Ντόναλντ Τραμπ κατά δημοσιογράφων στην πρώτη συνέντευξη Τύπου

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τα ρεπορτάζ περί χάους στην κυβέρνησή του και υποστήριξε ότι η ομάδα του δουλεύει σαν "μια καλοκουρδισμένη μηχανή" κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος. Σε μία μάλλον περίεργη συνάντηση, ο Τραμπ επιτέθηκε στα ΜΜΕ και περνούσε από το ένα θέμα στο άλλο, κάτι που οι επικριτές του θεώρησαν ως μια υπεκφυγή για να αποσπάσει την προσοχή από τις υποτιθέμενες σχέσεις του με τη Ρωσία. "Ανοίγω την τηλεόραση, ανοίγω

τις εφημερίδες και βλέπω ιστορίες χάους" είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. "Ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να εγκριθεί το υπουργικό μου συμβούλιο" είπε.

Την Πέμπτη το βράδυ πάντως, έγινε γνωστό ότι ο Ρόμπερτ Χάργουαρτν, η επιλογή του για να αντικαταστήσει τον Μάικλ Φλιν, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας που παραιτήθηκε, απέρριψε την πρόταση. Ο Τραμπ αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση με τη Ρωσία, απορρίπτοντας τα σχετικά ρεπορτάζ. "Όλη αυτή η ιστορία με τη Ρωσία είναι μια συνωμοσία", δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει "τις εγκληματικές διαρροές", οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο προέρχονται από πρώην στελέχη της κυβέρνησης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα. "Κληρονόμησα ένα χάος", υποστήριξε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Χαρακτήρισε "ανέντιμα" τα μέσα ενημέρωσης και είπε ότι βγάζουν "ψεύτικες ειδήσεις" και βλάπτουν τον αμερικανικό λαό. Ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει επιτύχει περισσότερα στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της θητείας του από κάθε προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε το διάταγμά του για την απαγόρευση ταξιδιών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Όταν η μαύρη δημοσιογράφος Έιπριλ Ράιαν τον ρώτησε αν θα συναντηθεί με τη οργάνωση που εκπροσωπεί τους μαύρους-μέλη του Κογκρέσου, ο Τραμπ της επιτέθηκε, λέγοντάς της: "Είναι φίλοι σου;". Υποστήριξε ότι υπήρξε "απίστευτη πρόοδος" κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων: "Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει ποτέ ένας πρόεδρος ο οποίος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να έχει κάνει όσα έχουμε κάνει".

Ο Τύπος όμως ήταν αυτός που βρέθηκε στο στόχαστρο του νέου Αμερικανού προέδρου. "Ο Τύπος είναι εκτός ελέγχου", είπε. "Το επίπεδο της ανειλικρίνειας είναι εκτός ελέγχου".

Ζήτησε μάλιστα από έναν δημοσιογράφο "να κάτσεις κάτω" επειδή του έθεσε μια ασυνάρτητη ερώτηση. "Αύριο θα πουν: Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ασυναρτησίες και παραληρεί απέναντι στον Τύπο", είπε. "Δεν λέω ασυναρτησίες και δεν παραληρώ. Απλώς σας ενημερώνω. Ξέρετε, είστε ανειλικρινείς άνθρωποι. Όμως δεν επικρίνω και δεν παραληρώ. Μου αρέσει αυτό. Περνάω καλά κάνοντάς το", πρόσθεσε.

Προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ απευθύνθηκε σε έναν δημοσιογράφο που του έθεσε μια ερώτηση, ρωτώντας τον αν είναι "φιλικός ρεπόρτερ". Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε τον νέο Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με τις πρόσφατες απειλές εναντίον 48 εβραϊκών κέντρων σε όλες τις ΗΠΑ και για τις ενδείξεις σχετικά με την αύξηση του αντισημιτισμού, ο Τραμπ φάνηκε να παίρνει την ερώτηση προσωπικά, απαντώντας: "Είμαι ο λιγότερο αντισημίτης άνθρωπος που έχετε δει σε ολόκληρη τη ζωή σας". Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι και "ο λιγότερο ρατσιστής", ζήτησε από τον δημοσιογράφος να κάτσει "ήσυχα" και τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα, ενώ τελικά απέρριψε την ερώτηση ως "προσβλητική".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα