Ντράγκι: Η λύση για τον ELA στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης

«Η λύση για τον ELA βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και στην πορεία των διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

«Εγκρίναμε την επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε

ρευστότητα σε αυτές, όσο είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα» είπε.

Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει ημερομηνία περιορισμού για τον ELA.

«H EKT έχει έκθεση στην Ελλάδα ύψους 110 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλωστε, με βάση τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση». Για το ενδεχόμενο κουρέματος στην Ελλάδα, γνωστοποίησε ότι αυτό αναφέρθηκε, αλλά δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αφαιρέσει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου άρχισε η αγορά τίτλων δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τις αγορές τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση δανείων και καλυμμένα ομόλογα. Οι αγορές, σύμφωνα με τον Ντράγκι, προορίζονται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και μετά, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να διαπιστωθεί μια διαρκής προσαρμογή του πληθωρισμού που να είναι συνεπής με τον στόχο της ΕΚΤ για την επίτευξη του στόχου κάτω, αλλά πλησίον, του 2% μεσοπρόθεσμα.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων αγοράς στοιχείων ενεργητικού εξελίσσεται ομαλά, με όγκους σύμφωνα με το ανακοινωθέν ποσό των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα. Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι αποτελεσματικά. Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές βελτιώνονται και το κόστος της εξωτερικής χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ όσον αφορά το μέλλον, όπως ανέφερε ο Ντράγκι, αναμένεται η οικονομική ανάκαμψη να διευρυνθεί και να ενισχυθεί σταδιακά. Η εγχώρια ζήτηση θα υποστηριχθεί περαιτέρω από τη συνεχή βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς και από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, το χαμηλότερο επίπεδο της τιμής του πετρελαίου θα συνεχίσει να στηρίζει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την εταιρική κερδοφορία και, ως εκ τούτου, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα