Ο κόσμος μετά τον Νοέμβρη

Κίνα και Αμερική, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, μέσα στον Νοέμβριο αλλάζουν ηγεσία. Πώς θα είναι ο κόσμος μετά απ’ αυτό; Ο Χαβιέρ Σολάνα, πρώην υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας, Γενικός Γραμματέας του NATO και Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας στην ΕΕ, καταθέτει την άποψή του στο http://www.project-syndicate.org.

Στις 6 Νοεμβρίου, είτε ο Μπαράκ Ομπάμα είτε ο Μιτ

Ρόμνεϊ θα βγει νικητής μετά από έναν κουραστικό εκλογικό αγώνα, «βάζοντας μπρος» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έναν ωκεανό μακρύτερα, στις 8 Νοεμβρίου, περισσότερα από 2.000 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας θα συναντηθούν στο Πεκίνο. Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, τα μέλη της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου θα βγουν έξω, σε ιεραρχική σειρά, έτοιμοι να αναλάβουν μια αναπτυσσόμενη χώρα 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αλλάζουν. Έτσι είναι ο κόσμος. Η Μέση Ανατολή, ιδίως, βιώνει μια έντονη στιγμή μετασχηματισμού. Ενώ η ανοικοδόμηση -τόσο κυριολεκτική όσο και σχηματική- έχει αρχίσει σε ορισμένα τμήματα της περιοχής, χώρες όπως η Συρία φλέγονται. Άλλες, όπως το Ιράν, με την ετοιμοθάνατη  επανάσταση, ποτέ δεν έπαψαν να έχουν πρόβλημα. Μέσα σε μια καταρρέουσα οικονομία, η χώρα παραμένει εμπόλεμη, χρησιμοποιώντας τον πληρεξούσιο του Λιβάνου, τη Χεζμπολάχ, για να ξεκινήσει τουλάχιστον μία επιτυχημένη πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από το Ισραήλ και σύμφωνα με πληροφορίες την έναρξη επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις μεταξύ των περιφερειακών φορέων παραμένουν τεταμένες. Μετά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη όπου απεύθυνε έκκληση για μια «κόκκινη γραμμή» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2013, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε για πρόωρες γενικές εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να του δώσουν μια ισχυρή εντολή για δράση κατά του Ιράν. Η Αίγυπτος, εν τω μεταξύ, βρίσκει τη δική της ισορροπία, τόσο στο εσωτερικό με την εκπόνηση ενός νέου συντάγματος, καθώς και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Υπάρχει και η Τουρκία, που συνδυάζει Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Μια αναδυόμενη οικονομία που τείνει να καταστεί μια περιφερειακή δύναμη, έχει ανταλλάξει πυρά με τον γείτονά της στο νότο, τη Συρία, και ζήτησε από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την ασφάλειά της.

Αυτό είναι μέρος του αλλαγμένου πανοράματος που οι νέοι ηγέτες του κόσμου θα κληρονομήσουν στη Μέση Ανατολή -μια περιοχή στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη συμμετοχή. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία εξοντωτικής στρατιωτικής εμπλοκής, η πολεμική αποστολή των ΗΠΑ στο Ιράκ έληξε το 2010 και η αποστολή μάχης στο Αφγανιστάν έχει οριστεί να λήξει το 2014.

Ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος θα κληρονομήσει επίσης μια χώρα με αξιόλογη μεταβολή από γεωπολιτικής άποψης. Η τεχνολογική πρόοδος και η καινοτομία έχουν αρχίσει να μετατρέπουν το μακροχρόνιο όνειρο της ενεργειακής ανεξαρτησίας σε πραγματικότητα. Εκεί

Keywords
Τυχαία Θέματα