Ο ΓΑΠ παραμένει ο πιο … ισχυρός στο ΠΑΣΟΚ

Tην ώρα που ο ΓΑΠ κάνει στη Νότιο Αφρική αυτό που του αρέσει περισσότερο (διεθνή… busybodyσμό στα παγκόσμια φόρα), οι επίδοξοι διάδοχοι τρώνε τα νύχια τους από την αγωνία, τρώνε με στελέχη και επιχειρηματίες, τρώγονται γενικώς. Ο δε Παπανδρέου, βλέποντας ότι βρίσκεται υπό πίεση, κερδίζει χρόνο. Όμως δεν θα αποφύγει να πιει το πικρό ποτήρι.

Έτσι με την επιστροφή του από το Ντέρμπαν θα συγκαλέσει το Πολιτικό και το Εθνικό Συμβούλιο

του ΠΑΣΟΚ. Και θα το κάνει διότι αναμένει να του το ζητήσουν οι δελφίνοι και θέλει να τους προλάβει. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι θα τους πει ο Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς εδώ και ένα μήνα έχει λήξει η θητεία του.

Το επιτελείο του είναι διχασμένο. Οι περισσότεροι θέλουν είτε να μην ξεκινήσει τώρα η διαδικασία διαδοχής είτε να παραμείνει (ακόμη και επαναδιεκδικώντας) στην ηγεσία. Η εικόνα που έχουν οι επιτελείς του είναι ότι ο Γιώργος είναι εγγυητής ενότητας και… τοτέμ για το ΠΑΣΟΚ, ενώ διαθέτει την σχετική πλειοψηφία σε σύγκριση με τους άλλους δελφίνους. «Μόνο αν όλοι συνασπιστούν εναντίον του θα αλλάξουν οι ισορροπίες» λένε.

Σημειώνεται ότι ο ΓΑΠ έχει εγκλωβίσει όσους τον απειλούν με νέο κόμμα, βάζοντας τους υποστηρικτές του να μιλάνε για υπονόμευση της κυβέρνησης. Η δημιουργία του νέου κεντρώου κόμματος, θα αποτελεί την απόδειξη ότι υπήρξε υπονόμευση.

Από την πλευρά τους οι Λοβέρδος, Βενιζέλος, Χρυσοχοϊδης, Διαμαντοπούλου ακόμη αγωνίζονται να σχηματίσουν τα στρατόπεδά τους.

Αναμένεται συνάντηση Λοβέρδου – Διαμαντοπούλου για να ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος της τρόικα. Ο Λοβέρδος προβάλει την ισχυρή δημοφιλία του, καθώς είναι πολύ πάνω από την Διαμαντοπούλου, ενώ προηγείται και του «κοινού αντίπαλου» του Βενιζέλου.

Ο Βενιζέλος και οι άνθρωποί του έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ισχυρίζονται ότι έχουν και την εύνοια των μεγάλων μήντια. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος κάνει ότι δεν ασχολείται και δείχνει ότι έμαθε να περιμένει – στάση που τον βοηθά στην επικοινωνία με τους παπανδρεϊκούς που θέλει να προσεγγίσει.

Ο Χρυσοχοϊδης, που στις έρευνες έρχεται τρίτος, εκτιμά ότι ζητώντας από τον ΓΑΠ να μην είναι υποψήφιος ανέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων και προκάλεσε τις εξελίξεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και σήμερα ο ΓΑΠ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ΠΑΣΟΚ. Και κανείς δεν αποκλείει να «σκεπάσει» όλους τους δελφίνους υποχρεώνοντάς τους σε μία προγραμματική συμφωνία για το πολιτικό σύστημα, τον εκλογικό νόμο, την αναθεώρηση του Συντάγματος, το κόμμα, την διαφάνεια στην πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα