Ο χάρτης των βάσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

12:30 6/7/2016 - Πηγή: Antinews

Οι Επιστήμες Υγείας πρωταγωνιστούν φέτος στη μάχη των υποψηφίων, με τον πήχυ να ανεβαίνει. Τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν θα διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό. Σημειώνεται ότι οι επιλογές των υποψηφίων με την οριστικοποίηση των μηχανογραφικών την Παρασκευή θα δώσουν νέα δεδομένα στις εκτιμήσεις των βάσεων, καθώς μέχρι στιγμής η μοναδική παράμετρος για τους αναλυτές είναι οι βαθμολογίες.

Το υπουργείο Παιδείας

έδωσε στη δημοσιότητα χθες έναν πίνακα με την κατανομή των υποψηφίων ανά βαθμολογία, ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν μία πρώτη εκτίμηση για τις βάσεις λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου.

1o Πεδίο
Επιστήμες Υγείας: στο 19 Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέχρι και 500 μόρια ώθηση σε Βιολογία, Φαρμακευτική

Έκρηξη των βάσεων αναμένεται στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, με τη βασίλισσα στις επιλογές των υποψηφίων, την Ιατρική Αθήνας, να φτάνει τα ιστορικά υψηλά της, περνώντας το κατώφλι των 19.000 μορίων. Η συσσώρευση αριστούχων θα έχει ως αποτέλεσμα να τραβήξει προς τα πάνω και την Ιατρική Θεσσαλονίκης, δίνοντάς της ώθηση ακόμα και 300 μόρια. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι των Επιστημών Υγείας, που έχουν επιτύχει από 17.000 μόρια και πάνω, φτάνουν τους 4.374, όταν οι συνολικές θέσεις σε σχολές όπως η Ιατρική, η Φαρμακευτική, η Κτηνιατρική και η Βιολογία δεν ξεπερνάνε τις 2.500. Αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση ακόμα και 500 μορίων, στις σχολές που κινήθηκαν πέρσι στα 17.000 με 18.000 μόρια. Ειδικότερα, αυτό θα επηρεάσει τις σχολές με αντικείμενο τη Βιολογία, όπου οι βάσεις πέρσι κινήθηκαν από 16,9 έως και 17,6.

Ανοδος λόγω συσσώρευσης υποψηφίων στις βαθμολογίες από 13.000 με 16.000 μόρια αναμένεται και στα ΤΕΙ του 5ου Επιστημονικού Πεδίου όπως η Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Μαιευτική και Νοσηλευτική, ακόμα 600 μορίων. Ενδεικτικά, η Φυσικοθεραπεία, που αποτελεί το πιο υψηλόβαθμο τμήμα ΤΕΙ, πέρσι έφτασε τα 15.900 μόρια στην Αθήνα, με τις συνολικές θέσεις στα κεντρικά και τα περιφερειακά να φτάνουν τις 485 θέσεις. Οι υποψήφιοι που πέτυχαν από 15.000 έως 16.000 μόρια είναι 1.025, γεγονός που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις βάσεις.

2o Πεδίο
Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών: Μπετόν οι βάσεις στο Πολυτεχνείο, πτώση στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ που θα κυλήσουν κάτω από 7.000 μόρια

Με ελάχιστες μεταβολές και αυξομείωση 100 με 200 μόρια αναμένεται να κινηθούν οι σχολές στο πιο μαζικό επιστημονικό πεδίο, λόγω της πληθώρας των τμημάτων που συγκεντρώνει. Αναμένοντας ακόμα τα στατιστικά για το ειδικό μάθημα που θα καθορίσει την πορεία των Αρχιτεκτονικών Σχολών, η έλλειψη αριστούχων στο συγκεκριμένο πεδίο δεν κρύβει εκπλήξεις όσον αφορά τις βάσεις των δημοφιλών σχολών. Οι Πολυτεχνικές Σχολές, που είδαν πέρσι τις βάσεις του να κατακρημνίζονται, δεν θα έχουν μεταβολές φέτος, μιας και δεν υπήρξε αύξηση των αριστούχων. Στασιμότητα, με απώλεια μορίων μέχρι 300, προβλέπεται και στις μεσαίες σχολές, όπως οι Φυσικομαθηματικές, με ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων να συσσωρεύεται στις βαθμολογίες από 14.000 μέχρι 16.000 μόρια. Βέβαια, στην επαρχία η πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. Χαμένοι είναι όσοι στοχεύουν από αυτή την κατεύθυνση σε σχολές Βιολογίας, οι οποίες θα ανέβουν λόγω της έκρηξης αριστούχων στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Στα ΤΕΙ που κινούνται κοντά στη βάση του 10 με αντικείμενο την Ηλεκτρολογία, τη Μηχανολογία και την Τεχνολογία Τροφίμων, η απώλεια ακόμα και πάνω 1.000 μόρια είναι δεδομένη, καθώς κοντά στους 5.000 χιλιάδες υποψήφιους έγραψαν κάτω από τη βάση. Μάλιστα, οι 3.000 πέτυχαν βαθμολογίες από 7.000 μόρια και κάτω, τραβώντας προς τα κάτω τις βάσεις σε τμήματα ΤΕΙ που πέρσι δεν έπεσαν κάτω από αυτό το όριο.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα