ΝΥΤ: Η Αμερική την επόμενη μέρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δει και χειρότερα από τον Ντόναλντ Τραμπ. Έχουν υποστεί πολιτικές κρίσεις και διαφθορά, πολέμους στο εξωτερικό και αιματοχυσίες στο εσωτερικό. Αλλά αυτό δεν διευκολύνει καθόλου την αντιμετώπιση του καταστροφικού ενδεχομένου να ξυπνήσουμε το πρωί της Τετάρτης με Πρόεδρο τον Τραμπ. Δεν υπάρχει καμία αίσθηση διαμαρτυρίας πια. Ο τυφώνας σύντομα θα καταλαγιάσει. Το επείγον τώρα είναι να αποτρέψουμε το χειρότερο, να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές, να διασώσουμε τα θεμέλια, να μην υπάρξει χάος.

Η αποτροπή των χειρότερων ξεκινά με την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον. Για πολλούς

ψηφοφόρους αυτό σημαίνει ότι θα αψηφήσουν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων για την εμπλοκή του εκλογικού μηχανισμού μέσω ψεμάτων, νομικών εμποδίων και απειλής της βίας. Ελπίζουμε ότι οι ψηφοφόροι θα αντισταθούν, άσχετα με τον εκφοβισμό της διαδικασίας. Για τους Αμερικανούς που μπορεί να αισθάνονται ασυγκίνητοι ή δεν θέλουν να ψηφίσουν την Κλίντον, ιδού μια ερώτηση από το μέλλον: Το 2016 ήμασταν πιο κοντά από ποτέ στην εκλογή ενός αδαούς και απερίσκεπτου τυράννου - τι κάνατε για να τον σταματήσετε;

Αυτή η σουρεαλιστική, άθλια προεκλογική εκστρατεία εκτεθεί τα σημάδια σήψης στην υποδομή της δημοκρατίας μας, και το θυμό του λαού. Οι όροι αυτοί σχετίζονται. Έχει εκθέσει το "άρρωστο" Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Κάποιοι στο κίνημα "ποτέ τον Τραμπ" προσπάθησαν και απέτυχαν να σταματήσουν την υποψηφιότητά του. Αλλά η ιστορία δεν θα είναι ευγενική προς τους άλλους Ρεπουμπλικάνους που, από ανανδρία ή υπολογισμό, προώθησαν έναν άνθρωπο που ήξεραν ότι είναι ακατάλληλος για την προεδρία. Πολ Ράιαν, Μιτς ΜακΚόνελ, Τεντ Κρουζ, Μάρκο Ρούμπιο -αδύναμοι όλοι. Ένα κόμμα με υπερόπτες που αγνοούν την ιστορία, λέγοντας "σταματήστε τη Χίλαρι, ανεξάρτητα από τη ζημιά". Ο Μάικ Χάκαμπι, στο Twitter, έγραψε γι' αυτή την μεστή τρέλα: "Ο Τραμπ μπορεί να είναι ένα συντρίμμι αυτοκινήτου, αλλά τουλάχιστον το αυτοκίνητό του είναι στραμμένο στη σωστή κατεύθυνση".

Είναι μια ιστορία που κωδικοποιείται σε προεκλογικά στοιχήματα, σε συνδυασμό με μυωπία και δειλία, που βάζει το Ρεπουμπλικανικό κατεστημένο να συμβαδίζει με την ακροδεξιά, την Κου Κλουξ Κλαν, τους ρατσιστές και τους μισογύνηδες και τους τρελούς, τον τύπο που φωνάζει "Εβραίος Α.Ε.", τα πλήθη που φωνάζουν "κλείστε την μέσα". Για κάποιους είναι οι φόροι, οι αμβλώσεις ή η μετανάστευση, για πολλούς είναι απλά το μίσος για την Κλίντον που τους επιτρέπει να δικαιολογήσουν την υποστήριξη ενός υποψηφίου που υποστηρίζει τα βασανιστήρια, τον απερίσκεπτο πόλεμο, την ανεξέλεγκτη απληστία, το μίσος κατά των γυναικών, των μεταναστών, των προσφύγων, των μαύρων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ένα σεξουαλικό αρπακτικό, ένας απατεώνας επιχειρηματίας, ένας ψεύτης που κατεβαίνει υποψήφιος με την υπόσχεση να καταστρέψει τις εκατομμύρια οικογένειες μεταναστών και να φυλακίσει τον πολιτικό αντίπαλό του.

Αν ο Τραμπ δεν εκλεγεί, την Τρίτη το έθνος θα πάρει μια στιγμιαία ανάσα. Και μερικές καλές ειδήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν περάσει τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες ανεβοκατεβαίνοντας στο λεωφορείο του Τραμπ θα έχουν απαξιωθεί, και μερικοί μπορεί να ανατραπούν. Εκείνοι στον εσωτερικό κύκλο του Τραμπ θα ντροπιαστούν και ίσως απομακρυνθούν- όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, που πλέον είναι συν-συνωμοσιολόγος με τον Τραμπ, και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο οποίος ξέπεσε σε ένα άσχετο δικαστικό δράμα. Και το εκλογικό σώμα θα έχει αποδείξει την ευπρέπεια του.

Η απόρριψη του Τραμπ είναι το απλό μέρος. Είτε χάσει είτε κερδίσει, το πιο δύσκολο έργο θα είναι να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που τον γέννησαν. Τα προβλήματα της χώρας αυτής θα εξακολουθούν να είναι βαθιά και πολύπλοκα και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν δείχνουν σημάδια ότι θέλουν να δείξουν στην Κλίντον παραπάνω σεβασμό από ό,τι έδειξαν στον Πρόεδρο Ομπάμα, ή να εγκαταλείψουν την τζιχάντ εναντίον της υπεύθυνης διακυβέρνησης. Αν κερδίσει η Κλίντον θα έχει το βάρος της διαχείρισης των τζιχαντιστών, ενώ θα πρέπει να κυβερνήσει όχι μόνο προς όφελος των οπαδών της, αλλά και των δεκάδων εκατομμυρίων που θα έχουν ψηφίσει τον Τραμπ, περιμένοντας - ενάντια σε όλα τα στοιχεία- ότι θα κάνει τα πάντα καλύτερα. Δεν θα είναι εύκολο.

"Έρχεται ο χειμώνας" ("Winter is coming") είναι ο τίτλος που ο Γκάρι Κασπάροφ έδωσε στο βιβλίο του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και το φθινόπωρο είναι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήρθε η ώρα να εστιάσουμε. Αν αντιμετωπίσουμε αυτό που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ, τόσο καλύτερο θα είναι το τέλος. Ας έχουν αυτές οι εκλογές την ευεργετική επίδραση του να υπενθυμίσουν στους Αμερικανούς ως έθνος ποιοι είναι και το καλό που μπορούν να κάνουν, όταν δοκιμάζονται.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα