Ο Αλέξης που θέλει να γίνει Αντώνης

10:11 3/6/2014 - Πηγή: Antinews

Και νομίζαμε ότι μόνον εμείς έχουμε καταλάβει τη στροφή προς τα... δεξιά του Αλέξη Τσίπρα. Κι όμως, έχουν αρχίσει και οι ξένοι να λαμβάνουν μηνύματα από την Κουμουνδούρου ότι ο Αλέξης επιχειρεί να γίνει... Αντώνης. Αυτά που λέει δηλαδή ο Σαμαράς και η ΝΔ τόσα χρόνια, επιδιώκει να περάσει και ο κ. Τσίπρας αποφεύγοντας τις ακραίες θέσεις. Κάνοντας

δηλαδή μια μεγάλη κυβίστηση προκειμένου να σταματήσει να τρομάζει τους επενδυτές, τους νοικοκυραίους και όσους κινούνται πέριξ του κέντρου και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Όσοι δηλαδή έδωσαν αγώνα για να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια και τώρα έρχεται ο Τσίπρας για να γίνει ίδιος και να κάνει πράξη όσα μέχρι σήμερα κατήγγειλε για να υφαρπάξει την ψήφο του λαού.

Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν να αλώσει από αριστερά το άλωσε. Το ΚΚΕ παρέμεινε στα επίπεδα που ήταν πάντα, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κάτω από 1%. Για να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας πρέπει να βάλει το αμπέχονο στην ντουλάπα και να φορέσει κοστούμι.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg το οποίο αναφέρει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να καλλιεργήσει την εικόνα του πρωθυπουργού εν αναμονή. Όπως σημειώνεται, «ο κ. Τσίπρας παρουσιάζεται σήμερα φιλικότερος προς τους επενδυτές, καθώς επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα του ηγέτη της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης».

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τις ευρωεκλογές στο Bloomberg, δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να προσελκύσει κεφάλαια για την αναγέννηση της οικονομίας, δεσμεύθηκε ότι θα διαμορφώσει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, ενώ προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τα παραδοσιακά αριστερά κόμματα της Ευρώπης.

«Πρόκειται για μια τεράστια μεταβολή από τη ρητορική του Ιουλίου του 2012, όταν εγκαινίασε την ανάδειξή του στη διεθνή σκηνή, λέγοντας ότι οι υποψήφιοι επενδυτές που σχεδίαζαν να επενδύσουν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα έχαναν τα λεφτά τους» τονίζεται στην ανταπόκριση, σημειώνοντας ότι «έπειτα από δύο χρόνια και με την ελληνική οικονομία να αρχίζει να αναπτύσσεται για πρώτη φορά από το 2008, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να προσελκύσει ευρύτερο ακροατήριο».

Ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής φιλοσοφίας δικαίου και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «υπάρχει μια σταδιακή μετακίνηση προς το κέντρο» συμπληρώνοντας ότι «ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποίησαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την προσέλκυση της πλειοψηφίας στις εκλογές. Μετά τις ευρωεκλογές κυριαρχεί ξεκάθαρα αυτή η στρατηγική».

«Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα που θα προκαλέσουν ένα επενδυτικό σοκ για την επανεκκίνηση της οικονομίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «είναι δύο οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδυτών, να αισθάνονται ασφαλείς σε σχέση με την ευρωζώνη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να βλέπουν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις».

Οι επενδυτές εμφανίζονται έως τώρα απτόητοι από την ανάδυση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 22 μονάδες βάσης στο 6,21%, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζεται, κεντρικό σημείο του οικονομικού προγράμματος του κόμματος παραμένει η επιμονή στη διαγραφή 240 δισ. ευρώ από το χρέος της Ελλάδας που διακρατούν οι επίσημοι πιστωτές της -μια επιλογή που έχουν αποκλείσει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης-, ενώ ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι, εάν ο πρωθυπουργός δεν λάβει υπόψη του τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε και εκείνος δεν θα δεσμεύεται από την όποια συμφωνία υπογράψει η Ελλάδα, εάν έρθει στην εξουσία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα