε μια πενταετή θητεία ως πρόεδρος της Πολωνίας - απέρριψε τον Καζίνσκι και τον δίδυμο αδελφό του, Λεχ, και δεν τους έδωσε θέσεις στην κυβέρνησή του. Ο Καζίνσκι έκτοτε υποστήριζε ότι ο Βαλέσα ήταν συνεργάτης με την κομμουνιστική μυστική αστυνομία.

Ωστόσο, το 2000, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Βαρσοβίας έκρινε αληθή την λεγόμενη "δήλωση κάθαρσης" του Βαλέσα, στην οποία επέμενε ότι ήταν αθώος. Οι κατηγορίες της συνεργασίας επανήλθαν αυτή την εβδομάδα, όταν η χήρα του Κίστσακ φέρεται να προσφέρθηκε να πουλήσει τα έγγραφα που αφορούν τον Βαλέσα στο NRI αντί 90.000 ζλότι (περίπου 20.500 ευρώ). Αλλά οι εισαγγελείς κατάσχεσαν τα έγγραφα, επειδή ο νόμος απαιτεί να παραδίδονται τα σημαντικά ιστορικά έγγραφα. Ένα έγγραφο φέρεται να υποστηρίζει ότι ο Βαλέσα διαγράφηκε από πληροφοριοδότης το 1976. Απομένουν ακόμα πέντε αρχεία τα οποία πρέπει να ανοίξουν, δήλωσε ο Καμίνσκι.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα